23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncompetența DNA în Dosarul Pescariu

Incompetența DNA în Dosarul Pescariu

Niciunul dintre cei puși sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul concesionării fostei Baze Sporti­ve “Cutezătorii” a Ministerului Educației către Fundația Dinu Pescariu, nu a fost condamnat (unii fiind chiar achitați), una dintre principalele cauze fiind lipsa de probe. Procurorii DNA nu au reușit sau poate nu s-a urmărit, în acest caz, realizarea unui dosar complet cu probe.

Acestea, în condițiile în care, DNA a avut posibilitatea să solicite toate documentele relevante în acest dosar, de la Direcția Juridică a Ministerului Educației Naționale (MEN).

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, din informațiile obținute de „România liberă“, din dosarul înaintat instanței de judecată de către procurorii DNA, ar lipsi, printre alte probe concludente, chiar contractul inițial de concesionare încheiat între ministerul de resort și fundația omului de afaceri, fostul tenismen, Dinu Pescariu. În dosar, DNA a inclus doar actul adițional la contractul menționat, semnat de Mihnea Costoiu (atunci secretar de stat în Ministerul Educației), prin care a fost prelungită perioada de concesionare a bazei către omul de afaceri, care a dezvoltat un club de sport și SPA, de lux, în locul “Cutezătorii”.

 

MEN ascunde adevărul de cetățeni

Am solicitat Ministerului Educației Naționale (MEN) să ne menționeze dacă DNA a cerut contractul inițial de concesionare și dacă acesta a fost pus la dispoziția procurorilor. Răspunsul Ministerului a fost însă că această informație nu trebuie să ajungă la cetățeni.

“În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, „informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”. Având în vedere că dosarul privind Baza Cutezătorii se află pe rol și ținând cont de prevederile legale anterior menționate, informațiile solicitate de dumneavoastră intră sub incidența art. 12 alin. (1) lit. f), fiind incluse în categoria informațiilor exceptate de la liberul acces al cetățenilor”, se arată într-un răspuns oficial al MEN, adresat „României libere“.

 

Scăpați cu fața curată

Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv ridicarea parţială a sechestrului dispus de anchetatori pe numele fostului ministru Mihnea Costoiu în dosarul privind concesionarea bazei sportive „Cutezătorii“. „Admite contestaţia formulată de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva ordonanţei nr. 458/P/2017 din data de 20 martie 2018 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată şi dispune înlăturarea dispoziţiilor privind luarea măsurii asigurătorii a sechestrului instituit asupra: – cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în …., în suprafaţă construită de 225,59 mp, împreună cu suprafaţa de 25,6 mp cota de teren aferent, activ cunoscut sub denumirea …., înscris în Cartea Funciară nr. …. a OCPI Gorj – BCPI Târgu Jiu; – cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în …., constând în apartament cu 4 camere şi dependinţe, în suprafaţă utilă de 78,48 mp, împreună cu suprafaţa de 13,25 mp, constând în suprafaţă balcon şi 21 mp cotă teren aferent locuinţei, imobil înscris în Cartea Funciară nr. …. a OCPI Gorj – BCPI Târgu Jiu. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate. Definitivă“, se arată în minuta deciziei.

Judecătorii au decis şi revocarea controlului judiciar impus de procurori pe numele lui Mihnea Costoiu, decizia în acest caz nefiind definitivă. „În temeiul art. 348 alin. 1 Cod procedură penală, raportat la art. 207 alin. 5 şi 7 Cod procedură penală, revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (….). Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare“, se precizează în decizia instanţei.

Pe 27 martie 2018, DNA anunţa că Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. „În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia «Dinu Pescariu» un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu ­Regia ­Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministeru­lui“, preciza DNA.

Conform procurorilor, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia “Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune. „Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia «Dinu Pescariu» de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018)“, arăta DNA. Procurorii au dispus atunci instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale inculpatului Mihnea Costoiu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, Dinu Pescariu a fost achitat, pentru lipsă de probe.  

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă