18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFuziunea dintre RADET și ELCEN, blocată în urma unui ordin al ministrului...

Fuziunea dintre RADET și ELCEN, blocată în urma unui ordin al ministrului Energiei

Fuziunea dintre Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București și producătorul de agent termic Electrocentrale București (ELCEN) rămâne în aer, în urma unui ordin al ministrului Energiei, Anton Anton, din data de 09.01.2019.

Adunarea în care trebuia să se voteze acordul pentru fuziunea dintre cele două instituții și transformarea RADET în societate comercială pe acțiuni, din 14.01.2019, a fost amânată, fără a se anunța încă un termen de reluare. Legal, conform și mențiunilor din Ordinul Ministrului Energiei 001/09.01.2019, o nouă ședință ar trebui organizată în maximum 31 de zile.

Este vorba de un blocaj instituțional între Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află ELCEN, Primăria Municipiului București și Consiliul General al Capitalei, ce dețin RADET.

Ședința amânată avea ca puncte: „transformarea RADET în societate pe acțiuni”, „atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii și serviciului de alimentare cu energie termică, activităților de transport, furnizare și distribuție”, „absorbția ELCEN de către RADET prin fuziune”, „acoperirea de către RADET a datoriilor debitorului înscrise în tabelul definitiv de creanțe – creanța deținută de ELCEN fiind de 3.707.754.493,71 lei” și „închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum șase luni de la finalizarea procedurii de fuziune prin absorbție”.

“În forma prezentată, Planul de reorganizare nu a fost aprobat de Adunarea Creditorilor din motive legate de inconsistența conținutului, raportat la prevederile art. 133 din  Legea nr. 85/2014, în special cel cu privire la prezentarea surselor financiare de susținere a realizării planului. De altfel, Ministerul Energiei a transmis administratorului judiciar și administratorului special, sub nr. 100713/AA/22.02.2018, observațiile sale asupra Planului de reorganizare a RADET privind o serie de inadvertențe și prevederi nesustenabile, concluzionând asupra necesității de identificare a unei alte soluții acceptabile de reorganizare”, se menționează în ordinul ministrului Energiei.

Ministerul de resort este nemulțumit că “planul de reorganizare al RADET supus aprobării Adunării Creditorilor din data de 14.01.2019 este cel depus în data de 02.02.2018, fără alte modificări de formă sau de fond”. De asemenea, ministrul Energiei amintește că nu s-a reușit, până la această dată, preluarea RADET de către Compania Municipală Energetica (din subordinea Primăriei Capitalei).

ELCEN are ca administrator judiciar Sierra Quadrant Filiala București SPRL, sucursala unei SPRL din Brăila, recunoscută în mass-media ca apropiată a fostului premier Mihai Tudose, în timp ce situația RADET este gestionată de Rominsolv SPRL.

Starea de incertitudine legată de producătorul și distribuitorul de energie termică pentru Capitală se amplifică, angajații RADET și ELCEN amenințând cu grevă.Administratorul judiciar al RADET și Regia de termoficare vor solicita ministrului Energiei abrogarea Ordinului nr. 001/09.01.2019, ne-au precizat surse din administrația locală. Reprezentanții RADET consideră că prevederile ordinului obligă instituția la ilegalități. De asemenea, Ministerul Energiei cere un “ajutor de stat” de la Primăria Capitalei pentru RADET, ceea ce ar bloca reorganizarea Regiei.    

Mastodontul ruginit al Primăriei Capitalei

Zeci de mii de familii stau în frig, deși plătesc căldură. Cu toate acestea, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București nu poate furniza agent termic la parametri normali pentru că țevile sunt prea vechi și există riscul ca acestea să cedeze din cauza vechimii.

“Trebuie să regândim, să reconfigurăm și să reconstruim sistemul centralizat de alimentare cu căldură și apă caldă punând la bază îndeplinirea cerințelor de confort ale bucureștenilor. Este singura soluție reală.

Sistemul centralizat de termoficare din București se află într-o criză generalizată din cauza lipsei de viziune, de asumare, de profesionalism și de sinceritate a administrației Bucureștiului. N-au vrut sau n-au știut să ia taurul de coarne și de aceea am ajuns aici, aproape de colaps.

Nu doar rețelele de conducte sunt în suferință. Capacitățile de producție a energiei termice sunt la limita duratei de viață, ineficiente economic și energetic și dispuse ineficient, departe față de locul de consum. Zonele de nord și de est ale Bucureștiului nu au nicio sursă de producere a energiei termice, fapt ce determină transportul agentului termic prin rețele de conducte care de la producător la consumator însumează și peste 20 de km de traseu. Adăugați aici și lipsa izolațiilor eficiente, și starea de uzură avansată a conductelor, care determină avariile și înțelegeți de ce agentul termic care pleacă din centrale la 95-100 de grade Celsius ajunge uneori la baza blocului la 40-50 de grade. Din păcate, Bucureștiul nu are alternative reale și acoperitoare la sistemul centralizat de termoficare. Rețelele  de distribuție gaz metan și energie electrică nu pot asigura capacitățile necesare pentru alimentarea a încă 500.000 de noi centrale individuale”, spune Gabriel Dumitrașcu, expert energie RADET. Acesta susține că fuziunea dintre RADET și producătorul de agent termic Electrocentrale București (ELCEN) nu este o soluție pentru ștergerea datoriei regiei. “Am fost primul care am spus de acum trei ani că nu fuziunea a două sisteme mamut, anchilozate și generatoare de pierderi este soluția unei termoficări care să aducă satisfacție bucureștenilor. Noi, liberalii, punem interesele bucureștenilor pe primul loc și căutăm soluții practice și eficiente pentru a împlini așteptările oamenilor, așa cum ei le definesc, spre deosebire de administrația PSD, care caută soluții pentru supraviețuirea actualului sistem de termoficare, ca sursă de putere politică. Acesta e motivul real pentru care PSD susține fuziunea a două sisteme mamut, ELCEN și RADET, aflate în insolvență de peste doi ani, depășite de timp, nereformate și păguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor. Administrația pesedistă a Bucureștiului, pentru a se menține la putere, are nevoie de cât mai mulți angajați, inclusiv în termoficare, ca și în companiile municipale, care să depindă de bugetul acordat de Primărie și care în schimbul asigurării unor salarii să le acorde voturile. În spatele acestor false îngrijorări socialiste stă adevăratul interes al burgheziei roșii, să-și numească politrucii în poziții de conducere pentru a avea acces discreționar la contracte care au în spate bugete anuale de peste 2 miliarde lei și active imobiliare valoroase. În plus, câtă ipocrizie e în cumpărarea ELCEN! Să-i hulești public pe bucureștenii care cumpără hârburi, mașini vechi de 8-10 ani, cu motor euro 4 și tu, Primarul General, să cumperi centrale vechi de 40-50 de ani, echivalente cu motoarele noneuro”, mai spune Dumitrașcu.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă