13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA cere pedeapsa maximă pentru Bogdan Olteanu, în dosarul "Delta"

DNA cere pedeapsa maximă pentru Bogdan Olteanu, în dosarul “Delta”

Un magistrat al DNA a cerut joi în sala de judecată la Tribnunalul București o pedeapsă orientată spre maximum pentru fostul deputat PNL Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență în interesul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu pe tema alegerii Guvernatorului Deltei.

La termenul de joi al procesului procurorul DNA a susținut pledoaria finală în proces și a cerut în final condamnarea lui Olteanu la o pedeapsă orientată  spre maximum prevăzut de lege.

 
Concret, pedeapsa maximă pentru fapta de trafic de influență care este potrivit legilor actuale în vigoare de zece ani.

 
”E adevărat că fapta despre care vorbim e săvârșită departe în timp. E adevărat că a avut funcție importantă și de notorietate. Premierul de la acea era Tăriceanu Călin Popescu și este de notorietate.

Vorbim de sume colosale și pentru ce? Pentru ocuparea unui post cu nu o foarte mare însemnătate. Traficul de influență față de premier a fost arătat. Totul prezintă un grad foarte ridicat de pericol. Nu putem cere altceva decât o pedeapsă orientată spre maximum. Nu putem cere altceva decât executarea efectivă a acesteia”, a spus procurorul în fața judecătorului Georgiana Iorguț de la Tribunalul București.

Pentru a cere această pedeapsă procurorul a explicat că ”Olteanu a cerut și primit un milion de euro și sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vântu”.

”Totodată a primit sprijin pe lângă Tăriceanu Călin Anton pentru numirea lui Liviu Mihaiu. Materialul probatoriu este compus din proba testimonială. Martorul Sorin Ovidiu Vântu recunoaște săvârșirea faptelor. A fost trimis în judecată pentru săvârșirea faptelor de cumpărare de influență. El spune că dat 1 milion de euro pentru el și un milion pentru Tăriceanu”, a spus magistratul.

Magistatul a continuar cu redarea pe scurt a probelor esențiale ce dovedesc acuzațiile și traseul banilor.

”A două declarație e cea a martorului Eftimie Ionuț Adrian. A spus că SOV a dispus transferul a două milioane de euro la o societate din Cipru. La cererea lui SOV, Eftimie retrage banii în numerar și îi dă banii în două ocazii la sediul unui partid.

Alta declarație avută în vedere e cea lui Eftimie Ion, tatăl lui Ionuț. Acesta era om de afaceri și în relații cu SOV și a aflat că banii erau pentru numirea lui Liviu Mihaiu. Alt martor Țurcanu Octavian a confirmat aceste declarații.

O altă declarație e a lui Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media. El spune clar că la acea vreme SOV urmarea ieșirea lui mihai de la Academia Cațavencu și promovarea pentru postul de guvernator al Deltei Dunării”, a mai explicat magistratul de la DNA.

Procurorul arată că mărturiile sunt dublate de multe alte probe precum interceptări, înregistrăi ambentale, documente bancare străine și alte documente ce stabilesc circuitul acestor sume de bani.

”Aceste declarații sunt dublate de documente bancare ale unor autorități străine. Se vede traseul banilor în cantitatea precizată de martori. Ne folosim și de interceptările făcute în cauză. Reiese din ele că SOV era interesat de numirea lui Mihaiu. Rezultă subordonarea lui Mihaiu față de Vântu din aceste interceptări. Înregistrările ambientale… Au fost înregistrate întâlnirile lui Olteanu cu Ion Eftimie”, a arătat procurorul în fața instanței.

Martorii cheie din dosar, a amintit magistratul de la DNA, ”au fost suplimentar testați cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sincerității iar rezultatul a fost că acești martori au fost sinceri în cele declarate”.

”Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Totodată mai există un raport economic ce denotă că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale”, a explicat reprezentantul Direcției.

 
 

 

 

 
 
 

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă