10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce au plecat mii de oameni din Ministerul Afacerilor Interne

De ce au plecat mii de oameni din Ministerul Afacerilor Interne

Organizațiile de sindicat din Poliție și din Administrația Penitenciarelor au organizat proteste în stradă, în ultimele zile, atât în București cât și în alte orașe din România. Sindicaliștii reclamă, printre altele, înghețarea salariilor bugetarilor, pe anul 2021, la nivelul celor din anul 2020, precum și majorarea mult prea redusă a salariului minim, care nu va reuși să acopere majorarea de preț a “coșului de consum”.

În replică, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recunoscut, într-o emisiune de televiziune, că este la curent cu problemele angajaților săi și a subliniat că nu a venit ca ministru la  Interne (după ce fusese ministru al Transporturilor) ca să fie doar “spectator”. Ministrul, aflat în funcție de o lună, a dezvăluit că în ultimii cinci ani, din MAI au plecat 30.000 de angajați.

Ministrul Bode a anunțat că vrea să le acorde angajaților MAI sporul financiar de specialist de clasă, de până la 7,5 la sută din salariu, de care să beneficieze 76.000 de oameni. Sporul trebuia acordat și înainte de anul 2021, însă fostele conduceri ale MAI nu au respectat această obligație pe motiv că nu au avut suficienți bani.

“Eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI. Nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Vă asigur că am venit să mă implic”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

 

“În 2021 salariile vor fi îngheţate, dar în limita bugetului vă rog să îmi permiteţi să negociez cu structurile sindicale acordarea acestui drept, pentru că nu vorbim de o majorare, nu vorbim de un moft, vorbim de acordarea unui drept cu un impact undeva la 119 milioane de lei. Acest drept va fi acordat în 2021”, a promis ministrul de Interne.

“Nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Vă asigur că am venit să mă implic în tot ce înseamnă organizarea acestui minister de sus până jos”

Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne

 

Ministrul a precizat că dorește cât mai rapid o conducere completă, cu

secretari de stat și cu subsecretari de stat, iar imediat după aceea să organizeze concursuri.

Aceste concursuri vor fi organizate pentru a rezolva una dintre problemele cronice ale Ministerului de Interne, aceea a “împuterniciţilor pe funcţii”, urmând să permită ocuparea funcțiilor de către comandanți sau de către specialiști cu puteri depline.

“Eu sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent”, a promis ministrul Lucian Bode.

Dacă aceste proiecte vor merge bine, structura finală a Ministerului Afacerilor Interne va ajunge la 129.938 de angajaţi.

O problemă delicată va fi sursa financiară necesară pentru plata salariilor și sporurile acestora, precum și pentru plata pensiilor foștilor angajați ai MAI.

 “În ceea ce ne priveşte pe noi, vreau să spun că 56 la sută din buget merge către cheltuieli de personal şi 20 la sută către pensii. Deci 76 la sută din buget cheltuieli de personal şi pensii. Am spus 87.800 de pensionari şi 129.938 de angajaţi în plată”, a explicat ministrul Lucian Bode.

După cum se știe, predecesorul lui Lucian Bode în fruntea MAI a fost Marcel Vela – ministru de Interne în Guvernul Orban, de-a lungul anului 2020. În acea perioadă, Bode și Vela erau și colegi de partid și colegi de Guvern (Bode fiind ministru al Transporturilor). Cu alte cuvinte, în acest moment, Bode îl critică pe Vela pentru situația pe care a lăsat-o în interiorul MAI.

Înainte de Marcel Vela, în guvernarea PSD, ministru de Interne a fost Carmen Dan – controversată din cauza evenimentelor de la 10 august 2018. Carmen Dan a demisionat din funcția de ministru chiar în urma acelor incidente.

Înainte de Carmen Dan, în Guvernul Cioloș, ministru de Interne a fost Dragoș Tudorache.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă