23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDrone de spionaj vor decola din Transilvania

Drone de spionaj vor decola din Transilvania

Statele Unite au decis să mute, din Italia în România, un detașament format din circa 90 de militari ai Forțelor Aeriene (US Air Force), dotați cu câteva aeronave fără pilot (UAV) – aparate mai cunoscute, în rândurile opiniei publice, sub numele de drone.

Informația a fost prezentată pe internet printr-un comunicat de presă al USAF și confirmată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

Aceste surse oficiale nu indică ce număr de drone vor fi aduse în România. Se precizează însă că este vorba de drone model MQ-9 Reaper, care vor avea baza pe aerodromul de la Câmpia Turzii (județul Cluj), al Forțelor Aeriene Române.

“Militarii americani vor executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene, vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România”, precizează partea română.

Anunțul, în limba engleză, al părții americane este mai explicit. Potrivit USAF, dronele care vor decola din Transilvania vor avea misiuni tip “intelligence” (spionaj militar) și “reconnaissance” (recunoaștere în teritoriul inamic). Misiunea din România începe în ianuarie 2021 și va dura “câteva luni”.

Dronele MQ-9 Reaper sunt aeronave fără pilot capabile să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și sunt construite compania General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale SUA.

România nu are în dotare asemenea aeronave, dar se poartă discuții pentru începerea producției de drone, cu destinație militară, la o uzină din România, în colaborare cu firma Elbit din Israel. Aceste drone, de concepție israeliană, ar putea fi asamblate la societatea Avioane Craiova și ar putea fi vândute și Armatei Române, dacă va dori să le cumpere.

 

“Rusia și-a integrat arsenalul nuclear în strategia militară. A amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

“La adresa securității naționale a României, riscuri iminente nu există. Pledoaria pe care România o face la nivelul Alianței pentru a avea o prezență mai robustă și o arhitectură coerentă de apărare și descurajare își produce roadele”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

 

 

Când se va produce suplimentarea trupelor NATO de pe teritoriul României?

Nu există un calendar oficial despre o asemenea suplimentare în România, dar se poate lua ca referință situația din Polonia, unde NATO va aduce 2000 de militari în plus și o întreagă escadrilă formată din 16 avioane de luptă F-16.

Cât de expusă este România la o eventuală agresiune din partea Rusiei?

Principala garanție de securitate pentru România este prezența militarilor americani pe teritoriul ei, care numără, în prezent, sub o mie de oameni. Acestora li se adaugă nave și aeronave din alte țări NATO care vin, periodic, în zona Mării Negre.

 

Anunțul Forțelor Aeriene ale SUA cu privire la desfășurarea de acțiuni de „intelligence” folosind baza de la Câmpia Turzii intervine după ce, la sfârșitul anului 2020, Congresul SUA aproba alocarea unei sume uriașă pentru investiții militare în România:  130,5 milioane de dolari. Toată această sumă este repartizată pentru Baza Aeriană de la Câmpia Turzii în anul fiscal 2021.

Conform acestei aprobări acordate de Congresul SUA, aerodromul din județul Cluj va beneficia de cele mai mari fonduri dintre toate proiectele de construcții în străinătate finanțate de SUA prin Inițiativa Europeană pentru Descurajare (EDI). Drept comparație, față de cele 130,5 milioane USD alocate pentru Câmpia Turzii, baza navală Rota din Spania va primi doar 60 de milioane USD, iar două baze aeriene din Germania vor primi, împreună, de la americani, circa 60 de milioane USD.

În România, peste jumătate din bani (68 de milioane USD) vor servi la realizarea de depozite pentru echipamente și vehicule. Acestea vor fi materiale prepoziționate, deci vor fi trimise rapid din România spre zone de conflict din zona Flancului Estic. Se poate presupune că unele dintre aceste echipamente sunt cele aferente detașamentului de drone.

Este de precizat că, spre deosebire de situația de la Deveselu, unde în interiorul bazei românești există o bază americană – iar faimosele rachete antibalistice sunt amplasate în interiorul bazei americane, la Câmpia Turzii autoritatea revine, integral, părții române, fără a exista deocamdată indicii că se va schimba această situație.

În plus, în România, Statele Unite mai folosesc, practic permanent, baza militară de la Mihail Kogălniceau (județul Constanța). Aceasta servește în principal la rotirea (tranzitul) trupelor SUA spre Orientul Mijlociu sau dinspre Orientul Mijlociu spre Europa Occidentală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă