15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAstăzi se poate decide eliberarea lui Liviu Dragnea

Astăzi se poate decide eliberarea lui Liviu Dragnea

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, care execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, a depus o cerere de eliberare condiționată, care ar urma să fie judecată, astăzi, la Tribunalul Municipiului București.

Liviu Dragnea înaintase și o cerere de strămutare a acestui proces, de la TMB către o altă instanță din România, dar cu privire la cererea de strămutare nu s-a luat încă o decizie. Această situație ciudată se explică prin faptul că, ieri, Curtea de Apel București, care trebuia să accepte sau să respingă cererea de strămutare, a amânat pronunțarea asupra acestei cereri până la data de 14 iunie 2021.

Drept urmare, astăzi, TMB are două variante. Fie amână discutarea cererii de eliberare condiționată a lui Dragnea până după data la care Curtea de Apel decide sau respinge strămutarea, fie judecă această cerere de eliberare condiționată, fără să mai aștepte viitoarea decizie a Curții de Apel privind strămutarea.

Dacă la data de 14 iunie Curtea de Apel va aproba cererea de strămutare depusă de Dragnea, solicitarea de eliberare devine de resortul altei instanțe, nu a TMB. Drept urmare, o decizie luată, astăzi, de TMB ar fi anulată. Iar tergiversarea procesului va pune sub semnul întrebării curajul magistraților de a lua o decizie cu miză politică.

“E dreptul constituţional al domnului Liviu Dragnea să ceară eliberarea condiţionată. Presupun că nu e singurul român care a solicitat acest lucru, în situaţia respectivă”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

 

Actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, declarase acum o lună, ca răspuns la întrebările unor jurnaliști, că el nu știe ce scrie în sentința de condamnare a lui Dragnea, dar că, în mod cert, acesta are dreptul să solicite o eliberare condiționată. Dacă ea se va aproba, Marcel Ciolacu nu exclude să aibă o întâlnire cu Liviu Dragnea.

“Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să revendice un loc în partid. Aș vrea să îl văd cât mai repede liber”

Vasile Dîncu,

Președintele Consiliului Național al PSD

 

Un vechi politician PSD, Vasile Dîncu, crede că  Dragnea ar putea să primească o funcție în partid, dar admite că “nu a existat o tradiție în cadrul PSD de a-și aduce înapoi foștii președinți”.

 

Avocata Flavia Teodosiu, apărătoarea lui Liviu Dragnea, a precizat, ieri, pentru “România liberă”, că intenționează să depună, astăzi, la TMB, o cerere de amânare a procesului în care se judecă solicitarea de punere în libertate a fostului lider PSD.

Dacă cererea de amânare se aprobă, judecarea cererii de eliberare condiționată se va face după data de 14 iunie, când se decide asupra cererii de strămutare, iar până la acel moment Dragnea rămâne închis.

După cum se știe, Liviu Dragnea se află în penitenciar pentru că a primit o sentință definitivă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul angajării fictive a două persoane la DGASPC Teleorman. La data la care s-a produs faptele, Dragnea era președintele Consiliului Județean Teleorman, care are în subordine și DGASPC.

Pe baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii DNA, Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman și de președinte al filialei județene PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe sefii Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Teleorman să le angajeze pe două membre ale PSD și să le plătescă salariile, deși acestea nu lucrau efectiv la DGASPC.

Sentința definitivă de condamnare a lui Dragnea s-a pronunțat acum doi ani, la Curtea Supremă, iar de la acel moment fostul lider PSD a mers la închisoare. Unul dintre argumentele pe care își bazează cererea de eliberare condiționată este că a executat deja peste jumătate din pedeapsă. Comisia, din cadrul Penitenciarului Rahova, care analizează aceste cereri i-a dat aviz pozitiv.

Potrivit Codului Penal al României, o eliberare condiționată se poate aproba dacă “instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă