15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLovitură DNA în dosarul care vizează Regiotrans Brașov: ”Şi-au recunoscut vina”

Lovitură DNA în dosarul care vizează Regiotrans Brașov: ”Şi-au recunoscut vina”

Și-au recunoscut vina:

HĂDĂREAN FLORIN, director general al S.C. REGIOTRANS S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită (7 acte materiale). 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 3 iunie 2010 – 6 aprilie 2015, inculpatul Hădărean Florin a dat, respectiv a promis și a dat, inculpatei Ștefănescu Estrella, șef serviciu în cadrul C.N.C.F. – C.F.R. S.A., sume de bani și foloase necuvenite în cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon și abonament telefonic, servicii de cazare în stațiune turistică, reparații la autoturismul personal etc., precum și suma de 923 lei numerar).

Activitățile în legătură cu care inculpatul a promis și dat banii și bunurile sub formă de mită au constat în confirmarea, din partea C.N.C.F. – C.F.R. S.A., a volumului de tren km (indicator principal în funcție de care se acorda subvenția) realizat de inculpata S.C. REGIOTRANS S.R.L. . Documentele în care era făcută această confirmare au fost atașate cererilor și notelor de fundamentare pe baza cărora S.C. REGIOTRANS S.R.L. a obținut, în mod nelegal, subvenții de la bugetul de stat.

În prezența avocatului, inculpatul HĂDĂREAN FLORIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile în cadrul uneia dintre următoarele două instituții: Inspectoratul Școlar al Județului Brașov sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare – Atelierul MFC Brașov.
Inculpatul HĂDĂREAN FLORIN a consemnat jumătate din suma dată cu titlu de mită la dispoziția D.N.A., în vederea confiscării speciale, fiind instituită măsura sechestrului asigurator pe aceasta.

NICOLAU COSTACHE, la data faptei director al Sucursala Regionala C.F. Brașov din cadrul C.N.C.F. – C.F.R. S.A., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 acte materiale) și trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2010, în calitate de director al Sucursala Regionala C.F. Brașov, inculpatul Nicolau Costache a primit sume de bani necuvenite, în total 10.500 lei, de la administratorii a două societăți comerciale. Banii au fost primiți, într-o situație, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale serviciu, respectiv efectuarea plății unor facturilor restante, iar în altă situație în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv a adus la cunoștință administratorului unei societăți comerciale că urmează să se organizeze o procedură de achiziții publice a lucrărilor pe raza R.C.F. Brașov de „vopsiri metalice la podurile de cale ferată”, la un moment anterior publicării în SEAP a anunțului de participare și a stabilit de comun acord cu acesta condițiile de participare la licitație pentru ofertanți. Sumele de bani și foloasele necuvenite au fost primite de inculpat direct, prin remitere, cazul primei situații, respectiv în contul personal, cazul celei de-a doua situații.

Totodată, la data de 10.02.2011, în calitate de director al Sucursala Regionala C.F. Brașov, inculpatul Nicolau Costache a primit suma de 2.000 de lei, de la administratorul unei societăți comerciale, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Sucursala Regionala C.F. Cluj și promițând că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte în legătură cu îndatoririle lor de serviciu, reprezentate de aprobarea plății facturilor restante emise de această societate către Sucursala Regionala C.F. Cluj în cadrul executării contractelor încheiate anterior între cele două părți.

În prezența avocatului, inculpatul NICOLAU COSTACHE a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de director al Sucursalei Regionala C.F. Brașov de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.
Inculpatul NICOLAU COSTACHE a consemnat întreaga sumă de 12.500 de lei primită la dispoziția D.N.A., în vederea confiscării speciale, fiind instituită măsura sechestrului asigurator pe aceasta.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații HĂDĂREAN FLORIN și NICOLAU COSTACHE, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brașov.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă