Carmen RADU, Preşedintele FGA, şi Mihai CRĂCEA, Redactor-Şef, XPRIMM Newsletters, în cadrul emisiunii "Ora de risc" 10 MAI 2016

Carmen RADU, Preşedintele FGA, şi Mihai CRĂCEA, Redactor-Şef, XPRIMM Newsletters, în cadrul emisiunii "Ora de risc" 10 MAI 2016

FGA a dat în judecată KPMG și cere reevaluarea ofertei Omniasig

FGA contestă în instanță de judecată procesul verbal publicat de KPMG, precum și convocatorul ședinței adunării generale a creditorilor Astra Asigurări în care s-a decis ca acțiunile la PAID ale companiei aflate în faliment să fie vândute către Omniasig.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Potrivit unui răspuns oficial al Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA România), adresat cotidianului național “România liberă”, principalul creditor al Societății de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. (Astra Asigurări) contestă în instanță de judecată hotărârea adunării din 22 aprilie a.c., în care s-a decis ca pachetul de 15% acțiuni la Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale “PAID S.A.”, deținut de societatea comercială aflată în faliment, să fie vândut către Omniasig, pentru suma de numai 10 milioane de lei.

 

Contradicție în acte

FGA contrazice procesul verbal publicat de KPMG.

“Votul Fondului de Garantare a Asiguraţilor(FGA) în cadrul Adunării Creditorilor Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA -  (în faliment, în bankruptcy, en faillite) din data de 22.04.2021 a fost în sensul că optează pentru varianta subsidiară prezentată în Opţiunea I, respectiv de modificare a preţului de pornire a procedurii de vânzare a pachetului de acţiuni, cu respectarea dreptului de primă ofertă, raportat la o nouă valoare aprobată, actualizată în baza unui raport de evaluare la 31.12.2020, şi cu mandatarea lichidatorului judiciar pentru continuarea negocierilor în cadrul procedural dat de Regulamentul de valorificare”, ne-a precizat FGA.

Actuala conducere a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) provine din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Directorul general al FGA, Mona Lucia Cucu, este fost director al Direcției Asigurări Obligatorii din ASF.

Directorul general adjunct al FGA, Cornel Coco Constantinescu, este fost vicepreședinte al ASF.

 Cu toate că FGA a solicitat reevaluarea ofertei Omniasig pentru pachetul de acțiuni PAID, lichidatorul Astra Asigurări, KPMG Restructuring SPRL, a notat că Fondul a votat pentru aprobarea acesteia.

 

Termenul de judecată

În această toamnă a fost fixat termenul de judecată pentru dosarul în care FGA contestă procesul verbal și convocatorul adunării creditorilor Astra Asigurări, publicat de KPMG.

“FGA a formulat contestație împotriva Hotărârii Adunării Creditorilor din data de 22 aprilie 2021/procesului verbal al şedinţei Adunării Creditorilor ASTRA din 22.04.2021, publicat în BPI (nota redacției – Buletinul Procedurilor de Insolvență) nr. 7331/23.04.2021, precum și împotriva Convocatorului Adunării Creditorilor, publicat în BPI nr. 6719/14.04.2021. Contestația formulată face obiectul dosarului nr. 12900/3/2021 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, fiind fixat termen de judecată în data de 07.09.2021”, se arată în răspunsul FGA adresat cotidianului național “România liberă”.

Fondul de Garantare așteaptă ca instanța să decidă dacă hotărârea adunării creditorilor Astra Asigurări, prin care a fost aprobată oferta de 10 milioane de lei a Omniasig pentru 15% acțiuni la PAID, este legală.

“Cu privire la aspectele contestate, se va pronunța instanța de judecată, care va aprecia asupra legalității și temeiniciei Hotărârii Adunării Creditorilor Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA”, mai precizează FGA.

În cazul pachetului de 5,5% acțiuni la PAID deținut de societatea Carpatica Asig s.a., aflată de asemenea în faliment, în urmă cu câțiva ani, un evaluator legal a stabilit un preț de peste 7 milioane de lei.

În aceste condiții, oferta Omniasig de numai 10 milioane de lei pentru un pachet de 15% acțiuni la PAID este mult sub prețul pieței și vine în dezavantajul principalului creditor al Astra Asigurări, care este statul român, prin FGA.

Cotidianul național “România liberă” a întrebat și lichidatorul KPMG de ce a fost aprobată oferta Omniasig și care a fost votul FGA, dar ni s-a spus doar să consultăm procesul verbal al adunării creditorilor, document ce este, acum, contestat în instanță de către Fondul de Garantare.

Comentarii

loading...