8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrupare care a creat un prejudiciu de 180 milioane de lei cu...

Grupare care a creat un prejudiciu de 180 milioane de lei cu produse turcești, trimisă în judecată

Gruparea constituită în grup infracțional importa articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte din Turcia, fără a se întocmi documentele legale.

DIICOT a anunţat, marţi, trimiterea în judecată a unui număr de 12 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

„Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în intervalul februarie 2011-noiembrie 2016, gruparea infracţională a derulat, pe teritoriul României, circuite de tranzacţionare privind comerţul cu articole de îmbrăcăminte, textile şi încălţăminte de provenienţă din import (din Turcia), la comandă, transportate în regim de grupaj/tip cargo, valorificate în final, în marea majoritate, fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat”, a transmis DIICOT.

Procurorii au precizat că gruparea a activat în cadrul a  două grupuri infracţionale organizate (aferente perioadelor februarie 2011-martie 2016 şi martie-noiembrie 2016), pe tipare de fraudare diferenţiate:

Primul palier a constat într-un circuit marfă Turcia-România.

„Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de clienţii-beneficiari finali care activau, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optau sau nu deţineau capacitaea financiară de a importa în mod direct, grupul infracţional respectiv a folosit succesiv, în intervalul februarie 2011- martie 2016, mai multe societăţi „paravan”, care s-au constituit ca furnizori pentru clienţii interni”, a transmis DIICOT.

Al doilea palier infracţional vorbeşte despre un circuit marfă Turcia-Bulgaria-România.

Prejudiciul total estimat în cauză este de 182.530.501,72 lei.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat Tribunalului Ilfov. 

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă