9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCutremur în Poliție. Chestorul Mirițescu este șef interimar, comisarul Gavriș - mutat...

Cutremur în Poliție. Chestorul Mirițescu este șef interimar, comisarul Gavriș – mutat în Harghita

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a decis ca inspectorul general adjunct al Poliției Române, chestorul Eduard Miriţescu, de pe funcția pe care o deţine, să exercite temporar funcția de inspector general al IGPR.

Exercitarea temporară a funcției de șef al IGPR va fi în vigoare până la numirea unui ofiţer care să preia cu drepturi depline funcţia de inspector general al IGPR, a anunțat ministrul Vela.

După cum se știe, funcția de inspector general devenise vacantă prin demisia chestorului principal Vasilescu din funcția de șef al IGPR. Dacă la vârful IGPR este acum un șef provizoriu, nici unitățile din subordine nu sunt lipsite de probleme.

Astfel, la Direcția Generală de Poliție a Capitalei, condusă de comisarul șef Bogdan Berechet, fostul prim-adjunct al acestuia, comisarul șef Radu Gavriș, a fost mutat în județul Harghita, pentru o perioadă de șase luni.

“Prin dispoziția inspectorului general al Poliției Române, comisarul-șef de poliție Gavriș Radu Emilian, prim-adjunct al directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, a fost detașat să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, pe o perioadă de 6 luni. Atribuțiile sale în cadrul unității teritoriale vor fi pe linie de investigații criminale”, anunța, la data de 1 septembrie, un comunicat al IGPR.

Foarte interesant este faptul că mutarea lui Gavriș în Harghita a fost decisă de chestorul principal Liviu Vasilescu, chiar înainte ca acesta să demisioneze din funcția de șef al IGPR. Există surse care susțin că Gavriș este cel de la care ar fi pornit informațiile, devenite ulterior publice, conform cărora Liviu Vasilescu s-a întâlnit, noaptea, cu doi interlopi. Indiferent dacă această întâlnire a fost sau nu corectă, informațiile despre întâlnire nu trebuiau să devină publice.

De altfel, chiar Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a avertizat că angajații MAI care au oferit presei imagini de la întâlnirea nocturnă a lui Vasilescu vor fi demiși. Conducerea MAI nu a spus explicit că unul dintre cei incriminați ar fi Radu Gavriș, dar nici nu l-a disculpat pe acesta, nici nu l-a adus înapoi din Harghita la București.

Înainte să fie promovat prim-adjunct al șefului Poliției Capitalei, Radu Gavriș fusese șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei. În acea calitate, el a fost detașat la Caracal să lucreze la cazul Alexandrei Măceșanu, caz neelucidat nici până acum. Deși nici el personal n-a făcut lumină, Radu Gavriș își critica ulterior colegii din IPJ Olt, pe motiv că aceștia ar fi făcut lucruri care “nu trebuiau făcute așa cum au fost făcute” și că ar fi arătat “lipsă de pregătire”.

În schimb, la București, polițiștii de la Omoruri, sub conducerea lui Radu Gavriș, au obținut sporuri salariale pentru toxicitate. Lucrători din anumite județe au criticat acea situație, pe motiv că nu e corect ca de asemenea sporuri să beneficieze doar oamenii lui Radu Gavriș. 

Rămâne de văzut dacă șeful interimar al IGPR, chestorul Eduard Miriţescu, va reuși să dezamorseze acest “butoi cu pulbere” din Poliția Română. Pentru că mutarea lui Gavriș departe de București n-a rezolvat situația ci doar a amânat luarea unei decizii ferme.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...
Ultima oră
Pe aceeași temă