7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErată la manualul de Biologie pentru clasa a VII-a

Erată la manualul de Biologie pentru clasa a VII-a

Manualul de Biologie pentru clasa a VII-a ediție nouă a ajuns anul trecut cu mare întârziere, ca toate cărțile școlare pentru generația elevilor care se află acum în clasa a VIII-a, încă de când aceștia au debutat în învățământul primar.

Manualul conține mai multe erori, dintre care una foarte gravă, pentru care, la examenul de admitere într-o facultate de medicină sau în timpul cursurilor universitare, candidații/studenții nu promovează.

 

Eroare specială

Autorii au confundat diencefalul cu mezencefalul.

La pagina 19 a manualului pe care Traian Șăitan, inspector de specialitate la materia Biologie din cadrul Ministerului Educației, de peste două decenii, la lecția “Cerebelul și diencefalul” se precizează “Diencefalul sau creierul mijlociu (…)”.

Este greșit, deoarece diencefalul este, în realitate, creierul intermediar.

Corect, contrar celor scrise în manualul de Biologie semnat de inspectorul Șăitan din Ministerul Educației, mezencefalul este creierul mijlociu și face parte din trunchiul cerebral.

 

Precizările editurii

Urmare a celor prezentate, în urmă cu câteva săptămâni, de cotidianul național “România liberă”, editura Didactica Publishing House (DPH) a transmis o erată către direcțiunile unităților de învățământ preuniversitar, solicitându-le ca aceasta să fie transmisă profesorilor de Biologie.

“În manualul de Biologie clasa a VII-a, editat de editura Didactica Publishing House, la pag 19, lecția Cerebelul și Diencefalul – Diencefalul sau creierul mijlociu se va citi Diencefalul sau creierul intermediar”, precizează erata DPH.

Pe coperta manualului de Biologie pentru clasa a VII-a, cu greșeli grave, sunt semnați mai mulți autori, pe lângă Traian Șăitan, angajatul cu state vechi în Ministerul Educației, toți cu vechime mare în inspectorate școlare județene și în comisiile naționale de concursuri școlare și olimpiade:

– Adriana Simona Popescu – comisia națională de Biologie;

– Marinela Roxana Roșescu – metodist, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș, comisie pentru concursuri și olimpiade școlare;

– Daniela Petrov – inspector școlar pentru biologie-fizică-chimie în cadrul  ISJ Tulcea;

– Valer Cerbu – secretar comisiile naționale de Biologie, ISJ Alba;

– Cristian Gurzu – ISJ Brăila, membru al comisiei centrale, Olimpiada Națională de Biologie.

Generația de elevi care, în anul școlar precedent, a fost prima care a studiat după manualul de Biologie ce cuprinde grava eroare menționată mai sus, a avut probleme cu manualele încă de la debutul în învățământul primar, cărțile ajungând mereu, târziu, cu erori mari și multiple, sau lipsind în totalitate, la anumite materii importante.

Fără manuale ar putea urma această generație și ciclul liceal, cel puțin în clasa a IX-a, după cum recunoștea și ministrul Educației.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă