22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeși polițiștii patrulează pe străzi, o treime dintre români ar cumpăra marfă...

Deși polițiștii patrulează pe străzi, o treime dintre români ar cumpăra marfă de contrabandă

Unul din trei români recunoaște faptul că ar cumpăra produse de contrabandă, arată datele unui studiu realizat de institutul IRES, la comanda asociației ACTIV.

Rezultatele acestui studiu au fost făcute publice cu prilejul Zilei Naţionale a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, care se marchează în fiecare an în România pe data de 21 aprilie.

Aceeaşi cercetare arată că produsele de contrabandă şi contrafăcute se vând îndeosebi în pieţe, care nu au fost închise pe timpul stării de urgență. Astfel, peste 60 la sută dintre românii chestionaţi au confirmat că au văzut astfel de tranzacţii ilegale fie în spațiul public, fie în mediul online. Acest ultim tip de tranzacții ilegale a fost remarcat de 38 la sută dintre românii intervievați.

 

Produse falsificate se vând ușor pe internet

“Eforturile Asociaţiei ACTIV sunt centrate pe informarea şi conştientizarea publicului larg asupra pericolelor la care se expun dacă achiziţionează şi folosesc produse contrafăcute şi de contrabandă. Deşi 44 la sută dintre români consideră că în ultimii 3 ani a scăzut siguranţa consumatorului în privinţa originii şi calităţii produselor, tentaţia achiziţionării produselor ilegale rămâne la un nivel îngrijorător de mare”, a declarat Daniel Mărăcineanu, director general al Asociaţiei ACTIV.

Această organizație are o cooperare cu Poliția Română, cu Poliţia de Frontieră Română, cu Direcţia Generală a Vămilor, cu Jandarmeria Română şi cu reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale pentru prevenirea traficului ilicit de produse.

Ziua Naţională a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri a fost instituită prin Legea 100 din 8 mai 2019. Această inițiativă legislativă a fost semnată de parlamentari din mai multe formațiuni politice, la propunerea asociaţiei ACTIV.
“Sunt mândru să pot trece printre realizările mandatului meu instituirea acestei zile naţionale de luptă împotriva traficului ilicit de mărfuri, deoarece protecţia consumatorilor şi a intereselor financiare ale statului român se situează printre priorităţile mele de senator”, a declarat Viorel Arcaş, senator PSD, preşedintele Comisiei pentru Buget – Finanţe din Senatul României.

 

Țigările reprezintă principalul produs de contrabandă

Studiul IRES arată că ţigaretele reprezintă principalul produs de contrabandă (38 la sută) din România. În privinţa produselor contrafăcute, clasamentul este dominat de articolele vestimentare şi încălţăminte cu 34% din menţiuni. Produsele alimentare, articolele cosmetice şi de igienă, electronicele, produsele alcoolice, piesele auto şi medicamentele completează topul produselor comercializate ilicit în România.

Studiile internaționale arată că primele trei țări de unde provin produse contrafăcute sunt China, India și Brazilia.

“Experienţa profesională m-a adus de multe ori în contact cu realitatea generată de traficul ilicit de mărfuri. Contrabanda şi contrafacerea înseamnă furt din buzunarul oamenilor şi din bugetul statului, produse de calitate îndoielnică şi reţele de criminalitate organizată. Responsabilitatea noastră, în calitate de politicieni, este aceea de a acţiona hotărât împotriva acestor fenomene, pentru protejarea populaţiei şi a intereselor financiare ale României”, subliniază deputatul Lucian – Ovidiu Heiuş, șeful Comisiei de buget şi politici fiscale a PNL.

Traficul ilicit de mărfuri creează o competiţie inegală între jucătorii corecţi, plătitori de taxe şi salarii, şi reţelele de criminalitate organizată care prosperă în detrimentul statului român, acesta pierzând anual peste două miliarde de euro ca efect al contrafacerii şi contrabandei.

“Traficul ilicit de mărfuri este un fenomen cu impact major asupra societăţii româneşti, care generează efecte negative în lanţ. Este datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în stoparea lui şi să spunem nu produselor de contrabandă şi contrafăcute”, consideră Daniel Mărăcineanu.

Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul”- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.

 

IMPLICAȚIE  Țigări de contrabandă

Peste 10 milioane de țigarete aduse prin contrabandă au fost capturate la frontiera sau în interiorul României, de la declanșarea epidemiei de coronavirus și a impunerii stării de urgență. România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, această formă de infracționalitate fiind favorizată de faptul că România are 2.000 de kilometri de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă