16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce ne iubesc americanii. România cumpără din SUA armament de miliarde...

De ce ne iubesc americanii. România cumpără din SUA armament de miliarde de dolari

Agenția de Cooperare în domeniul Apărării și Securității (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) a făcut public raportul livrărilor de armament din Statele Unite către toate țările lumii, după cel de-al doilea Război Mondial. Raportul trece în revistă perioada dintre anii 1950 și 2020, insistându-se însă asupra perioadei 2016 – 2020.

România figurează în acest raport cu achiziții din SUA, între anii 1950 – 2020, în valoare de 3,834,568,388 de dolari. Din această sumă totală, până în anul 2015 s-au făcut achiziții de 574,980,980 de dolari (o sumă importantă, în condițiile în care, până la căderea comunismului, Statele Unite reprezentau pentru România o țară inamică).

Diferența de aproape 3,3 miliarde de dolari (mai precis: 3,259,587,408 USD)  o reprezintă achizițiile din perioada anilor 2016 – 2020. Iar în acest interval, cele mai mai importuri s-au făcut în anii 2018 și 2019 – peste un miliard de dolari în fiecare dintre acești doi ani. În anul fiscal 2020, poate din cauza pandemiei, achizițiile de arme ale României din SUA au fost mai modeste, totalizând 768,210,944 USD.

Dintre țările ex – comuniste, România este depășită ca valoare a achizițiilor din SUA doar de Polonia, care a cumpărat echipament militar american de aproape 11 miliarde de dolari în ultimii cinci ani – Polonia fiind însă o țară mult mai puternică economic decât România.

În plan militar, după cum se știe, pe Flancul Estic al NATO, adică principalii aliați ai SUA în estul Europei, sunt recunoscuți a fi Polonia și România.

Țara cu economia cea mai puternică din Europa, Germania, a cumpărat din SUA armament de aproape 19 miliarde de dolari (mai precis: 18,978,769,395 USD) în ultimii 70 de ani, adică practic în întreaga ei istorie de stat membru NATO. De precizat însă că, din această sumă, aproape 17 miliarde USD s-au cheltuit până în anul 2015. Deci în ultimii cinci ani, Germania a cumpărat din SUA arme de circa două miliarde USD. Mai puțin decât a cumpărat România, în același interval de timp!

 

Cât de necesare sunt armele americane pentru România?

Echipamentele militare americane sunt printre cele mai performante din lume și au rolul să compenseze, în România, deficitul cauzat de tehnica militară uzată fizic și moral.

Beneficiază și industria românească de aceste programe de înzestrare?

Unele programe au componente în care sunt implicate și firme din România. De exemplu, modernizarea avioanelor F-16 și mentenanța sistemelor de rachete Patriot se vor realiza de companii din România, care vor primi transfer de tehnologie.

 

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul Apărării”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării
 

“Funcţionează programul F-16, au fost achiziţionate încă cinci avioane, urmează să se completeze o escadrilă, este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile”

Nicolae Ciucă,

Premier interimar

 

Cel mai cunoscut dintre programele de înzestrare ale României cu armament american se referă la avioanele de luptă F-16. Acest program nu este inclus între cele din raportul DSCA, întrucât România a cumpărat aceste 17 avioane americane, second-hand, din Portugalia, nu direct din SUA. Totuși, Statele Unite au o implicare și în acest program. Astfel, programul de modernizare a primelor 17 avioane F-16 ale României se va realiza la uzina Aerostar Bacău, cu participarea a trei țări – România, Portugalia și SUA. Ministerul Apărării Naționale, prin ministrul Nicolae Ciucă (în prezent – premier interimar) a anunțat deja că se caută cumpărarea și celei de a doua escadrile de avioane F-16, care va urma aceeași procedură ca și în cazul primei escadrile.

În ceea ce privește armamentul cumpărat direct din SUA, se remarcă achiziționarea de către România de sisteme de rachete Patriot, în schimbul unei sume totale aprobate de 3,9 miliarde de dolari. Acest program a fost aprobat de partea română prin Legea 222 / 2017 dar nu este încă finalizat.

Tendința achizițiilor militare din SUA va continua în mod cert și în anul 2021, unul dintre programele practic perfectate fiind cel referitor la sistemele mobile de rachete anti-navă. Partea română estimează prețul acestui contract la 200 de milioane de euro fără TVA. Valoarea a fost indicată în euro pentru că, inițial, în vremea guvernului PSD, se făcuse o licitație la care au participat și firme din Europa. Dar apoi MApN a anulat procedura de licitație și a decis să cumpere sisteme de rachete anti-navă direct din SUA.

România are bani pentru achiziții militare pentru că, de la începutul mandatului președintelui Iohannis, și-a majorat bugetul Apărării la 2 la sută din PIB, în fiecare an. Aceasta a fost sugestia SUA pentru toate țările NATO, iar România s-a conformat – lucru bine primit în SUA. De precizat că Germania nu a respectat recomandarea, acesta fiind unul dintre principalele motive de divergență dintre Washington și Berlin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă