20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA a primit un document păstrat în seiful secret. Cine apare în...

DNA a primit un document păstrat în seiful secret. Cine apare în dosar

Noul dosar pleacă de la un document primit de DNA, document care provine din seiful secret al ministrului Educației. Documentul este semnat de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și cuprinde chiar și o eroare materială: în loc de ”Fundația Dinu Pescariu”, în document este trecută ”Fundația Dinu Patriciu.

Cei de la DNA au pornit ancheta, ceea ce li s-a părut însă extrem de ciudat este faptul că documentul respetiv nu apare în protocoalele de predare-primire din seiful secret al ministrului Educației.

Mihnea Costoiu, fostul secretar de stat în Ministerul Educatiei şi Cercetarii, a fost trimis în judecată în dosarul Cutezătorii, în timp ce omul de afaceri Dinu Pescariu scapă de acuzaţiile din această afacere cu prejudiciu de 93 de milioane de euro. El era acuzat că a beneficiat de o bază sportivă a statului, pe care ar fi închiriat-o la un preţ derizoriu. Iar Mihnea Costoiu ar fi semnat actele, prejudiciul adus de fostul secretar de stat ministerului în care lucra fiind de 10,7 milioane de euro.

Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă