12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExperții români acuză ANRE că favorizează importatorii de gaze

Experții români acuză ANRE că favorizează importatorii de gaze

Controversata Ordonanță de Urgență 114/2018 a adus o serie de schimbări negative în sectorul energetic.

Una dintre schimbări este plafonarea la 68 lei / MWh a prețului pentru gazele livrate de producători în regim reglementat, până în februarie 2022, relevă un articol postat pe site-ul https://asociatiaenergiainteligenta.ro, care grupează o serie de analiști români în domeniul energiei.

Plafonarea prețului pentru producătorii în regim reglementat a condus la creșterea prețurilor pe piața liberă. Drept consecință, consumatorii industriali au ajuns să plătească facturi la gaze mai mari, iar importurile de gaze ale României au crescut foarte mult chiar pe timp de vară, când, în mod obișnuit, aceste importuri tindeau spre zero.

Tot prin OUG 114, prețul energiei furnizate consumatorilor casnici este plafonat, însă s-au mărit prețurile pentru consumatori industriali, ajungând cele mai mari din regiune.

“Recent, pe piaţa spot, prețul energiei a ajuns la un record istoric de 750 lei/MWh. Mai departe, la fel ca în cazul gazelor, vor fi efecte în lanț, până la scumpirea oricărui produs sau serviciu, în întreaga economie”, relevă site-ul analiștilor români în domeniul energiei.

Potrivit acestei surse, asemenea manipulări de prețuri s-au realizat prin intermediul ANRE, condusă de Dumitru Chiriță, care a emis Normele de aplicare pentru faimoasa OUG 114.

O altă decizie controversată a ANRE a fost legată de obligaţia înmagazinării unor cantităţi mari de gaze în anul 2019, ceea ce a dirijat producţia internă de gaze către depozite. S-a creat astfel o falsă creştere a cererii de gaze, care a generat, pe de o parte, o majorare artificială a preţului pe piaţa de gaze din România. Pe de altă parte, astfel s-a ajuns la o supra-cantitate stocată în vara lui 2019, la preţuri mari, derminând şi preţuri extrem de mari la consumatorul final şi mai ales la populaţie în anul 2020, datorită invocării necesităţii plăţii cantităţilor mari de gaze injectate anul anterior.

Piaţa de gaze naturale din România trebuia liberalizată încă din anul 2018 dar liberalizarea a fost amânată până în anul 2021, prin modificarea Legii 123 / 2012.

O altă decizie suspectă este abrogarea a două puncte din articolul 4 din OUG 33/2007. Aceste două puncte prevedeau că membrii Comitetului de reglementare vor rămâne fără funcții în următoarele situații: pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelorși/sau piețelor de energie electrică, termică sau a gazelor naturale, sau pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor acestei Ordonanțe de Urgență.

Sub conducerea lui Dumitru Chiriță, ANRE a emis și o reglementare favorabilă Ungariei, în defavoarea României. Este vorba de un Proiect de Ordin conform căruia procentul minim de metan pe care trebuie să-l conțină gazele naturale livrate de România să fie de 85% și nu de 70%, cât este în prezent.

În România există zăcăminte care nu îndeplinesc în mod continuu această cerință de a avea în permanență gaze cu un conținut de metan peste 85 la sută. Din acest motiv, aceste zăcăminte ar trebui închise sau limitate în livrările de gaze atunci când nivelul metanului este sub 85%. Aceasta înseamnă pierderi economice și scăderea producției de gaze a României, cu creșterea importurilor care în ultima perioadă au fost cu prioritate din Ungaria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă