Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi se poate decide eliberarea lui Liviu Dragnea

Tribunalul Municipiului București ar trebui să ia în discuție, astăzi, cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea, fost președinte al Camerei Deputaților și al PSD.

Mihai Diac 0 comentarii

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, care execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, a depus o cerere de eliberare condiționată, care ar urma să fie judecată, astăzi, la Tribunalul Municipiului București.

Liviu Dragnea înaintase și o cerere de strămutare a acestui proces, de la TMB către o altă instanță din România, dar cu privire la cererea de strămutare nu s-a luat încă o decizie. Această situație ciudată se explică prin faptul că, ieri, Curtea de Apel București, care trebuia să accepte sau să respingă cererea de strămutare, a amânat pronunțarea asupra acestei cereri până la data de 14 iunie 2021.

Drept urmare, astăzi, TMB are două variante. Fie amână discutarea cererii de eliberare condiționată a lui Dragnea până după data la care Curtea de Apel decide sau respinge strămutarea, fie judecă această cerere de eliberare condiționată, fără să mai aștepte viitoarea decizie a Curții de Apel privind strămutarea.

Dacă la data de 14 iunie Curtea de Apel va aproba cererea de strămutare depusă de Dragnea, solicitarea de eliberare devine de resortul altei instanțe, nu a TMB. Drept urmare, o decizie luată, astăzi, de TMB ar fi anulată. Iar tergiversarea procesului va pune sub semnul întrebării curajul magistraților de a lua o decizie cu miză politică.

“E dreptul constituţional al domnului Liviu Dragnea să ceară eliberarea condiţionată. Presupun că nu e singurul român care a solicitat acest lucru, în situaţia respectivă”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

 

Actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, declarase acum o lună, ca răspuns la întrebările unor jurnaliști, că el nu știe ce scrie în sentința de condamnare a lui Dragnea, dar că, în mod cert, acesta are dreptul să solicite o eliberare condiționată. Dacă ea se va aproba, Marcel Ciolacu nu exclude să aibă o întâlnire cu Liviu Dragnea.

“Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să revendice un loc în partid. Aș vrea să îl văd cât mai repede liber”

Vasile Dîncu,

Președintele Consiliului Național al PSD

 

Un vechi politician PSD, Vasile Dîncu, crede că  Dragnea ar putea să primească o funcție în partid, dar admite că “nu a existat o tradiție în cadrul PSD de a-și aduce înapoi foștii președinți”.

 

Avocata Flavia Teodosiu, apărătoarea lui Liviu Dragnea, a precizat, ieri, pentru “România liberă”, că intenționează să depună, astăzi, la TMB, o cerere de amânare a procesului în care se judecă solicitarea de punere în libertate a fostului lider PSD.

Dacă cererea de amânare se aprobă, judecarea cererii de eliberare condiționată se va face după data de 14 iunie, când se decide asupra cererii de strămutare, iar până la acel moment Dragnea rămâne închis.

După cum se știe, Liviu Dragnea se află în penitenciar pentru că a primit o sentință definitivă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul angajării fictive a două persoane la DGASPC Teleorman. La data la care s-a produs faptele, Dragnea era președintele Consiliului Județean Teleorman, care are în subordine și DGASPC.

Pe baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii DNA, Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman și de președinte al filialei județene PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe sefii Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Teleorman să le angajeze pe două membre ale PSD și să le plătescă salariile, deși acestea nu lucrau efectiv la DGASPC.

Sentința definitivă de condamnare a lui Dragnea s-a pronunțat acum doi ani, la Curtea Supremă, iar de la acel moment fostul lider PSD a mers la închisoare. Unul dintre argumentele pe care își bazează cererea de eliberare condiționată este că a executat deja peste jumătate din pedeapsă. Comisia, din cadrul Penitenciarului Rahova, care analizează aceste cereri i-a dat aviz pozitiv.

Potrivit Codului Penal al României, o eliberare condiționată se poate aproba dacă “instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”.

Comentarii

loading...