11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDOCUMENT. Directorul care a îngropat RADET și ELCEN se distrează în vacanțe...

DOCUMENT. Directorul care a îngropat RADET și ELCEN se distrează în vacanțe exotice

Fostul viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, era numit în funcția de director general al Electrocentrale București SA (ELCEN), producătorul de agent termic pentru București, în luna mai a anului 2015, în locul lui Gabriel Ignat, care demisionase cu câteva zile înainte.

Ca director general al ELCEN, Nicolaescu a angajat un executor judecătoresc, care să recupereze datoria istorică a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București către producătorul de agent termic, în condițiile în care, în Primăria Capitalei și chiar la Guvern se discuta despre o fuziune între cele două instituții.

Din documentele obținute de „ROMÂNIA LIBERĂ“ se poate constata că, în urma acțiunilor BEJ Trancă Bogdan Ovidiu (executorul angajat de ELCEN), RADET a plătit producătorului de agent termic aproape 2 milioane de lei. Cu toate acestea, după ce banii au fost încasați, directorul general Marcel Nicolaescu a introdus ELCEN în insolvență, iar apoi a părăsit instituția.

Executarea a creat, cum era de așteptat, probleme financiare importante RADET, Regia ajungând chiar în situația în care nu și-a mai putut plăti angajații. Acest lucru a blocat și presupusa fuziune dintre RADET și ELCEN, iar, în acest moment, se discută despre falimentul distribuitorului de agent termic.

Cu toate că a lăsat în situații grave cele două instituții, Marcel Nicolaescu nu are nicio grijă. Fostul viceprimar al Capitalei se plimbă prin vacanțe exotice și și-a permis și o schimbare de look.

Nicolaescu se mândrește pe pagina sa de Facebook cu cea mai recentă vacanță, în Hawaii. „Resetat, reinventat, schimbat total și… la față, am ajuns după 44 de zile într-o destinație super exclusivistă…HAWAII HONOLULU!!!“, a scris Nicolaescu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta este doar una dintre numeroasele excursii de lux pe care și le-a permis fostul director general, după ce a părăsit ELCEN. Iar, în acest timp, situația celor două instituții ce trebuie să asigure căldura și apa caldă pentru bucureșteni este tot mai gravă.

 

Abrambureala administratorilor judiciari

Sucursala din București a Sierra Quadrant SPRL, administratorul judiciar al ELCEN (companie a cărui sediu central este în Brăila și despre care s-a spus în mass-media că ar fi apropiată fostului premier Mihai Tudose), a anunţat că a propus creditorilor RADET să schimbe administratorul judiciar, Rominsolv, pentru că acesta ar refuza, în mod nejustificat, să implementeze soluţia optimă pentru ieşirea din insolvenţă a regiei. „Această propunere este motivată de acţiunile Rominsolv SPRL, care refuză în mod constant şi total nejustificat să implementeze soluţia optimă pentru ieşirea din insolvenţă a RADET. Tergiversarea restructurării RADET reprezintă o ameninţare directă la adresa întregii acţiuni de modernizare a arhitecturii sistemului de termoficare din Bucureşti“, se arată în comunicat.

Pe 14 februarie, reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că ELCEN va solicita din nou, pe baza unui mandat validat de ANAF, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET, ceea ce ar duce regia direct în faliment. Un asociat coordonator al Sierra Quadrant, Ovidiu Neacşu, consideră că întreaga responsabilitate pentru agravarea situaţiei regiei este a administratorilor RADET. „Aceştia refuză în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă a cu Planul de reorganizare al ELCEN. Planul a fost aprobat de creditori încă din septembrie 2018. Rominsolv SPRL nu trebuia decât să adopte, la rândul său, un plan de reorganizare care să fie compatibil şi coordonat cu cel aprobat de creditorii ELCEN şi care să includă o finanţare certă asumată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat până astăzi“, a afirmat Ovidiu Neacşu.

Reprezentanţii Sierra Quadrant consideră că, de la preluarea dosarului RADET şi până în prezent, Rominsolv nu a efectuat demersurile necesare pentru a asigura un plan viabil de restructurare a regiei, în conformitate cu planul de reorganizare al ELCEN. În plus, varianta propusă votului Adunării Creditorilor RADET de către administratorul judiciar nu întruneşte condiţiile de legalitate şi viabilitate pentru a putea fi votată de către creditori, potrivit companiei.

Propunerea schimbării Rominsolv a fost discutată în şedinţa Comitetului Creditorilor RADET (Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Engie România şi Electrocentrale Bucureşti) desfăşurată joi, 21 februarie. În cadrul şedinţei, ELCEN, principalul creditor al RADET, a înaintat două solicitări.

Prima este legată de prezentarea de către Rominsolv a motivelor care au determinat creşterea datoriilor RADET, iar a doua de prezentarea de către Rominsolv a motivelor pentru care nu au finalizat recuperarea creanţei de 715,35 milioane lei, reprezentând subvenţii de încasat de la Primăria Muncipiului Bucureşti.

„Sierra Quadrant atrage atenţia asupra faptului că acumularea datoriilor, accentuarea deteriorării stării reţelei de distribuţie a apei calde şi a căldurii, amplificarea pierderilor de agent termic din sistem şi neaccesarea finanţării europene pentru reabilitarea acestuia sunt de natură să determine efecte negative pe termen lung, cu costuri financiare semnificative“, se arată în comunicat.

Totodată, Sierra Quadrant reiterează disponibilitatea ca, împreună cu toţi factorii implicaţi, să participe la identificarea în cel mai scurt timp a soluţiilor necesare pentru transferarea activităţii de producere şi distribuţie a agentului termic către orice entitate identificată de Muncipalitate. „Indiferent ce soluţie va identifica Municipalitatea, aceasta trebuie să fie în conformitate cu strategia de reorganizare a ELCEN, să includă sursa de finanţare pentru activităţile curente şi creanţele către ELCEN şi să fie aprobată în Consiliul General, conform legii. Susţinem reorganizarea acestei societăţi, însă doar cu recuperarea creanţelor creditorilor“, a afirmat Ovidiu Neacşu.

Recent, ministrul Energiei, Anton Anton, a blocat printr-un Ordin fuziunea dintre ELCEN și RADET. 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă