15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV Verdictul la plagiatul lui Tudose, amânat pe termen nedeterminat: Academia SRI...

EXCLUSIV Verdictul la plagiatul lui Tudose, amânat pe termen nedeterminat: Academia SRI și Ministerul Educației își pasează responsabilitatea

Cele două instituții ale statului au depășit termenele legale prevăzute pentru a da un verdict în cazul suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Ministerul Educației explică tergiversarea procesului de analiză prin vacanța în care s-au aflat membrii CNATDCU. SRI susține că nu are cine semna recomandarea privind retragerea sau păstrarea titlului de doctor în cazul Tudose deoarece Academia Națională de Informații a rămas fără rector.

Pe 4 iulie 2017, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării a anunțat că teza de doctorat a premierului Mihai Tudose va fi analizată de Consiliul Națio-nal de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).   

Scuze protocolare

Investigația a fost declanșată după ce România liberă a adus argumente că există suspiciuni rezonabile potrivit cărora prim-ministrul nu a redactat teza sa de doctorat respectând standardele academice.

Premierul Mihai Tudose a dobândit titlul de doctor în domeniul știinţelor militare şi informaţiilor în 2010,  la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI, cu teza „Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic în sectorul de securitate“.

Astăzi, la două luni de la admiterea sesizării, procedural și legal, trebuia să avem un verdict în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa premierului.

Pentru a justifica întârzierea verdictului, SRI a invocat faptul că Academia Națională de Informații nu are rector. În  același timp, Ministerul Educației îi scuză pe membrii CNATDCU pe motiv că au fost în vacanță până la 1 septembrie. 

Comisia de analiză, din a doua încercare

Procedura privind analiza suspiciunilor de plagiat în cazul unui doctorat este clar stipulată în „Regulamentul de organizare și funcționare a CNATDCU“ din 24 martie 2016. Acesta spune că „după primirea solicitării (care s-a făcut pe data de 5 iulie – n.n.), președintele CNATDCU solicită Comisiei (de Științe Militare în cazul nostru) numirea, în termen de cinci zile lucrătoare, a unei echipe de lucru formate din trei experți, care pot fi membri ai CNATDCU sau experți externi”.

Într-un răspuns pentru „România liberă“, Ministerul Educației a confirmat că acești pași au fost făcuți.

„Sesizarea privind suspiciunile de plagiat în cadrul tezei intitulate «Protecția infrastructurii tehnice – element strategic dinamic în sectorul de Securitate, autor Mihai Tudose, susținută la Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul din București, a fost înregistrată la UEFISCDI cu nr. 1806/ 4 iulie 2017, iar la Ministerul Educației Naționale cu nr. 16400/ 5 iulie 2017.

În ședința Consiliului General al CNATDCU din 10 iulie 2017, a fost prezentată sesizarea mai sus menționată, iar Consiliul General a decis desemnarea unei comisii de lucru care să o analizeze. Secretariatul tehnic a primit din partea președintelui Comisiei de Științe Militare, Informații și Ordine Publică o propunere de comisie de lucru. Unul dintre membrii desemnați s-a recuzat, iar după nominalizarea unui alt membru comisia a fost confirmată și a transmis declarațiile pe proprie răspundere că nu se află în situație de incompatibilitate.

Secretariatul tehnic al CNATDCU a transmis adrese către Biblioteca Națională a României și către Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul din București pentru a transmite o copie în format electronic a tezei de doctorat după exemplarul-martor depus la BNR, respectiv punctul de vedere al instituției organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), în conformitate cu prevederile art. 12, 13 și 14 din Anexa nr. 2 la ordinul ministrului Educației nr. 3482/2016”, arată Ministerul Educației.

La SRI nu are cine semna

Aici s-au oprit demersurile făcute de SRI și Ministerul Educației pentru elucidarea suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Într-un stadiu extrem de incipient la care, în mod normal, s-ar fi ajuns în câteva zile.

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” din subordinea SRI era obligată să analizeze, într-un termen dat, teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Aspect impus în Ordinul mai sus menționat: „În termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizării, IOSUD (în cazul de față a Academiei Naționale de Informații n. n.) transmite către CNATDCU punctul de vedere cu privire la soluționarea sesizării… Punctul de vedere va cuprinde propunerea de menținere sau retragere a titlului de doctor, semnată de rector”. Termenul pentru trimiterea punctului de  vedere a expirat la 4 august. Cu toate acestea, SRI nu a trimis nicio recomandare în privința retragerii sau menținerii titlului de doctor în cazul plagiatului lui Mihai Tudose.

Aspect confirmat în răspunsul oferit RL de Ministerul Educației: „În această perioadă rectorul în funcție al Academiei Naționale de Informații, domnul conferențiar universitar doctor Nicolae Iancu, și-a încheiat mandatul, răspunsul la adresa ministerului urmând a fi trimis după învestirea unui nou rector”. Un fel cinic de a ne transmite că SRI lucrează la dosarul lui Mihai Tudose, dar – ghinion – nu are cine semna concluziile.

Nu există niciun fel de pedeapsă în cazul în care școala doctorală nu oferă o recomandare în cele 30 de zile legale. Academia Națională de Informații a SRI poate tărăgăna la nesfârșit dosarul Tudose.   

2006: Cinci diplome într-un an

Mihai Tudose (născut în 1967) s-a urnit greu pe calea muncii și a educației. El menționează că s-a angajat direct șef de birou senatorial, la vârsta de 25 de ani, funcție pe care a ocupat-o timp de șapte ani. Anterior, Tudose nu menționează să fi avut niciun alt loc de muncă. Tudose se înscrie la Facultatea de Drept – Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“ (privată), în 1991, absolvind la vârsta de 28 de ani. La vârsta de 40 de ani începe fulminanta ascensiune educațională și academică a lui Mihai Tudose: face 11 cursuri în zece ani. Există ani de-a dreptul prolifici. În 2006, în timp ce era deputat, urmează – în același timp – patru cursuri postuniversitare și un masterat. Unul, la Constanța. Majoritatea cursurilor sunt în domeniile intelligence și apărare.

Academia Națională de Informații: „Nu putem formula o opinie“

„Referitor la solicitarea transmisă instituției noastre în data de 17.08.2017, vă comunicăm că Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» a transmis în termenul legal Ministerului Educației Naționale (Direcția Generală Învățământ Universitar) faptul că ne aflăm, în mod obiectiv, în imposibilitatea temporară de a formula și a transmite o opinie privitoare la obiectul solicitării dumneavoastră.

Vacantarea postului de rector a impus demararea, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a procesului de alegere a membrilor unui nou Senat universitar, care va elabora metodologia de ocupare a funcției de rector. 

Ulterior acestor demersuri, vă asigurăm că ANIMV va răspunde interpelărilor instituțiilor statului român în conformitate cu legislația națională aplicabilă în domeniu“, a explicat, pentru RL, Academia Națională de Informații.

Delict intelectual: 50 de pagini cumpărate pe mii de euro

În urmă cu doi ani, colegul nostru Sorin Semeniuc a publicat un articol în care prezenta dovezile plagiatului comis de Tudose. Din analiza lucrării de doctorat a actualului premier, a rezultat că 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susținută, cu un an mai devreme, de comisarul–șef Radu Andriciuc la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Teza de doctorat, o marfă

Alți autori plagiați de Tudose sunt Liviu Mureșan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu și Gheorghe Văduva, George Dediu și Alexandru Manafu, dar și conducătorul său de doctorat, generalul Constantin Onișor, șeful Școlii Doctorale de la Academia Națională de Informații. Actualul premier a copiat până și de la foștii președinți Traian Băsescu și Ion Iliescu.

Este greu de crezut că verdictul CNATDCU ar putea fi altul decât cel de plagiat. Pe 9 martie 2016, actualul premier (alături de alte opt persoane) a depus o cerere scrisă la Academia Națională de Informații prin care notifica această instituție de învățămant superior, patronată de SRI, că dorește să renunțe la titlul de doctor.

Demersul nu a mai mers până la capăt, deoarece o decizie a Curții Constituționale a precizat că o astfel de acțiune nu este în limitele legii. Agravant este faptul că Mihai Tudose a recunoscut că a cumpărat cu mai multe mii de euro cele 50 de pagini pe care le-a plagiat din Radu Andriciuc, care, la rândul său, a confirmat tranzacția.

Acesta și-a recunoscut pasajele copiate în teza de doctorat a lui Tudose. „Domnul Tudose m-a contactat și i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 și aveam niște probleme financiare, vă aduceți aminte ce au pățit bugetarii, plus că fiul meu dădea bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”, a spus comisarul-șef.

Un verdict de plagiat ar trebui să îl determine pe președintele Klaus Iohannis să îi ceară demisia, premierul nemaiîndeplinind criteriile de integritate.

Premierul, salvat de vacanța consilierilor

De la acceptarea sesizării în cazul plagiatului lui Mihai Tudose au trecut două luni. Era timp suficient pentru a se ajunge la un verdict final. Legislația în domeniu precizează: „Raportul comun cuprinzând punctele de vedere scrise ale fiecărui membru al comisiei de experți (care analizează teza de doctorat – n.red.) în parte este transmis președintelui comisiei de specialitate a CNATDCU în maximum 30 de zile de la înregistrarea sesizării.

Dacă în termen de trei zile de la comunicare, membrii comisiei de specialitate a CNATDCU nu formulează obiecțiuni, se consideră că raportul comisiei de lucru a fost avizat… Președintele CNATDCU decide convocarea Consiliului General pentru aprobarea sau respingerea propunerii comisiei de lucru”. 

Ministerul Educației are un mod original de a citi acest regulament și, în răspunsul pentru RL, precizează: „Raportul Comisiei de lucru va fi prezentat după validarea prin vot în cadrul Comisiei de specialitate, la prima ședință a Consiliului General a CNATDCU din cursul lunilor septembrie-octombrie. În plus, trebuie avut în vedere faptul că, până la finele lunii august, membrii CNATDCU au fost în vacanță, aceștia reluându-și activitatea la 1 septembrie 2017. În concluzie, se poate aprecia că procedura de analiză a sesizării tezei domnului Mihai Tudose respectă întru totul procedura legală de analiză și decurge în ritm normal”.

Premierul, evazionist fiscal

Mihai Tudose s-a incriminat și mai mult după ce a recunoscut că a plătit pentru a-și însuși zeci de  pagini dintr-o altă lucrare. Juriștii contactați de RL susțin că, plecând de la aceste afirmații, premierul poate fi acuzat de două infracțiuni. Prima este cea de plagiat. A doua se referă la infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală. Pentru că nu a făcut publică tranzacția, Tudose l-a ajutat pe polițistul Radu Andriciuc să evite plata către stat a 10% din valoarea tranzacției drepturilor de autor.



 

 

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă