15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. În restructurare, directorul TAROM adună consilieri

EXCLUSIV. În restructurare, directorul TAROM adună consilieri

Întrebări esențiale

Cum se restructurează compania TAROM?

Se discută să fie disponibilizați între 500 și 700 de angajați, dintre care mulți piloți și membrii ai echipajelor de bord.

În tot acest timp, directorul general al TAROM, Mihăiță Ursu, își angajează un consilier după altul, pe salarii de peste 10.000 de lei pe lună.

Câți oameni vor fi concediați?

Planul de restructurare nu a fost încă finalizat.

În actuala formă a planului, urmează să fie concediați aproape 600 de angajați.

În condițiile în care sute de oameni vor fi dați afară, directorul general al TAROM a considerat oportun să-și angajeze un consilier pe resurse umane, care are ca atribuție să recruteze angajați, un fost deputat PP-DD și UNPR.

De o bună perioadă de timp se creionează un plan de restructurare a Companiei Naționale de Transport Aerian TAROM S.A., ce urma să fie pus în aplicare cât mai repede, ce presupune desființarea contractelor de muncă pentru până la 700 de angajați.

Printre cei care ar urma să rămână fără loc de muncă se numără, după cum au precizat surse din cadrul companiei aeriene, pentru “România liberă”, mulți piloți și membrii de echipaj de bord.

În aceste condiții, directorul general al TAROM continuă să-și angajeze consilieri în companie, pe salarii de peste 10.000 de lei pe lună fiecare.

După cum a arătat “România liberă”, directorul general al TAROM, Mihăiță Ursu, și-a angajat un consilier pe comunicare, în condițiile în care exista deja un om cu aceleași atribuții în companie, iar activitatea transportatorului aerian a fost semnificativ redusă, în condițiile pandemiei mondiale COVID-19.

Acesta a avut nevoie și de două foste stewardese, angajate ca ajutoare.

Ulterior articolului publicat de “România liberă”, compania a precizat că cele două fete și-au încheiat activitatea.

 

Politizarea la maxim a companiei

Directorul general Mihăiță Ursu a avut nevoie să-și aducă și un consilier pe HR (resurse umane), pe Răzvan Condurățeanu, fost deputat PP-DD și UNPR, fiul omului de televiziune Florin Condurățeanu.

Consilierul pe HR al directorului general primește de la compania națională de stat aproximativ 10.000 de lei pe lună.

Practic, directorul general al TAROM a angajat un consilier care să selecteze noi angajați, în condițiile în care sute de oameni urmează să fie dați afară.

Potrivit informațiilor obținute de “România liberă”, nu a fost încă publicat un plan final al restructurării companiei aeriene.

Planul, în forma actuală, are 4 piloni: eficientizarea flotei, optimizarea comercială, optimizarea de personal, optimizarea costurilor.

Ar urma să se restructureze 37% din personal, adică 596 din angajați vor fi concediați.

Directorul general al TAROM, Mihăiță Ursu, deține, conform declarației sale de avere, mai multe diamante, iar soția sa lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

Potrivit actualei forme a planului conceput de conducerea companiei aeriene de stat, se vor restructura funcțiile suport.

De asemenea ar trebui să se desemneze responsabili pe zone distincte.

La plecările voluntare se vor aplica prevederile Acordului Colectiv ca și în cazul concedierii colective, adică maxim 8 salarii la vechime peste 20 de ani.

Agențiile externe se închid rămânând doar două, Bruxelles și Kiev, potrivit aceluiași plan de restructurare.

De menționat că Poliția Română desfășoară o anchetă legată de mai multe ilegalități produse la Agenția TAROM Bruxelles, când aceasta a fost condusă de Mădălina Mezei, de asemenea, fost director general al TAROM.

Se vor închide și cele mai multe agenții interne ale TAROM.

 

Unde îi zboară gândurile ministrului Bode

În ciuda situației din compania TAROM, care pierde sute de milioane de lei pe an, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, transmite mesaje optimiste.

Autorităţile îşi propun să aducă pe profit operatorul aerian naţional TAROM până în anul 2024, prin optimizarea tuturor costurilor, iar planul de restructurare a companiei va fi pus în practică începând cu săptămânile următoare, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

“Noi vrem ca, până în 2024, prin optimizarea tuturor costurilor, nu doar cu resursa umană, să ajungem cu compania TAROM pe profit”, a anunţa recent Bode, la B1TV.

El a precizat că la TAROM vor fi disponibilizaţi aproximativ 600 de angajaţi şi a subliniat că nu este un susţinător al reducerii numărului de piloţi şi însoţitori de zbor.

“Acel plan de restructurare nu conţine doar restructurare de personal, vorbim şi optimizarea flotei, de reducerea costurilor cu combustibilul, de optimizări comerciale, de optimizarea unor rute. Planul de restructurare a fost transmis către Comisia Europeană, a fost prenotificată Comisia Europenă. El va fi pus în practică începând cu săptămânile viitoare. Vor fi restructuraţi aproximativ 600 de angajaţi care vor primi salarii compensatorii, de la fiecare departament în parte. Dacă nu sunt zboruri de la Direcţia Operaţiuni zbor pentru că de acolo trebuie să reduci numărul de angajaţi. Eu am văzut acest plan. Nu sunt susţinătorul reducerii numărului de piloţi şi personal însoţitor pentru că o companie aeriană are nevoie în primul rând de această categorie de personal. Din toate segmentele vom reduce numărul de personal dar impactul pe bugetul TAROM, tot ce înseamnă fond de salarii, este undeva la 19%. Reducând cu 500 – 600 de angajaţi, vorbim de un impact de 5%”, a explicat șeful Transporturilor.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă