Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Descinderi DIICOT la companii care au legătură cu cazul medicului Mihai Lucan

Descinderi DIICOT la companii care au legătură cu cazul medicului Mihai Lucan

Procurorii DIICOT ancheteaza companiile farma care au sponsorizat activitatea lui Mihai Lucan, sub suspiciunea de mita mascata sub contracte de sponsorizare.

Iulian Budușan 0 comentarii

Procurorii DIICOT au descins în această dimineață la sediile mai multor companii de medicamente din București de unde ridică mai multe documente. Potrivit unor surse judiciare citate de Antena 3, aceste percheziții au legătură cu medicul Mihai Lucan, care ar fi primit anumite sume de bani din „sponsorizări mascate” din partea acestor firme.

În contul acestor sume de bani, medicul ar fi cumpărat medicamente. Potrivit sursei citate, suma din aceste contracte se ridică la 250 de mii de euro. Surse din cadrul anchetei au sustinut ca sunt vizate companii precum Novartis, Astellas, Rocher. Aceleasi surse au explicat ca procurorii suspecteaza faptul ca Mihai Lucan ar fi primit bani prin sponsorizari mascate de la aceste firme, in contul acestor bani medicul ar fi dispus achizitionarea de medicamente imunosupresoare. Mihai Lucan a primit sume importante de bani de la firmele farma in ultimii ani.

Medicul Mihai Lucan se află în arest la domiciliu, fiind vizat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste cinci milioane de lei.

Potrivit sursei citate, cel mai mare contract are valoarea de aproximativ 250 de mii de euro. Surse din ancheta sustin ca in perioada in care contractul a fost semnat semnat, chirurgul a modificat brusc tratamentul pacientilor cu imunosupresoare, care ar fi fost achizitionate de la compania sponsor.
Mai mult decat atat, chirurgul nu doar ca a primit sponorizari pe nume personal, in calitate de medic si presedinte al Societati Romane de Boli Genito Urinare, dar el apare in documente oficiale salariat si pe statul de plata a unor companii, precum Novartis.

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu, şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar. Decizia a fost contestată de procurori.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Procurorii DIICOT spun că reprezentanţii institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 - 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

"Astfel, în perioada 2007 - 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient", menţionau procurorii DIICOT.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor operaţi în cadrul clinicii medicale private. De asemenea, o altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale. "Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu a fost achitată, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului", mai arată DIICOT.

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit sursei citate, cel mai mare contract are valoarea de aproximativ 250 de mii de euro. Surse din ancheta sustin ca in perioada in care contractul a fost semnat semnat, chirurgul a modificat brusc tratamentul pacientilor cu imunosupresoare, care ar fi fost achizitionate de la compania sponsor.
Mai mult decat atat, chirurgul nu doar ca a primit sponorizari pe nume personal, in calitate de medic si presedinte al Societati Romane de Boli Genito Urinare, dar el apare in documente oficiale salariat si pe statul de plata a unor companii, precum Novartis.

 
 

Comentarii

loading...