9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIon Iliescu s-a dus din nou la Parchet. Dosarul "Revoluției" va ajunge...

Ion Iliescu s-a dus din nou la Parchet. Dosarul “Revoluției” va ajunge în instanță

Ion Iliescu a ajuns la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la ora 9 :10 şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, iar procurorii au extins urmărirea penală pe numele fostului şef al statului în acest dosar.

Pe 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul “Revoluţiei”.

Conform Parchetului, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.

Procurorii au decis, pe 17 aprilie, extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare. Procurorii spun că Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins săptămâna trecută solicitarea Asociaţiei 21 decembriede a dispune sechestrul pe averea lui Ion Iliescu şi pe cea a lui Petre Roman, în dosarul Revoluţiei.

Avocatul lui Ion Iliescu: Credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă şi absolut corectă?

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a afirmat marţi dimineaţă la Parchetul General că fostul preşedinte al României se consideră nevinovat în dosarul în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii in legătură cu evenimentele din decembrie 1989 şi că acesta a fost de bună credinţă. Ion Iliescu a plecat de la Parchetul Gewneral după mai puţin de o oră. El a fost aşteptat la ieşire de un contestatar, care i-a strigat: “Criminalule!”.

“După cum aţi observat în dosarul cu Mineriada, scenariul e acelaşi. A fost anunţat de către procurorul general faptul că acel dosar va ajunge în instanţă, au fost stabilite nişte termene. Acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi în dosarul Revoluţiei. Dosarul va ajunge în instanţă, asta v-o spun eu din perspectiva mea şi din experienţa pe care o am”, a spus avocatul.

Întrebat dacă fostul preşedinte se aştepta să fie pus sub acuzare în acest dosar, apărătorul lui Iliescu a răspuns: “Nimeni nu se aşteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că aţi avea astfel de aşteptări, indiferent în ce situaţie v-aţi afla din perspectiva penală”.

“La momentul ăla credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă şi absolut corectă?” a spus Adrian Georgescu.

Întrebat dacă clientul său a fost de bună credinţă, apărătorul a răspuns:”Sută la sută”.

Ion Iliescu a plecat de la Parchetul general după mai puţin de o oră, el fiind aşteptat la ieşire de un contestatar care i a strigat:”Criminalule! A venit timpul să plăteşti! La puşcărie să te duci o zi măcar!”.

La ieşirea de la sediul parchetului, fostul preşedinte a refuzat să facă declaraţii.

 

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă