23 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Judecătorii îi cer ministrului Stelian Ion să reia procedura de numire a reprezentantului EUROJUST

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să reia procedura de numire a reprezentantului României la EUROJUST.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România îi solicita Ministrului Justiției Stelian Ion să reia procedura de selecție pentru membrul național EUROJUST, cu respectarea expresă a legislației interne și a prevederilor Regulamentului UE 2018/1727, ce impune includerea în selecție numai a judecătorilor și procurorilor”, anunță un comunicat de presă difuzat miercuri, 10 martie 2021.

UNJR consideră că includerea de către Ministerul Justiției, în procedura de selecție demarată în 6 noiembrie 2020 si aflată în curs de desfășurare, printre persoanele selectate ca viitor membru național EUROJUST a doua persoane „asimilate judecătorilor si procurorilor” este o vădită încălcare a legislației naționale si europene, cu riscul compromiterii anchetelor penale și a cooperării judiciare dintre Romania și celelalte state membre UE.

UNJR transmite acest punct de vedere după ce, în anunțul de începere a procedurii de selecție, „s-a indicat în mod vădit nelegal” că poate fi numită în poziția de membru național EUROJUST o persoana care, printre alte condiții, are o vechime de minimum 12 ani în funcția de judecător, procuror sau „magistrat asimilat”, aceasta din urmă funcție fiind inexistentă în dreptul național al României.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă