4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul va trata bolnavii de Covid cu un medicament neavizat UE și...

Guvernul va trata bolnavii de Covid cu un medicament neavizat UE și importat din Rusia!

Noul protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 a fost introdus prin ordinul ministrului Sănătății nr. 860/2020, care înlocuiește anexa cu protocolul de tratament introdusă prin ordinul nr. 487/2020.

Având ca modificare de bază dispariția Paracetamolului la nivel de recomandare oficială pentru tratarea pacienților cu forme ușoare ale bolii, Ordinul publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 432 din 22 mai 2020 prevede următoarele scheme de tratamente, în funcție de stadiul manifestării afecțiunii:

1. Niciun tratament recomanda, pentru infectații asimptomatici.
2. Administrarea de hidroxiclorochină, asociată cu lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir, pentru bolnavii de Covid – formă ușoară.
3. Administrarea de hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir pentru bolnavii de Covid – formă medie (pneumonie fără criterii de severitate): 
4. Administrarea de hidroxiclorochină + remdesivir sau lopinavir/ritonavir (dacă remdesivir nu este disponibil, până este obținut) + terapie imunomodulatoare: tocilizumab (la pacienții cu sindrom de “furtună de citokine”); corticoizi, plasmă de convalescent, alte imunosupresoare, pentru bolnavii de Covid – formă severă sau critică.

Decizia Ministerului Sănătății de a recomanda folosirea umifenovirului surprinde, atât  în condițiile în care medicamentul nu exită oficial pe piața din România, putând fi procurat doar din donații, cât mai ales din perspectiva faptului că produsul nu este avizat de Uniunea Europeană, ci doar în țări precum Federația Rusă, Republica Moldova și China. Negăsindu-sei în farmacii sau spitale, medicamentul, cunoscut ca Arbidol sub denumirea sa oficială, a fost creat în Rusia în 1890, în 2007 însăși Academia Rusă de Ştiinţe Medicale declarând că efectele Arbidolului nu sunt dovedite ştiinţific. 

În prezent medicamentul poate fi procurat doar din spațiul în care este autorizat, adus în România, de persoane fizice sau juridice, și donat spitalelor pentru a fi administrat. Prin includerea în protocolul terapeutic, se admite, practic, administrarea lui în spitale, fără ca statul să poată achiziționa medicamentul.

De la ruși vine leacul! Via Gigi Becali și Anca Streinu Cercel…

Primele 100.000 de pastile de Arbidol au ajuns în România în aprilie, pe axa Gigi Becali – Anca Streinu Cercel (fiica managerului Institutului Matei Balș) – Rusia, patronul FCSB declarând la Pro X că s-a ocupat personal de comanda și plata medicamentului: „Nu mai cumpăr măști pentru spitale pentru că se ocupă statul de asta. Dar am vorbit din nou cu fata domnului Streinu Cercel și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reușit pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia”.

La fel de interesant ca decizia Ministerului Sănătății de a include în prezent medicamentul în planul național de tratament anti-Covid este și faptul că tandemul Gigi Becali – Anca Streinu Cercel a acționat pentru aducerea în țară a medicamentului în condițiile în care, în țara sa de proveniență, autoritățile de profil declarau că medicamentul are nevoie de o reevaluare pentru a stabili dacă este sau nu eficient în tratamentul celor infectați cu SARS-COV-2.

Mai mult decât atât, potrivit agenției Ria Novosti, la începutul pandemiei, Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei a acționat în instanța producătorul medicamentului – compania Otisifarm, invocând publicitatea falsă, după ce publicul a acuzat reclamele radiodifuzate în care preparatul Arbidol era descris drept eficient împotriva coronavirusului.

De asemenea, în Republica Moldova, la începutul lunii martie a anului curent, secretarul de stat Marina Golovaci se ferea să confirme eficiența medicamentului inclus de guvernul român în schemele oficiale de tratament, declarând pentru Sputnik Moldova că ”nu există niciun fel de dovezi certe și studii care ar confirma eficiența lui în tratarea coronavirusului. De aceea, el nu este recomandat în nicio schemă oficială elaborată de către organizațiile internaționale după care noi ne conducem”.

Ce este Umifenovirul, leacul ”minune” de a cărui eficiență se îndoiește chiar și Moscova?

Apărut în atenția opiniei publice după valurile de SARS și gripă porcină, Arbidol este un imunomodulator care nu schimbă radical situația pacienților aflați în stare gravă, dar poate sprijini organismele, în special pe cele tinere, să fie pregătite pentru lupta cu virusul. Are rol adjuvant, dar poate fi folosit și preventiv pentru a evita infecția, speciliștii din China invocând faptul că medicamentul inhibă în fapt replicarea virusurilor, la nivel general, ne neapărat replicarea SARS-COV-2.

În ordinul nr.860 referitor la aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, Ministerul Sănătății își justifică, culmea, alegerea, prin invocarea tocmai a efectului antiviral general al Arbidolului, spunând că ”umifenovirul are efect împotriva virusurilor gripale și este utilizat în această indicație în Rusia și în China; acțiunea antivirală se bazează pe blocarea pătrunderii virusului în celule (inhibitor de fuziune) și pe efectul imunomodulator. Un avantaj al său este reprezentat de efectele adverse reduse.”

Potrivit Ministerului Sănătății, ”în cadrul epidemiei de infecții cu SARS-CoV-2 din China, umifenovirul a fost utilizat în asociere cu alte virale; Deng L. și col. au constatat că la pacienții cu pneumonii necomplicate în cadrul COVID-19 asocierea umifenovirului (200 mg la câte 8 ore) cu lopinavir/ritonavir a permis debarasarea mai rapidă de virus la nivel nazofaringian și o mai rapidă regresie a modificărilor imagistice pulmonare față de pacienții care au primit monoterapie cu lopinavir/ritonavir.” În atare situație, ”având în vedere rezultatele favorabile comunicate și rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, spune Ministerul, umifenovirul reprezintă o soluție pentru utilizarea în asociere cu alt antiviral mai dificil de tolerat (lopinavir/ritonavir, remdesivir sau hidroxiclorochină).”

Arbidolul conține aceeași substanță activă cu și Kaletra, medicamentul ce a adus familiei Streinu Cercel un dosar în cercetare la DNA!

Anca Streinu-Cercel este numele sonor de care se leagă apariția Arbidolului în peisajul public național, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Gigi Becali. Ilustră fiică a și mai ilustrului său tată, Adrian, Anca Streinu-Cercel este tot medic specializat în boli infecțioase, angajată tot la Institutul Matei Balș, conferențiare la catedra de boli infecțioase a Universității Carol Davila, unde tatăl său este profesor universitar, având doctoratul luat sub coordonarea tatălui, cu care este coautoare și la mai multe lucrări științifice.

Interesant este faptul că legătura dintre Arbidolul în a cărei achiziție este implicată în prezent, conform declarațiilor lui Becali, Anca Streinu Cercel, și Kaletra, medicamentul ce a adus familiei Streinu Cercel un dosar în cercetare la DNA, este, potrivit unui medic infecționist citat ca sursă de către gsp.ro, tocmai substanța activă din cele două medicamente, aceeași, în opinia specialistului citat.

De Kaletra, medicament destinat tratamentului bolnavilor de HIV, și mai ales de producătorul AbbVie, se leagă și ampla anchetă în care DNA a decis în urmă cu ceva vreme să-i cerceteze pe Carmen Dorobăț, șefa Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și Adrian Streinu-Cercel, director la Institutul „Matei Balș”, tocmai în privința banii încasați de la AbbVie.

Potrivit Rise Project, sume consistente din bugetele producătorului AbbVie au ajuns la medicii cu funcții de decizie, pentru a crește numărul decontărilor de medicamente aflate sub brandul AbbVie dar și pentru că, lideri de opinie fiind, ei puteau influența prescripțiile altor colegi, oficial, pe contracte și facturi apărând evenimente științifice, școli de vară sau campanii de informare publică.

Conform Rise Project, doar în 2015, departamentul contabil al corporației AbbVie a ordonat peste 50 de plăți către Anca Streinu-Cercel pentru servicii ca „training boala HIV pentru forță de vânzări, echipa Kaletra” sau pentru a recicla prezentarea susținută de tatăl său, „Viekirax/Exviera ‐ Noua față a vindecării în hepatita C.” Aceste plăți sunt cunoscute în industrie ca „speaker fee” (trad: onorariul vorbitorului), iar beneficiarul lor este întotdeauna un Key Opininion Leader (trad: lider de opinie cheie). ”Cu alte cuvinte, medici renumiți, respectați și credibili prin cariera sau pozițiile de conducere pe care le dețin, sunt plătiți să promoveze un medicament în fața colegilor sau altor medici care au încredere în recomandările lor”, se arată în investigația Rise Project, potrivit căreia surse AbbVie ar fi declarat faptul că au achitat onorarii de vorbitor doctorului Adrian Streinu-Cercel între 2009-2011 și multe după 2011. A primit 500 de dolari pe fiecare eveniment”.

De asemenea, trei doctori din Institut au confirmat pentru RISE Project că unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru HIV, în 2014, a fost Kaletra și că „Dr. Anca Streinu-Cercel a primit câte 300 de euro pentru eveniment. Ea a fost aleasă de Abbott-AbbVie pentru onorarii de vorbitor ca să primim mai multe prescripții de Kaletra de la ea și tatăl ei.”

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă