11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeţinuţii dintr-un corp al Penintenciarul Iaşi, redistribuiţi pentru reconstrucția clădirii

Deţinuţii dintr-un corp al Penintenciarul Iaşi, redistribuiţi pentru reconstrucția clădirii

Ministrul precizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, în data de 28 august 2017, efectua prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi, constatând că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A de acolo.

Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că “probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că pavilionul A intră în categoria clădirilor care ” nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă – siguranţa vieţii”.

Toader menţionează că, în data de 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iaşi a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

”La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. 
Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre «evacuări de urgenţă»!”, precizează ministrul Justiţiei.

În 4 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) preciza, legat de situaţia de la Penitenciarul Iaşi, că un imobil vechi, construit în anii ’50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu – aproximativ 500 de persoane – vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţinea că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă