13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFelix Bănilă, după solicitarea procurorilor DIICOT: Fiecare are dreptul la o opinie

Felix Bănilă, după solicitarea procurorilor DIICOT: Fiecare are dreptul la o opinie

„Nu am de ce să comentez. Am văzut şi eu aseară, nu pot să speculez nimic pe seama acestei chestiuni. La momentul de faţă, procedura de numire a mea nu este încheiată. Legea e clară, din punctul meu de vedere şi nici nu e deontologic să comentez aşa ceva. E clară legea, în sensul că ea prevede care sunt etapele, care sunt atribuţiile fiecăruia dintre cei implicaţi în această procedură, respectiv ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele României. Fiecare are dreptul la o opinie, fiecare poate fi pro sau contra mea. Din conflictul de idei se nasc şi lucruri foarte bune şi raţionamente uneori corecte, alteori eronate. Eu le respect opinia colegilor mei, în acelaşi timp, am încredere în capacitatea domnului preşedinte de a pune în balanţă toate argumentele pro şi contra, să ia o decizie aşa cum i-o conferă rolul său constituţional, în sensul de a mă numi sau de a nu mă numi”, a declarat procurorul Felix Bănilă, pentru Mediafax.

Precizările vin după de procurorii DIICOT au decis, luni, în Adunarea Generală, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi solicite respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcţiei, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DIICOT transmit, în solicitarea către preşedintele Klaus Iohannis, că proiectul conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaşte şi nu înţelege structura, competenţa şi aspiraţiile Direcţiei, arată sursa citată.

Totodată, aceştia apreciază că avizul pozitiv dat de către CSM a transformat “serioasele carenţe în cunoaşterea activităţii, organizării şi funcţionării DIICOT demonstrate de candidat prin răspunsurile oferite la numeroasele întrebări având acest obiect în adevărate calităţi precum: «profesionalism, bună cunoaştere a sistemului judiciar şi a problemelor reale cu care se confruntă acesta, prezentând o viziune de ansamblu asupra activităţii DIICOT şi identificând soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii structurii »”.

Procurorii DIICOT se mai întreabă, în documentul trannsmis şefului statului, “cum poate fi adecvată funcţiei de procuror-şef DIICOT nominalizarea făcută, în condiţiile în care candidatul nu vorbeşte nicio limbă străină?”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, pe 5 iunie, favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Oliver Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a transmis preşedintelui propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror-şef DIICOT.

Potrivt legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă