8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrații Bosînceanu – Tun de 26 milioane de lei

Frații Bosînceanu – Tun de 26 milioane de lei

Astfel, cum România Liberă a mai scris, frații Bosînceanu s-au năpustit pe afacerile lui Dan Adamescu:

 

Devalizarea patrimoniului Baumeister

Gheorghe Bosînceanu continuă schema de devalizare a patrimoniului lăsat în urmă de concurentul lui, Dan Adamescu, decedat cu mai mult de trei ani în urmă după un calvar trăit în închisorile românești. De data aceasta, este și mai motivat să o facă pentru că el însuși are probleme cu propriile sale afaceri.
Afacerile patronului Șantierului Naval Constanța au avut de suferit în epidemia de Covid-19. Coroana imperiului creat de Gheorghe Bosînceanu, Șantierul Naval Constanța (SNC) a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa la bursă comparat cu anul trecut. Compania care se ocupă cu reparații și construcții de nave a înregistrat în anul 2019 o pierdere record de nu mai puțin de 26 milioane de lei.
Lovit de criza COVID-19 după un an 2019 dezastruos, Gheorghe Bosînceanu este pe cale sa reușească să salveze SNC și să acopere gaura din SNC la leu printr- o lovitură măiastră în instanță: Dan Adamescu urmează sa fie executat, coincidență sau nu, fix pentru 26 milioane de lei. Reamintim că Gheorghe Bosînceanu, sprijinit de avocatul Matei Șovărel, a reușit să preia controlul fostului antreprenor general, Sigur Industrial Construcții SA (fosta Baumeister SA), în faliment, cu o creanță mai mică de 2% din masa credală. Administratorul judiciar, Silviu Găvenea, se pare că figurează doar scriptic în acte, căci frații Bosînceanu trag toate sforile.

 
Citește aici ancheta despre Histria Internațional

Condamnarea DNA a fostului său adversar exploatată pentru îmbogățire

Bosînceanu exploatează în scopurile lui personale – comerciale verdictul dat omului de afaceri Dan Adamescu.
Schema este pe cât de simplă pe atât de diabolică: printr-o construcție juridică halucinantă, folosindu-se de renumele DNA, Bosînceanu a reușit să o ,,aburească” pe judecătoarea Nicoleta Mirela Nastasie de la Tribunalul București că Dan Adamescu trebuie să răspundă personal pentru un presupus prejudiciu de 26 milioane de RON prin faptul că a fost condamnat pentru dare de mită de 20.000 Euro. Conchid deci frații Bosînceanu că dacă Dan Adamescu a dat mita, atunci trebuie să răspundă personal și pentru toate datoriile unei firme din fostul lui grup. Halucinant, dar Gheorghe Bosînceanu și avocatul acestuia au reușit să inducă în eroare o judecătoare de la Tribunalul București, secția VII-a civilă, care n-a mai ținut cont nici de expertize judiciare și nici de lege în sentința ei.
Practic, verdictul doamnei judecător Nastasie va avea consecințe grave dacă nu este casat de Curtea de Apel București, schimbând practica judiciară din România.
Lovitura este cu atât mai revoltătoare cu cât probele din dosar arată un cu totul alt adevăr juridic. Din nicio probă nu rezultă administrarea în fapt a societății debitoare Activ Construcții Industriale, o societate deținută în întregime de Baumeister S.A. (actuala Sigur Industrial S.A.), de către defunctul Dan Adamescu. Dimpotrivă, din cuprinsul raportului de expertiză întocmit în cauză a rezultat că Dan Adamescu nu a semnat niciun act în numele firmei care a lezat interesele lui Gheorghe Bosînceanu și aliaților lui. Mai mult decât atât, expertiza judiciară contabilă a concluzionat fără echivoc că nu există urmă de folos personal în numele lui Dan Adamescu. Omul de afaceri nu a primit niciun ban direct sau indirect din firma intrată în faliment.

 
Presupusele acuzații predatează fapta penală

Avocatul Matei Șovărel a reușit să distragă atenția judecătoarei Nastasie de la o nepotrivire esențială în teoria lui de victimizare: toate faptele analizate în cuprinsul sentinței penale sunt ulterioare intrării în insolvență și deci nu pot avea vreo legătură cu întrebarea cine răspunde de intrarea acesteia în insolvență. Cu alte cuvinte, Dan Adamescu este folosit să îmbogățească familia Bosînceanu pentru presupuse acte care de fapt pre datează fapta penală dar care sunt motivate de avocații lui Bosînceanu prin aceasta.
 
Citește și despre acuzațiile DNA la adresa lui Bosînceanu

 

Oamenii lui Bosînceanu ascund actele contabile

Pentru a-și acoperi lipsa de probe, frații Bosînceanu îl portretează pe Dan Adamescu drept contabilul-șef al firmei din grup și îl acuză că ar fi fugit personal cu contabilitatea la subraț, o acuzație ridicolă și nefondată.
Deși toate bilanțurile au fost înregistrate an de an la ANAF, lichidatorul societății Activ Construcții Industriale, RTZ Partners, a refuzat să preia documentele firmei din arhiva localizată pe șoseaua Vestului din Ploiești. Notificat să preia documentele, RTZ Partners a refuzat pur și simplu să se deplaseze la fața locului, și a continuat să pretindă ca nu există nicio documentație. Lichidatorul Baumeister și ulterior al Activ Construcții Industriale, Silviu Găvenea, nu a întreprins nici el vreun demers în acest sens, refuzând accesul la arhivă până astăzi așa cum România Liberă a mai scris într-un articol precedent.

 
Jocuri la Tribunalul București Secția VII-a Civilă

Un joc bizar, de ping pong, s-a derulat în fața Tribunalului București, care s-a soldat cu concluzia că dacă RTZ Partners nu a primit contabilitatea atunci ea nu există.
Doamna judecător Nastasie de la Tribunalul București, secția VII-a civilă, a trecut chiar și peste verdictul expertului contabil judiciar care tranșează fără echivoc chestiunea contabilității astfel:
„Având în vedere cele analizate și explicate, expertiza precizează că în perioada 10.10.2008-01.01.2013, debitoarea a ținut contabilitatea în raport cu dispozițiile legale aplicabile în conturile prevăzute în planul de conturi, aferente elementelor de activ și pasiv, precum și celor aferente elementelor de cont de profit, respectiv conturi de venituri și cheltuieli”.
Astfel că, Gheorghe Bosînceanu și oamenii lui au reușit să ascundă arhiva contabilității și să-l acuze cu succes pe Dan Adamescu de neîntocmirea acesteia.

 

Citește și Bosînceanu vrea averea lui Dan Adamescu

 
Minciuni sub umbrela dosarului DNA

Este de remarcat potența fraților Bosînceanu și a avocatului acestora, Matei Șovărel, care au convins instanța să ignore toate probele ce demontează construcția lor juridică.
România Liberă a arătat în exclusivitate, cum s-a bucurat de protecția organelor de cercetare penală, Gheorghe Bosînceanu, pentru un tun de milioane de lei dat Statului Român. ,,Dosarul Oltenia” este cunoscut și de doamna procuror adjunct SIIJ, Adina Florea, însă de soluționarea acestuia, nu se mai știe decât că a ajuns la DNA.

 

Citește aici Dosarul Oltenia a fost făcut dispărut

 

Baumeister face bani și dincolo de lichidare

 

Frații Bosînceanu nu se mulțumesc cu patrimoniul bogat pe care firma Baumeister l-a lăsat în urmă:

·       Două clădiri de birouri în Ploiești, fostul sediul ING pe strada Vasile Alecsandri, și o clădire de birouri lângă Penny Market pe șoseaua Vestului aduc bani grei lună de lună lichidatorului Găvenea, el însuși plătit cu 3.000 de Euro pe lună.
·       Parcul de utilaje al companiei Baumeister Utilaje si Echipamente, o sucursală a companiei Baumeister S.A în valoare de peste 1,3 milioane de Euro
Cu toate că patrimoniul lăsat în urmă ar îndestula un creditor micuț cum este Histria Internațional, frații Bosînceanu nu se mulțumesc cu firimituri și țintesc un tun mult mai lucrativ.

În orice instanță, situația din teren a bunurilor în cauză ar lăsa fără susținere reală orice invocări privind eventuala lipsă de resurse întru satisfacerea debitelor către creditori. După cum vom arăta mai jos, patrimoniul există și este pe deplin valorificat, iar acolo unde diferențele dintre inventarul inițial și suma bunurilor aflate la fața locului este evidentă, doar lichidatorul poate explica modul în care a utilizat resursele obținute din eventualele înstrăinări.
Astfel, parcul de utilaje al companiei Baumeister Utilaje și Echipamente, o sucursală a companiei Baumeister S.A., acum sub controlul direct al fraților Bosînceanu, impresiona cu un inventar de utilaje amplu, evaluat în momentul intrării în insolvență, în 2013, la 1,3 milioane de Euro: autogredere, automacarale, autobasculante, capete tractoare, încărcătoare, buldozere, excavatoare, cilindri compactori, motostivuitoare, finisor și freză asfalt, stație de sortare și pompă de beton. În total 59 de utilaje și 60 de containere număra patrimoniul amplasat pe un teren în centrul Parcului Industrial Ploiești.
La jumătatea lunii iunie 2020 însă, după cum reiese și din fotografiile de mai jos, am găsit la fața locului doar o sumă de utilaje vizibil reduse ca număr față de listele de inventar, ceea ce poate ridica semne de întrebare oricărui observator obiectiv, și cu atât mai mult unei instanțe interesate cu adevărat să afle cum reușesc lichidatorii să nu îndestuleze creditorii, în condițiile în care resursele din teren sunt mult diminuate față de cele din scripte.

Parcul industrial Baumeister

În iunie, am găsit lichidatorul în plină procedură de scoatere la vânzare a unor containere de șantier și a instrumentarului de construcții aflat în hala principală, vizita noastră, incognito, având loc exact în momentul în care se pregăteau publicațiile de vânzare pentru bunurile mai sus amintite. În atare condiții, este de urmărit dacă bunurile obținute din vânzarea patrimoniului vor ajunge și la creditori, sau doar vor fi folosite pentru cheltuielile administrative ale administratorului.
 

Parcul industrial Baumeister - vizibil diminuat de utilaje-

În ceea ce privește clădirea de birouri situată pe strada Vasile Alecsandri, nr.4, în Ploiești, imobilul în cauză era în iunie 2020 în plin proces de transformare și reamenajare, după ce, în perioada anterioară, la parterul său funcționase o sucursală bancară a ING. Un alt obiect de patrimoniu al Baumeister SA, deci, produce din plin, pentru cei însărcinați cu valorificarea inventarului companiei pentru satisfacerea creditorilor săi.
 
Clădirea de birouri situată pe strada Vasile Alecsandri, nr.4, în Ploiești
 
Cea mai elocventă susținere a afirmației din intertitlu ne-o oferă, totuși, situația clădirii de birouri situată pe Șoseaua Vestului. Aici, dacă ar fi să luăm în calcul doar lista codurilor de acces, 20 dintre cele 35 de spații comerciale listate sunt ocupate, chiriașii plătind către Sigur Industrial Construct valori lunare de minim 6,4 euro per metrul pătrat de suprafață ocupată. Firesc, numărul spațiilor care aduc bani pentru cei ce gestionează în prezent patrimoniul Baumeister este mai mare, incintele compartimentate la parter neavând nevoie de coduri de interfon. În plus, imobilul fiind situat ”la stradă”, într-o zonă intens circulată, prețurile de exploatare pentru spațiile comerciale de la primul nivel al imobilului sunt întotdeauna mai mari.

Clădirea de birouri situată pe Șoseaua Vestului

 

Interiorul clădirii de birouri situată pe Șoseaua Vestului

La o suprafață minimă de 34 metri pătrați și o chirie începând cu 6,4 euro fără TVA, fiecare spațiu din clădirea de birouri aduce administratorilor minim 1200 de lei lunar. Cu alte cuvinte, administratorii încasează cel puțin 5000 de euro pe lună din exploatarea patrimoniului Baumeister, iar asta dacă, repetăm, am ține cont doar de cele 20 de coduri de acces însoțite de numele titularilor contractelor de închiriere.
 
 
 Gheorghe Bosinceanu

Cine este Gheorghe Bosînceanu?

Gheorghe Bosînceanu este cunoscut în Romania drept acționarul majoritar al Șantierului Naval Constanța, unul dintre cele mai mari șantiere navale de construcții și reparații navale din Europa. Conform OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) “achiziționarea instalației sale, deținute anterior de stat, a fost mai ușoară prin decizia guvernului român de a compensa o datorie în valoare de aproximativ 30 milioane USD.” Site-ul OCCRP continuă să precizeze: ”controlul companiei Bosînceanu este asigurat de societăți comerciale din Cipru și Malta, două paradisuri fiscale de renume.”

Vezi aici

Citește și despre pierderea de peste 61 milioane de lei

 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă