13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKPMG, implicată în deturnările de bani din fondul de suveranitate al Republicii...

KPMG, implicată în deturnările de bani din fondul de suveranitate al Republicii Angola

O anchetă a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ) a devoalat implicarea grupului KPMG în operațiunile de spălare de bani ale magnatului Jean-Claude Bastos, personaj apropiat de fosta putere din Angola, al cărui nume a figurat și în scandalul Panama Papers. Bastos este suspectat a fi implicat în operațiuni de fraudare a fondului suveran al Republicii Angola, fond de peste 3 miliarde de dolari, fiind sprijinit în mod direct de compania KPMG.

Conform investigației ICIJ, autoritățile mauritane au blocat recent 91 de conturi bancare legate de investitorul Jean-Claude Bastos. De asemenea, autoritatea de reglementare offshore din Mauritius a suspendat și licențele a șapte companii de investiții legate de compania Quantum Global din Zürich, controlată de Jean-Claude Bastos. În afacerile derulate de Bastos și Quantum Management în Mauritius, KPMG a jucat rolul de consultant fiscal, ajutând la deturnarea unor mari sume de bani provenind din fondul de suveranitate al Republicii Angola.

Potrivit investigației publicate ieri de ICIJ, Quantum Global a înființat șapte entități în Mauritius pentru a gestiona miliarde de dolari în numele fondului guvernului Republicii Angola. Anterior, Bastos și KPMG au încercat să deruleze afaceri cu banii fondului angolez în Jersey și Insula Man, dar proiectele au fost respinse sau abandonate. Bastos și Quantum Global, la fel ca mulți alți jucători offshore, au beneficiat de relații strânse cu avocații și bancherii, precum și cu gigantul contabil KPMG, subliniază ICIJ.

Afaceristul Jean-Claude Bastos este partener de afaceri al lui Jose Filomeno de Santos, fiului fostului președinte al Angolei, ce a deținut și funcția de președinte al fondului suveran al statului Angola. În ianuarie, noul președinte al Angolei, João Lourenço, l-a demis pe Santos din funcția de președinte al fondului. Procurorii l-au acuzat ulterior pe Santos de o fraudă legată de o tranzacție de 500 milioane USD.

Printre conturile înghețate de autoritățile din Mauritius se află și cele ale companiei Capoinvest Limited din Insulele Virgine Britanice, controlată direct de Jean-Claude Bastos, ce în trecut a primit 20 de milioane de dolari din fondul de suveranitate al Republicii Angola. Banii au fost transferați în Insulele Virgine Britanice. Consultant al întregii operațiuni a fost corporația KPMG.

 

Consiliere fiscală personală pentru amicul fiului fostului președinte

Sucursala KPMG din Mauritius a oferit consiliere și a jucat un rol activ în organizarea schemelor financiare ale fondului Quantum Global. Jurnaliștii de la ICIJ susțin că multinaționala KPMG a fost de acord să lucreze cu Jean-Claude Bastos și Quantum Global, chiar dacă alți specialiști offshore din Jersey și Insula Man au considerat că afacerea construită în jurul fondului suveran angolez este prea riscantă.

KPMG a refuzat să comenteze relația cu Jean-Claude Bastos, dar și documentele privind implicarea în afacerile derulate de acesta în Mauritius.

În afară de implicarea în auditarea Quantum Global, KPMG a fost, de asemenea, consilierul fiscal al lui Jean-Claude Bastos, relevă un e-mail obținut de jurnaliștii de investigații. „Presupun că putem obține și un anumit nivel de confort din faptul că KPMG sunt consilieri pentru client și afacerile sale”, ar fi scris un partener al lui Bastos din Zürich.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă