Foto: Mihai Diac

Foto: Mihai Diac

Deși polițiștii patrulează pe străzi, o treime dintre români ar cumpăra marfă de contrabandă

În ciuda restricțiilor impuse de starea de urgență, o treime dintre cetățeni admit că ar fi dispuși să cumpere produse de contrabandă, introduse ilegal în România.

Mihai Diac 0 comentarii

Unul din trei români recunoaște faptul că ar cumpăra produse de contrabandă, arată datele unui studiu realizat de institutul IRES, la comanda asociației ACTIV.

Rezultatele acestui studiu au fost făcute publice cu prilejul Zilei Naţionale a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, care se marchează în fiecare an în România pe data de 21 aprilie.

Aceeaşi cercetare arată că produsele de contrabandă şi contrafăcute se vând îndeosebi în pieţe, care nu au fost închise pe timpul stării de urgență. Astfel, peste 60 la sută dintre românii chestionaţi au confirmat că au văzut astfel de tranzacţii ilegale fie în spațiul public, fie în mediul online. Acest ultim tip de tranzacții ilegale a fost remarcat de 38 la sută dintre românii intervievați.

 

Produse falsificate se vând ușor pe internet

"Eforturile Asociaţiei ACTIV sunt centrate pe informarea şi conştientizarea publicului larg asupra pericolelor la care se expun dacă achiziţionează şi folosesc produse contrafăcute şi de contrabandă. Deşi 44 la sută dintre români consideră că în ultimii 3 ani a scăzut siguranţa consumatorului în privinţa originii şi calităţii produselor, tentaţia achiziţionării produselor ilegale rămâne la un nivel îngrijorător de mare”, a declarat Daniel Mărăcineanu, director general al Asociaţiei ACTIV.

Această organizație are o cooperare cu Poliția Română, cu Poliţia de Frontieră Română, cu Direcţia Generală a Vămilor, cu Jandarmeria Română şi cu reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale pentru prevenirea traficului ilicit de produse.

Ziua Naţională a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri a fost instituită prin Legea 100 din 8 mai 2019. Această inițiativă legislativă a fost semnată de parlamentari din mai multe formațiuni politice, la propunerea asociaţiei ACTIV.
"Sunt mândru să pot trece printre realizările mandatului meu instituirea acestei zile naţionale de luptă împotriva traficului ilicit de mărfuri, deoarece protecţia consumatorilor şi a intereselor financiare ale statului român se situează printre priorităţile mele de senator", a declarat Viorel Arcaş, senator PSD, preşedintele Comisiei pentru Buget – Finanţe din Senatul României.

 

Țigările reprezintă principalul produs de contrabandă

Studiul IRES arată că ţigaretele reprezintă principalul produs de contrabandă (38 la sută) din România. În privinţa produselor contrafăcute, clasamentul este dominat de articolele vestimentare şi încălţăminte cu 34% din menţiuni. Produsele alimentare, articolele cosmetice şi de igienă, electronicele, produsele alcoolice, piesele auto şi medicamentele completează topul produselor comercializate ilicit în România.

Studiile internaționale arată că primele trei țări de unde provin produse contrafăcute sunt China, India și Brazilia.

"Experienţa profesională m-a adus de multe ori în contact cu realitatea generată de traficul ilicit de mărfuri. Contrabanda şi contrafacerea înseamnă furt din buzunarul oamenilor şi din bugetul statului, produse de calitate îndoielnică şi reţele de criminalitate organizată. Responsabilitatea noastră, în calitate de politicieni, este aceea de a acţiona hotărât împotriva acestor fenomene, pentru protejarea populaţiei şi a intereselor financiare ale României", subliniază deputatul Lucian - Ovidiu Heiuş, șeful Comisiei de buget şi politici fiscale a PNL.

Traficul ilicit de mărfuri creează o competiţie inegală între jucătorii corecţi, plătitori de taxe şi salarii, şi reţelele de criminalitate organizată care prosperă în detrimentul statului român, acesta pierzând anual peste două miliarde de euro ca efect al contrafacerii şi contrabandei.

"Traficul ilicit de mărfuri este un fenomen cu impact major asupra societăţii româneşti, care generează efecte negative în lanţ. Este datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în stoparea lui şi să spunem nu produselor de contrabandă şi contrafăcute", consideră Daniel Mărăcineanu.

Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit "Viitorul"- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.

 

IMPLICAȚIE  Țigări de contrabandă


Peste 10 milioane de țigarete aduse prin contrabandă au fost capturate la frontiera sau în interiorul României, de la declanșarea epidemiei de coronavirus și a impunerii stării de urgență. România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, această formă de infracționalitate fiind favorizată de faptul că România are 2.000 de kilometri de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

Comentarii

loading...