CSM este chemat să ia atitudine, după ce Arafat și Cercel au cerut să nu fie verificate achizițiile

CSM este chemat să ia atitudine, după ce Arafat și Cercel au cerut să nu fie verificate achizițiile

Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Iniţiativa pentru Justiţie solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar, în urma declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorului Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel.

Mihai Diac 0 comentarii

"Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar", susțin Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Iniţiativa pentru Justiţie, în mesajul transmis către CSM.

Cele două organizații de magistraţi avertizează că medicul Adrian Streinu Cercel a declarat la un post de televiziune următoarele: "După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor".

La rândul lui, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, ar fi declarat următoarele: "Cine a ocolit birocraţia acum pentru achiziţii sanitare să nu fie pedepsit! Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Sunt două aspecte - pentru aspectele reale de corupţie nu ai ce zice, dar dacă pentru depăşirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măşti şi peste două ore nu mai erau şi trebuia să te mişti foarte rapid".

Comentarii

loading...