Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

sursa: Dreamstime. Liviu Dragnea

sursa: Dreamstime. Liviu Dragnea

DRAGNEA, LA UN PAS DE LIBERARE

Înalta Curte trebuie să soluționeze contestația în anulare formulată de liderul PSD pe motiv de nelegală compunere a instanței.

Redacția Online 0 comentarii

Condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, decisă în majoritate de Completul de 5 format din judecătoarele Rodica Aida Popa, Lucia Tatiana Rog, Simona Encean si Luciana Mera, cu opinia separată a judecatoarei Iuliana Rus, în sensul achitării lui Dragnea, are toate șansele să devină istorie și să rămână o pată neagră pe obrazul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care s-a grăbit să judece un dosar politic fără sî țină cont de drepturile fundamentale ale omului.

Vorbim despre dosarul angăjărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care Înalta Curte a refuzat în mod aberant să amâne judecarea apelului până la data la care Curtea Constituțională a Romaniei avea să se pronunțe pe conflictul juridic de natură constituțională creat în jurul lipsei completelor specializate în materie de corupție de la instanța supremă.

Avocata Flavia Teodosiu, apărătoarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, a formulat vineri, 18 octombrie 2019, contestație în anulare împotriva deciziei de condamnare a liderului PSD, invocând starea de incompatibilitate vădită în care s-a aflat Completul de 5 judecători în timpul judecării dosarului . Concret, din informațiile noastre, membrii Completului de 5 judecători sunt reclamați că au manifestat lipsa de imparțialitate atunci când au decis continuarea judecării cauzei în ciuda faptului că la acel moment instanța supremă era parte într-un litigiu aflat pe rolul Curtii Constituționale, privitor la lipsa completelor specializate în materie de corupție de la Înalta Curte.

 

Este esențial de amintit în acest context că la momentul în care se judeca dosarul lui Dragnea, avocații au formulat cereri de amânare a soluționării apelului până la data la care Curtea Constituțională se va pronunța pe tema completelor specializate. Judecătoarele Rodica Aida Popa, Lucia Tatiana Rog, Simona Encean și Luciana Mera au decis însă respingerea tuturor cererilor, punând astfel părțile în imposibilitatea de a invoca în calea extraordinară de atac a contestației în anulare compunerea nelegală a instanței de apel ori incompatibilitatea de a soluționa cauza.

 

Culmea este că niciun alt complet de la Înalta Curte nu putea judeca dosarul lui Dragnea, atâta vreme cât nu era clarificată problema specializării judecătorilor în materie de corupție la CCR, unde instanța supremă era parte în litigiu.

 

De altfel, motivul care stă la baza contestației în anulare formulate de Liviu Dragnea la instanța supremă este chiar Decizia CCR nr. 417 pronunțată de CCR în 3 iulie 2019, pe care Înalta Curte a refuzat să o aștepte, grăbind judecata dosarului DGASPC. Conștient sau nu, prin îndârjirea de a judeca la foc automat dosarul, Completul de 5 judecatori s-a situat astfel într-o stare de incompatibilitate, întemeiată pe suspiciunea rezonabilă câ imparțialitatea judecătorilor este afectată, atât timp cât ICCJ se află în litigiu la CCR cu Parlamentul României în dosarul în care a fost emisă Decizia nr. 417/2019 și în care iși exprimase deja poziția față de aspectele a căror constituționalitate era în dezbatere, în sensul că la Înalta Curte nu sunt necesare completele specializate.

 

Practic, judecătorii Înaltei Curți s-au transformat în judecătorii propriei cauze, refuzând să amâne luarea unei decizii în dosarul Dragnea în care fusese ridicată excepția de neconstituționalitate care îi viza, au scris jurnaliștii de la Lumea Justiției

 

 

 

Comentarii

loading...