15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn 2021, tot fără manuale și tablete pentru elevi

În 2021, tot fără manuale și tablete pentru elevi

Întrebări esențiale

Ce aduce anul 2021 pentru elevi?

Din nefericire, sunt șanse foarte mari ca multe dintre problemele din acest moment ale învățământului preuniversitar să continue cel puțin și în prima parte a anului 2021.

În primul rând, vor continua problemele legate de lipsa manualelor și a dispozitivelor digitale pentru școala online.

Ce îi așteaptă pe absolvenții de gimnaziu?

Elevii care vor ajunge în clasa a IX-a, în anul 2021, vor întâmpina aceeași problemă cu care s-au confruntat din clasa întâi: lipsa manualelor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, încă de la preluarea mandatului, că sunt șanse mici să avem manuale la clasa

 a IX-a, programele școlare lipsind.

Zeci de mii de elevi vor încheia acest an fără dispozitive care să le permită accesul la învățământul online.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării (MEC), obținute de “România liberă”, au fost livrate, până la această dată, 235.000 de dispozitive digitale, din totalul de 250.000 comandate, în urma necesarului transmis de inspectoratele școlare din teritoriu, pentru elevii care provin din familii defavorizate.

Termenul stabilit de Monica Anisie, fostul ministru, pentru livrarea tuturor dispozitivelor a fost sfârșitul lunii decembrie.

Aceasta, după amânarea termenului inițial, începutul anului școlar, când Guvernul Ludovic Orban promitea 500.000 de tablete conectate la internet.

Cu toate că mulți profesori, elevi și părinți speră ca noul an să aducă rezolvarea problemelor majore din învățământul preuniversitar, amplificate în perioada pandemiei COVID-19, sunt șanse minime ca acest lucru să se petreacă.

Foarte mulți elevi vor încheia primul semestru fără manuale, în cazul în care unitățile de învățământ preuniversitar nu vor fi redeschise de urgență.

Multe manuale ediții noi sau retipăriri, achziționate în acest an de către MEC, nu au ajuns să fie preluate de elevi, deoarece unitățile de învățământ au fost închise.

Sunt unități unde, de la data debutului anului școlar 2020 – 2021 și până în prezent, nu a fost finalizat nici procesul de predare a manualelor de la generațiile anterioare.

 

Generația de sacrificiu

Cel mai mult este afectată de problemele din învățământul preuniversitar generația elevilor care se află acum în clasa a VIII-a (denumită de profesori și de mass-media generația de sacrificiu).

Ministerul Educației a livrat de fiecare dată cu întârziere manualele școlare pentru această generație, încă din clasa întâi (este vorba despre prima generații cu ediții de manuale realizate pentru noile programe școlare).

Anul acesta, manualele la materii foarte importante, precum Limba și literatura română (materie de probă scrisă la Evaluarea Națională) și Biologie, au ajuns în depozitele de carte ale inspectoratelor școlare din teritoriu abia la sfârșitul lunii noiembrie și nu au putut fi predate elevilor nici până la această dată.

Problemele îi vor urmări pe elevii din așa numita “generație de sacrificiu” și în ciclul liceal.

Ministerul Educației are aceeași problemă, pe care a întâmpinat-o, încă din momentul în care a trebuit să asigure ediții noi de manuale pentru noile programe școlare (încă din ciclul primar).

Specialiștii ministerului de resort au lucrat din ce în ce mai lent, licitațiile au fost lansate tot mai târziu, iar erorile din manuale s-au înmulțit, de la un an de studiu la altul.

Pentru clasa a IX-a nu există nici până la această dată programe școlare noi.

Prin urmare, nici în urma unei aprobări în timp record a programelor noi, licitațiile pentru manuale nu se pot organiza suficient de rapid (este nevoie de un proces de selectare a manualeleor, în primul stadiu), astfel încât cărțile să ajungă la elevi în viitorul an școlar.

 

Anunțul ministrului

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat încă de la preluarea mandatului de șef al Învățământului, că sunt șanse foarte mici ca elevii din clasa a IX-a să aibă manuale în anul școlar 2021 – 2022.

“Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, rezolvarea problemelor cu caracter urgent. Apoi avem probleme curente. (…) Planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri, planuri cadru pentru liceu. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamna acestui an pe un curriculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecinţă nu avem curriculum aprobat, nu avem licitaţie pentru manuale declanşate, deci vă spun încă de pe acum: din păcate, astăzi, la momentul preluării mandatului, elevii de clasa a IX-a este foarte puţin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei.

Acesta a precizat că şcolile se vor deschide doar după o analiză împreună cu Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte digitalizarea şcolilor, Sorin Cîmpeanu a susţinut că acest proces va trebui desfăşurat în regim de urgenţă în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu Ministerul Dezvoltării şi cu autorităţile locale.

Cîmpeanu a mai spus că îşi doreşte ca bugetul Educaţiei să ajungă la 6% din PIB până la finalizarea mandatului său.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă