14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDosarul Roșia Montată de la UNESCO este ilegal, fals și mincinos (II)

Dosarul Roșia Montată de la UNESCO este ilegal, fals și mincinos (II)

Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO în ultima zi a mandatului Corinei Șuteu, fost ministru al culturii, prin data de 4 ianuarie 2017, fără a fi fost avizat de niciun minister, fără a avea un memorandum, fără a respecta legile și Constituția statului român. Dacian Cioloș a semnat un cuvânt înainte pe persoană fizică vorbind în numele poporului român.

Principalul scop al demersului guvernamental este blocarea zăcământului de aur de 10 milioane de uncii, cel mai mare de acest gen din Europa.

Citește și: Dosarul Roșia Montană, depus la UNESCO, e mai păzit ca Sfântul Graal (I)

Mai multe voci susțin că în spatele deciziei de trimitere a dosarului se află o rețea strâns legată de marii jucători de bursă. Este cunoscut faptul că apariția unei noi resurse scade valoarea unciei. Când a început proiectul Roșia Montană, în care statul are 19,60%, uncia era cotată la 900 de dolari. Astăzi e de 1841.

Dacă aurul ar fi fost exploatat, spun experții, România și-ar fi putut reduce deficitul balanței comerciale și ar capitaliza aurul în seifurile Băncii Naționale, pentru vremuri mai grele.

Cel mai mare abuz al Dosarului Roșia Montană s-a săvârșit prin delimitarea celor 2.000 de ha pentru aria protejată UNESCO, exact peste zona zăcământului, susțin specialiștii. Niciun aviz de conformitate, nicio ștampilă. Mai mult, documentul prezintă harta siturilor arheologice, fără a aminti de cele 11 avize de descărcări arheologice și de cele 17.000 de artefacte descoperite și înmagazinate.

 

“Ridicarea licențelor de exploatare minieră. Dezvoltarea cât mai rapidă a unui plan de control al posesiunii. Elaborarea unui PUG care să prevină viitoarele exploatări miniere” (sursa luju.ro)

Agenda viitoarei reuniuni UNESCO – 16-31 iulie 2021

 

Documentul încalcă Legea nr. 590 din 22 decembrie 2003 privind tratatele și prevederile acesteia, prin care se specifică în mod clar cine poate demara negocieri internaționale: Art. 1, paragraf: e. Ministerul Afacerilor Externe este însărcinat cu puteri depline, dacă documentul este semnat de ministrul afacerilor externe și învestit cu sigiliul de stat.

“Indiferent de semnătura de la sfârșit, această scrisoare exprimă decizia poporului român de a oferi umanității o bijuterie arheologică și o asigurare că Roșia Montană va fi parte din comunitatea globală”
 

Dacian Cioloș – prim ministru al României

 

”În lipsa existentei avizelor si aprobărilor legale, Ministerul Culturii si Identității Naționale se va afla în situația de a răspunde pentru încălcarea legislativă, instituțională, strategică și de securitate națională.”

Cătălina Pârvu – consilier DRIAE/SRI

Uba, ruba, vine duba? Sau la tefeliști e interzis?

 Guvernul are un proces la ICSID Washington cu posesorul licenței de exploatare a aurului. Primul ministru Florin Cîțu trebuie să retragă dosarul de la UNESCO, altfel statul român va pierde procesul, spun avocații angajați de ministerul de finanțe.

Dosarul Roșia Montană e ilegal pentru că a fost trimis la UNESCO, fără a avea avizele de specialitate ale altor ministere, nu are în spate un Memorandum de necesități, nu a fost elaborat de specialiștii cunoscuți, autoritățile locale nu au știut de existența lui.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Mai mult, Corina Șuteu a depus dosarul fără a băga în seamă recomandările Direcției Relații Internaționale și Afaceri Europene – Serviciul Relații Internaționale, care a atras atenția pentru aspectele de ilegalitate. 

Roșia Montană nu este o comunitate în pericol, explică un specialist în patrimoniu din Alba Iulia, pentru că din cele 322 de case, compania Roșia Montană Gold Corporation a reabilitat 122 de proprietăți.

Ca un alt argument al minciunii oficialilor români, din timpul guvernării Cioloș, avizele de descărcare arheologică, 12 la număr, nu apar în hărțile trimise la UNESCO.

Se știe bine de la proiectarea autostrăzilor. Înainte de începerea lucrărilor, arheologii caută vestigii. După ce-și încheie activitatea, se face un proces verbal, în urma căruia Direcția județeană de Patrimoniu dă un aviz de descărcare arhelogică.

Dosarul Roșia Montantă susține că introducerea comunității în lista protejată UNESCO ar ajuta la dezvoltarea economică a zonei, ceea ce reprezintă o altă minciună. Nu se vor putea tricota decât ciorapi. Zona era monoindrustrială. Așa cum și recunoaște documentul, acolo s-a exploatat aurul de 2000 de ani. Dosarul vorbește despre creșterea animalelor. Cine să mai aibă grijă de ele, cât timp tinerii au fost alungați, din lipsă de locuri de muncă?

În coaliția de guvernare au sărit scântei. Premierul Florin Cîțu ar dori să păstreze zona industrială, de continuare a exploatării aurului, prin minerit, cu protejarea siturilor aferente, dar reprezentanții USR-PLUS nici nu vor să audă.

 

Grupul de ONG-uri sorosiste ”ne salvează” de povara a 30 de miliarde de dolari

Șapte ani de zile, oengeurile salvaționiste au organizat festivalul Fân-fest, poreclit de mine, fâs-fest.

 Pentru ca ONG-urile de rețea să obțină fonduri guvernamentale, România sacrifică un zăcământ de 30 de miliarde de dolari

Dacă se va admite introducerea Roșiei Montane pe lista scurtă a monumentelor protejate de UNESCO, guvernul României se obligă să reabiliteze zona industrială, să acopere haldele de minerit, să ecologizeze carierele și să reabiliteze 322 de case de patrimoniu, protejate de statul roman încă din 1992.

Valoarea lucrărilor vor fi de 400 de milioane de euro, conform aprecierilor specialiștilor. La această sumă se va adăuga și 4,7 miliarde de dolari, cu titlu de plată compensatorie deținătorului licenței de exploatare minieră, Gabriel Resources.

Foto: salvatorii

Asta numai pentru a proteja interesele de grup ale ONG-iștilor din spatele lui Barna&Cioloș, care sunt pregătiți să toace banii destinați patrimoniului.

Recent, justiția independentă a dispus ca netemeinică cererea lui Nicușor Dan, care încă de acum aproape zece ani a tot solicitat anularea certificatului de descărcare arheologică de pe Masivul Cârnic, locul în care se află cea mai mare parte a zăcământului aurifer.

 Ministrul culturii s-a ascuns sub fustele secretarelor

Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, se ascunde sub fustele secretarelor. Blochează telefoanele, semn de enervare. Prin atitudinea manifestă dă dovadă că aparține aceluiași grup care are misiunea să blocheze zăcământul, cel mai mare din Europa. Declară că nu va susține dosarul la UNESCO, fără mandat din partea guvernului.

——————–

“Cerem public Parchetului General să se sesizeze de urgență pentru a verifica dacă Dacian Ciolos și Corina Șuteu au în spate un act guvernamental care să fi abilitat să acționeze în numele Statului român”

–          Solicită LUJU.ro

——————————–

Asociatia Salvati Bucurestiul și două asociații de casă ale primarului Nicușor Dan au atacat, încă din 2011, la Tribunalul Cluj, Certificatul de descărcare arheologică din perimetrul Masivului Carnic (foto).”

—————————–

“Pozitia USRPLUS e clar impotriva retragerii dosarului Rosia Montana de la UNESCO. Cererea de protectie UNESCO doar pentru minele romane, formulate de premier, e un pic absurdă.”

Dan Barna, președintele USR-PLUS

Societatea în civil, moară de bani

Alte zeci de ONG-uri, printre care Alburnus Maior, stipendiate de George Soros, au cerut în instanțe anularea mai multor certificate de descărcare arhelogică.

Ștefan Bâlici, astăzi director general al Institului Național al Patrimoniului, este omul cheie în jurul căruia gravitează mai multe asociații de protejare a patrimoniului. El a fost angajat al companiei româno-canadiene, dar a plecat la “inamicul, mai bun plătitor.”

Pe timpul ministeriatului lui Vlad Alexandrescu, a cărei soție era abonată la bursele internaționale, s-a desfășurat la Academia Română o reuniune a asociației Europa Nostra, apropiată INCOMOS, instituție – antecameră a UNESCO, în care Ștefan Bâlici era maestru de ceremonii. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe, Stoica, fost purtător de cuvânt al BOR, a salutat, spre rumoarea sălii, venirea “Cosei Nostra” la București.

Vlad Alexandrescu și-a piedut poziția de senator al USR-PLUS, dar în memoria timpului persistă controversata clasare a localității Roșia Montată cu sit de categoria A, în decembrie 2015, prin publicarea unei hărţi scrise de mâna pe pagina sa personală de Facebook.

Clasarea a fost făcută ilegal fără îndeplinirea procedurii de clasare prealabilă, instituind o zonă de protecţie și peste perimentrul minier al companiei de stat Cuprumin SA.

apele roșii vor trebui să fie ecologizate pe banii statului român

E de notorietate interesul lui George Soros, magnatul american, în blocarea proiectului minier. A pregătit din timp o salbă de ONG-uri pentru a sifona cele 400 de milioane de euro, pe care statul român este nevoit să-i scoată din trezorerii.

Mai multe voci din societate cer parchetelor începerea cercetărilor penale în cazul dosarului Roșia Montană, depus ilegal. Mai mult, grupul de interese a ONG-urilor de patrimoniu au acționat anticonstituțional. Cine va sesiza Curtea Constituțională?

Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO a încălcat și Decizia nr.680 din 30 septembrie 2020 care stipula cine e mandatat constituțional să semneze acorduri internaționale.

 

 Foto: Marius Ghilezan

 

 

 

Dosar Unesco Rosia Montana -Integral by Romania Libera on Scribd

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă