7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA încearcă să arunce „pisica moartă“ în curtea SRI

DNA încearcă să arunce „pisica moartă“ în curtea SRI

Deși înregistrările de la Realitatea TV nu au fost asumate oficial de nimeni, ca acelea de la Antena 3 de către Vlad Cosma, este evident că cele de la Realitatea au fost scoase de oameni apropiați actualei conduceri a DNA și apropiați de cei doi „zmei“ de la Ploiești, Onea și Negulescu.

Scandalul interceptărilor din interiorul Serviciului Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție ar putea lua o cu totul altă turnură decât cea inițială. Postul Realitatea TV a prezentat marți, 13 februarie, la emisiunea lui Rareș Bogdan, o serie de interceptări cu discuții între procurorul Mircea Negulescu, atunci la DNA Ploiești, și Vlad Cosma.

Surse judiciare spun că după cum arată stenograma acelor discuții, cel care a interceptat discuțiile este chiar procurorul Negulescu. Din tonul folosit în comunicare, care este unul pur profesional, în care un anchetator încearcă să afle informații de la un posibil denunțător, în cazul nostru Vlad Cosma, este evident că procurorul Negulescu, dacă nu a înre-gistrat personal, măcar știa că discuția se înregistrează.

Asta pentru că până acum spațiul public a fost invadat de interceptări ale unor discuții dintre procurorul Mircea Negulescu și alte persoane în care limbajul folosit de anchetator este unul cel puțin suburban. Specificul acelor discuții era însă altul: erau convorbiri într-un cadru neoficial în care Negulescu vorbea fără să suspecteze că este înregistrat, spre exemplu, cu soția lui Vlad Constantin (zis Șomeru), personaj pe care el îl considera apropiat.

Revenind, însă, la discuțiile prezentate la Realitatea TV, promo-ul făcut de postul de televiziune anunța că prin ceea ce se va da post se va schimba la 180 de grade conotația scandalului declanșat de Antena 3 din care rezulta că procurorul-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea și procurorul Mircea Negulescu îl învățau pe Vlad Cosma cum să inventeze denunțători într-unul din do-sarele lui Sebastian Ghiță.

Doar că ce s-a dat însă la televizor ar putea, de fapt, să mute atenția către o altă instituție a statului român și anume Serviciul Român de Informații.

Cum încerca Negulescu să afle legăturile lui Ghiță din SRI

Ca să înțelegem mai bine discuțiile prezentate public dintre Mircea Negulescu și Vlad Cosma, trebuie precizat că Sebastian Ghiță a fugit din țară la Belgrad în Serbia pe 19 decembrie 2016. Potrivit celor prezentate de Realitatea TV, interceptările ar fi de la sfârșitul lunii ianuarie, anul 2017.

În acest context, deși nu apare explicit numele SRI în stenograme, surse judiciare spun că în discuții Negulescu ar încerca să afle de la Vlad Cosma care dintre adjuncții șefului SRI, Eduard Hellvig, l-ar sprijini pe Sebastian Ghiță și, automat, l-ar fi ajutat să dispară din țară.

Cum Cosma nu pare să priceapă ce vrea Negulescu, procurorul face primul pas și pronunță el primul nume: “Beizadea”. De fapt Beizadea, spun sursele „României libere“, este unul și același cu generalul Romeo Cristian Bizadea, persoană promovată de Hellvig ca adjunct al directorului SRI.

Negulescu mai apare ulterior întrebând despre un alt personaj din SRI căruia îi pocește numele: “Vlădoiu? Vlădeanu?”. 

Aruncarea unor astfel de discuții în spațiul public pare că a avut miza de a deturna scandalul de la DNA către o altă instituție și anume Serviciul Român de Informații. Din discuțiile Negulescu – Cosma rezultă că primul este un procuror responsabil care încearcă ce șefi din SRI l-au sprijinit pe Sebastian Ghiță și dacă aceștia au luat bani de la fostul deputat pesedist. În totală contradicție cu ima-ginea reală a lui Negulescu.

Doar că prezența acestor interceptări în spațiul public în acest moment lasă mult impresia unei mascarade care are ca miză să ridice presiu-nea imensă de pe DNA.

Deși înregistrările de la Realitatea TV nu au fost asumate oficial de nimeni, ca acelea de la Antena 3 de către Vlad Cosma, este evident că cele de la Realitatea au fost scoase de oameni apropiați actualei conduceri a DNA și apropiați de cei doi ”zmei” de la Ploiești, Onea și -Negulescu.   

Vlad Cosma și Bizadea de la SRI. Stenogramele

Prezentăm mai jos transcrierea discuției din ianuarie 2017 dintre procurorul Mircea Negulescu și Vlad Cosma cu cele mai importante pasaje unde apare Romeo Cristian Bizadea, adjunctul șefului SRI, Eduard Hellvig. În interceptări Negulescu pronunță „Beizadea“, dar persoana la care se referă este Cristian Bizadea.

(Negulescu) Păi zi mă. Nume!

(Vlad Cosma) Nu mai pot să vorbesc despre ăștia.

(Negulescu) De ce mă?

(Vlad Cosma) Mai iau 5-6 ani.

(Negulescu) Zi mă, cine ar fi omul?

(Vlad Cosma) (vorbește în șoaptă): Sunt trei (neinteligibil)

(Negulescu) Beizadea?

(Vlad Cosma) Și mai e unul cu V.

(Negulescu) Vlădoiu? Vlădeanu?

(Vlad Cosma) Vlădeanu.

(Negulescu) Și pe ăsta vrea să-l pună. Bă, ești nebun?

(Vlad Cosma) Caută pe Google ce ți-am dat.

(Negulescu) Are trei stele?

(Vlad Cosma) Da!

(Negulescu, către un domn) Da mă, cine e?

(Domn) Da mă, cine e? Să-i dea Vlad o adresă cum că ai fost interceptat.

(Vlad Cosma) Eu?

(Domn) Da. El să-ți dea ție, semnătură de primire.

(Vlad Cosma) Deci e unul Beizadea și mai e unul… (vorbește în șoaptă, neinteligibil). Și mai e unul (vorbește din nou în șoaptă)

(Vlad Cosma) Ia uite-l mă!

(Negulescu) Băilescu?

(Vlad Cosma) Mai încet, nu mai vorbi că mă arestează ăștia. Uite, stai să-ți arăt. Stai să vezi cum arăta.

(Negulescu) Și ăsta ar fi omul lui? De ce?

(Vlad Cosma) De ce?

(Negulescu) I-a dat cașcaval?

(Vlad Cosma) De ce am fi noi doi…

(Negulescu) Păi de ce mă, tu mi-ai dat mie ceva? Sau n-am înțeles.

(Vlad Cosma) Dragoste. Eu ți-am dat dragoste, că atâta putem. Noi suntem săraci.

(Negulescu) Râde… Doamne! Păi și când i-a dat?

(Vlad Cosma) Ei… mi-a zis mie când? Eu zic (PAUZĂ)

(Negulescu) Ți-a dat adresa? Pe ce, pe ăla cu…?

 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă