Foto: Mihai Diac

Foto: Mihai Diac

Inspecția Judiciară verifică discuțiile dintre magistrați. Ar putea fi socotite abateri disciplinare

Inspecția Judiciară verifică discuțiile purtate pe un grup profesional al magistraților, în ideea că unele dintre opiniile prezentate aici ar putea fi socotite abateri disciplinare.

Mihai Diac 0 comentarii

Inspecția Judiciară, subordonată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), verifică mai multe discuții purtate pe Facebook, pe un grup profesional al magistraților, în ideea că unele dintre opiniile prezentate aici ar putea fi socotite abateri disciplinare.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat despre această situație după ce mai multe discuții, cu tentă politică, purtate pe acest grup rezervat magistraților au ajuns în spațiul public. Secția pentru Judecători a CSM a cerut anchetarea situației.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar”, a transmis Secția pentru Judecători a CSM.

Un fost președinte al Curții Constituționale, judecătorul Augustin Zegrean, este de părere că magistrații au dreptul la liberă exprimare, dar trebuie să respecte anumite restricții.

„În primul rând, magistrații au obligația de reținere, de a fi reținuți. Sunt limitele lor, în care nu au voie să vorbească despre profesia lor, în special de dosarele în care lucrează, există obligația aceea de a nu se antepronunța, de a nu discuta de problemele din dosarele pe care le judecă, asta la judecători, la procurori e altfel, nu au voie să spună că e parte din urmărirea penală”, a explicat magistratul Augustin Zegren, citat de site-ul Main News.

Pe de altă parte, procurorul Bogdan Gabor consideră că decizia Inspecției Judiciare trebuie să ia în calcul dacă grupul de discuții „Forumul Magistraților” are caracter „public” sau „privat”.

„Până unde prevăd legile și regulamentele, dar depinde care a fost grupul, dacă e un grup privat și nu a ajuns la cunoștința publicului, are caracterul unui grup privat. Dacă e public, atunci e altă discuție”, a declarat procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, pentru site-ul Main News.

Comentarii

loading...