Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi

Dezvăluiri incendiare despre DNA. Cum se "fabrică" dosare și cum se racolează "colaboratori"

Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, fostă subordonată a Laurei Codruța Kovesi în cadrul DNA, a făcut o serie de dezvăluiri despre modul de lucru al acesteia, inclusiv despre presiunile exercitate asupra procurorilor din subordine.

Mihai Diac 0 comentarii

Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a făcut dezvăluiri, duminică seară, despre modul de lucru din interiorul DNA, după ce la conducerea acestei instituții a venit, ca procuror-șef, Laura Codruța Kovesi.

Declarațiile au fost făcute la postul Antena 3.

"Pentru prima dată sub mandatul doamnei procuror șef Kovesi am simțit ce înseamă presiune pe dosare", a declarat procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, duminică seară, la Antena 3.

Procuroarea Moraru a făcut mai întâi o comparație între mandatul lui Daniel Morar și cel al Laurei Codruța Kovesi.

"Mandatul lui Morar s-a caracterizat prin echilibru şi prin asumare a tuturor dosarelor. Mandatul lui Kovesi a fost lipsă de asumare, coborâre a nivelului la nivelul de subzistenţă şi presiune pe dosare. E o dezinformare totală. Probele nu sunt prescrise în dosarul Microsoft. E nedrept faţă de opinia publică, faţă de mine şi de cei acuzaţi. Banii sunt sub măsuri asiguratorii în Austria şi Elveţia. Sunt blocate conturile lui Dinu Pescariu de acolo. Kovesi mi-a spus că Pescariu poate colabora în dosarul Microsoft", a spus procuroarea Moraru.

Sub mandatul Laurei Codruța Kovesi, la DNA s-a impus o "prioritizare a dosarelor", mai afirmă procuroarea Moraru.

De exemplu, un dosar în care s-a decis "prioritizarea" a fost cel de la Institutul Fundeni. La acel moment, DNA a difuzat un comunicat de presă, preluat prompt de către mass-media, conform căruia la Fundeni au loc percheziții ale DNA.

Managera spitalului a negat, a spus că nu sunt percheziții, dar imediat după aceea procuroarea Moraru a fost obligată să decidă o percheziție la Fundeni.

Ca procuror DNA, Mihaiela Iorga Moraru a avut în lucru și dosarul ALRO, dar nu a reușit să-l finalizeze, întrucât a fost revocată din DNA de către Kovesi, a afirmat, duminică seară, procuroarea Moraru.

Potrivit procuroarei Moraru, imediat după ce ea a fost revocată din cadrul DNA, această instituție a clasat dosarul ALRO.

Mihaiela Iorga Moraru a declarat că Laura Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să "iasă" cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe judecătoarea Dana Gîrbovan ministru al Justiţiei, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru pentru DNA.

Procuroarea Mihaiela Iorga a precizat că a fost chemată de către procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi într-un birou al unui alt procuror DNA.

"A existat un moment care m-a marcat. Trebuia desemnat la un moment dat premierul României. Era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest fost ministru. Nu voi da nume pentru că nu vreau să spună cineva că am stricat o anchetă. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu acel dosar. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce va însemna un dezastru pentru noi", a declarat procurorul Mihaiela Iorga.

Procuroarea Iorga își amintește că a răspuns, pe moment, că acest lucru nu este posibil întrucât dispunerea continuării urmăririi penale ar fi însemnat o cerere adresată Parlamentului, deci nu se putea trece la o altă etapă şi, în acel moment, nu existau probe suficiente la dosar.

Procuroarea Elena Rădescu, de la Inspecția Judiciară, a amenințat-o pe procuroarea Moraru, aducându-i aminte că are "un copil de crescut".

"Doamna Rădescu încerca să susțină că doamna Kovesi e nevinovată, asta lăsa de înțeles. E un război personal și e vizibil, în ceea ce o privește pe dna Kovesi. Nu am vrut să amestec instituția în acest război, dar pentru dumneaei nu există nicio reținere și acționează de pe o poziție de forță. Trebuie să mai precizez un fapt șocant: doamna Rădescu mi-a spus la un moment dat că ar trebui să mă gândesc că am un copil de crescut. S-a întâmplat după accident. Nu am martori, dar sunt lucruri care trebuie spuse. Nu am ripostat la această amenințare, am vrut să-i spun că e dezinformată și că am doi copii, nu unul", a relatat procuroarea Moraru.

Comentarii

loading...