Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Desecretizări 10 august: SRI a informat Jandarmeria de intenția intrării cu forța la Guvern

Desecretizări 10 august: SRI a informat Jandarmeria de intenția intrării cu forța la Guvern

SRI a oferit informaţii Jandarmeriei, înainte de mitingul din 10 august 2018, cu privire la intenţia unor persoane de a se manifesta violent şi de a forţa intrarea în sediul Guvernului.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Cu toate acestea, SRI a transmis că situaţia nu este una de ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Informaţia se regăseşte în raportul declasificat recent, întocmit de MAI după incidentele din Piaţa Victoriei, document obinut de Digi 24, scriu Știripesurse.ro

Raportul are 20 de pagini și trei anexe - legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri. Jandarmeria a primit informaţii de la trei servicii secrete, inclusiv de la SRI.


Din documente reiese că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare. De acolo, SRI a fost strânse mai multe postări care indicau că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine.

 
În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului.

Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic ("revoluție"), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului.

Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Jandarmeria susţine că au existat şi situaţii punctuale în care folosirea forţei nu a fost justificată, însă persoanele responsabile sunt deja anchetate.

Comentarii

loading...