10 C
București
joi, 18 aprilie 2024

Cumpăna lui Borza

 
Prăbușirea proiectului imobiliar de lux Silver Mountain, de la Poiana Brașov, deținut până la deces de magnatul Dan Fischer și preluat ulterior ca administrator judiciar de Remus Borza, îi dă mari bătăi de cap acestuia din urmă, ajuns în prezent deputat independent chiar de Brașov după ce a părăsit ALDE ca urmare a faptului că la căderea Guvernului Grindeanu i-a făcut jocul prietenului său Victor Ponta.

Înalta Curte de Casație și Justiție va decide pe 30 ianuarie  dacă redeschide dosarul penal în care apare numele lichidatorului și deputatului Remus Borza în legătură cu mai multe posibile fraude legate de Silver Mountain, închis pentru a doua oară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Plângerea a fost făcută de o altă societate de recuperare de debite, Insolvency Recovery Solutions și vizează o serie de nereguli – Borza fiind reclamat pentru abuz în serviciu, care s-ar fi desfășurat în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain controlat de miliardarul Dan Fischer.

Interesant este că, printr-o declarație de presă dată Ziarului Financiar în 2014, Remus Borza cataloga drept un succes implicarea BCR în acest proiect.

„Această tranzacţie reprezintă un nou început pentru Silver Mountain. Doar BCR are forţa, determinarea şi interesul să dea o nouă dimensiune acestui proiect, să-l dezvolte la adevăratul lui potenţial. În paralel cu vânzarea în sistem retail a celor 171 de apartamente, banca va finanţa, prin intermediul unui vehicul comercial special creat în acest scop, construcţia unui hotel de 600 de locuri de cazare, care să includă un centru multifuncţional de conferinţe, un SPA cu toate facilităţile, un cazino, cluburi şi restaurante. În parteneriat cu Primăria Braşov, se intenţionează construcţia celui mai mare teren de golf din România”, a spus Remus Borza.

În dosar au mai fost vizați doi reprezentanți ai Băncii Comerciale Române, Ioana Bădescu și Constantin Turcu, dar și un partener al lui Borza de la firma Euro Insol, Adrian Munteanu, acesta din urmă suspectat tot pentru abuz în serviciu.

Este pentru a doua oară când DNA clasează cercetările față de Remus Borza & co, primul scandal pe acest subiect fiind declanșat pe 10 iunie 2016.

 

Cine a declanșat  dosarul Silver Mountain

 

Atunci Curtea de Apel București, prin judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus DIICOT să cerceteze BCR pentru potențiale fapte de spălare de bani constând în preluarea unor active imobiliare din Snagov și Poiana Brașov în contul unor creanțe și a cerut DNA completarea urmăririi penale față de Remus Borza, ambele în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain.

Așadar, finanțarea acordată de Banca Comercială Română proiectului imobiliar de lux Silver Mountain de la Poiana Brașov, derulat până în 2012 de miliardarul român Dan Fischer, avea să dea băncii mai multe bătăi de cap decât a bănuit inițial.

Proiectul imobiliar amintit s-a prăbușit imediat după decesul din 2012 de la Berlin a lui Fischer, firma care gestiona afacerea intrând în insolvență. Administratorul judiciar al firmei a fost desemnat Remus Borza prin firma sa de profil, Euro Insol.

O banală plângere penală făcută împotriva lui Borza, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountain, de o firmă de recuperare de debite pentru o creanță de aproape cinci milioane de lei a generat o sentință a Curții de Apel București cu consecințe mai mari decât și-au imaginat cei implicați.

În aprilie 2016 petentul Insolvency Recovery Solutions SRL cere Curții de Apel București redeschiderea dosarului penal de la DNA considerând că soluția de clasare este nelegală.

Cu soluționarea plângerii este învestit completul condus de Camelia Bogdan care pe 10 iunie anul trecut decide: „admite plângerea împotriva ordonanţei nr. 680/P/2015 din 27.01.2016 şi trimite cauza Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea completării urmăririi penale“. Cei vizați de soluția inițială a DNA și față de care acum trebuie completată ancheta sunt Remus Borza și partenerul acestuia de la Euro Insol, Adrian Munteanu, ambii suspectați de abuz în serviciu.

În plus față de sesizarea inițială, Camelia Bogdan a dispus și ca Banca Comercială Română să fie cercetată de procurorii DIICOT pentru posibile fapte de spălare de bani referitoare la preluarea unor active imobiliare de la Snagov și Poiana Brașov aparținând firmei care gestiona proiectul Silver Mountain. Asta în condițiile în care BCR fusese principalul finanțator al proiectului imobiliar de lux demarat de Dan
Fischer.  

Constructorul și managerul, judecați pentru evaziune fiscală

Fischer a lăsat în urma sa mari probleme în cazul Silver Mountain. Astfel, între timp, Curtea de Apel București a decis că omul de afaceri sibian, Horațiu Cercel, poate fi judecat pentru evaziune fiscală într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General. Cercel, prin firma sa Concefa – care în dosar este parte responsabilă civilmente, a fost constructorul inițial al proiectului imobiliar de lux din Poiana Brașov. Horațiu Cercel a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru o evaziune fiscală de 1.151.686 lei (echivalent a 272.372 euro). Anchetatorii spun că în perioada 2009-2011 Cercel a înregistrat în contabilitatea firmei Concefa cheltuieli fictive în baza unor facturi fiscale emise de o firmă-fantomă controlată de un anume Lucică Dumitrache.

În același dosar cu Horațiu Cercel, un alt nume important cu legături directe cu Dan Fischer, este cel al Ancăi Rusu. Procurorii Parchetului General spun că Rusu a deținut funcții de conducere „în companii mari din activitatea IT și construcții: SC Intrarom SA, SC Siveco SA, SC Romsoft SRL, SC INR Management Real Estate SRL“. INR Management Real Estate este chiar societatea care trebuia să dezvolte proiectul Silver Mountain de la Poiana Brașov.  În cazul lui Rusu, procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 47.373.767 lei. Banii provin din înregistrarea unor cheltuieli fictive  din perioada în care Rusu se afla în conducerea SC Intrarom prin facturarea unor servicii care nu s-au efectuat, de fapt, niciodată, de către firme-fantomă.

 

Cele mai citite

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă