Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Kovesi: Inculpații vor în pușcărie dar să păstreze averea. Un miliard de euro trebuie recuperați

Laura Codruţa Kovesi, procurorul șef al DNA, susține că, în acest moment, inculpații preferă să stea în pușcărie dar să nu li se ia averea.

Mihai Diac 0 comentarii

Laura Codruţa Kovesi a prezentat public, marți dimineață, un referat despre necesitatea recuperării prejudiciilor.

Şefa DNA susţine că deşi s-au făcut paşi importanţi, studiile scot la iveală faptul că inclupaţii preferă să stea la închisoare decât să rămână fără avere.

"Experienţa din ultimii ani îmi arată că s-a reusit, dar sa vedem ce se intampla cu banii indisponibilizati. Cand vorbim de recuperarea prejudiciilor, confiscarea sumelor poate duce la acest rezultat. Am citit un studiu european care spunea ca inculpatii prefera sa petreaca timp in puscarie, dar sa nu li se ia averea. Lucru care sa se confirme. In ultimii ani, din punct de vedere al legislatiei s-au facut pasi importanti, iar elementul  care a facut schimbarea a fost introducerea confiscarii extinse. Probabil rezultatele nu sunt spectaculoase, dar CCR a decis ca legea nu poate sa produca efecte retroactive. Atat ca procuror general, cat si ca procuror sef DNA, am considerat ca recuperarea prejudiciului constitutie o prioritate.Ne-am propus sa infiintam un compartiment format din politisti specialisti, care are ca princ atributie dublarea inestigatiei penale cu una financiara. Poate verifica conturi bancare, proprietati, nu doar in romania, ci si in strainatate", a spus Kovesi.

Aproximativ un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Comentarii

loading...