10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMagistrații închid chestiunea limbii ruse. Limba de stat a Republicii Moldova este...

Magistrații închid chestiunea limbii ruse. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română

Curtea Constituţională de la Chișinău a stabilit, în mod definitiv, că limba de stat a Republicii Moldova este limba română și că „tratamentul preferențial al limbii ruse contravine Legii Supreme”. Cu alte cuvinte, un statut special acordat limbii ruse ar contraveni Constituției Republicii Moldova.

Magistrații Curții Constituționale au mai stabilit, în decizia pronunța acum trei zile, că în Constituția Republicii Moldova nu apare sintagma „limbă de comunicare interetnică”.

Această decizie a Curții intervine după ce, la data de 16 decembrie 2020, în ultima ședință de anul trecut, Parlamentul dominat de socialiști aprobase, fără avizul Guvernului, o modificare în textul legii privind funcționarea limbilor. Prin acea modificare a legii, limba rusă primea calitatea de “limbă de comunicare interetnică” în Republica Moldova și urma să poată fi folosită alternativ, în locul limbii de stat a Republicii Moldova. Concret, instituțiile de stat din Republica Moldova deveneau obligate să asigure, la cerere, traducerea actelor și a comunicării oficiale din limba de stat (limba română) în limba rusă.

Deputații socialiști de la Chișinău au anunțat însă că nu renunță la aceste propuneri și că vor înainta o nouă inițiativă legislativă, în locul celei pe care Curtea Constituțională abia a respins-o.

Fostul președinte Igor Dodon, un filo-rus susținut de socialiști, a declarat și el că în următoarele zile se vor ține proteste masive în mai multe localități ale țării, inclusiv la Chișinău.

La cel mai recent recensământ al populației din Republica Moldova, cel din anul din 2014, aproape 78 la sută dintre cetățeni declarau că vorbesc limba română, iar 9,3 la sută dintre ei confirmau că vorbesc limba rusă. Alte limbi materne declarate la recensământ erau limba găgăuză, limba ucraineană și limba bulgară.

 

S-a oprit definitiv concurența limbii ruse cu limba română?

Deputații socialiști din Parlamentul Republicii Moldova vor lansa un alt proiect de lege, în locul celui abia respins de Curtea Constituțională de la Chișinău.

Cum va acționa șeful statului, președintele Maia Sandu?

Oricât de binevoitor ar fi guvernul României, Maia Sandu va trebui să fie prudentă, întrucât zece la sută din populația Republicii Moldova este formată din rusofoni, iar țara este dependentă economic de Rusia.

 

„Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

 

“În Moldova, 80 la sută din populație vorbește limba rusă. Tema statutului limbii ruse este de mare importanță pentru păstrarea stabilității sociale și a armoniei interetnice în societatea moldovenească, precum și în contextul soluționării transnistrene”

Maria Zaharova,

Purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe

 

Decizia luată de magistrații Curții Constituționale a Republicii Moldova a fost imediat criticată de Rusia, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Astfel, într-o postare pe pagina de internet a Ministerului de Externe, Maria Zaharova a susținut că în Republica Moldova 80 la sută din populație vorbește limba rusă. Mai mult, reprezentanta Moscovei i-a atras atenția noului președinte Maia Sandu că ar fi promis, imediat după ce a devenit șef de stat în Republica Moldova, că nu va încălca drepturile vorbitorilor de limbă rusă.

Este însă evident că, chiar dacă Maia Sandu nu ar fi de acord cu magistrații Curții Constituționale, aceștia nu se subordonează președintelui Republicii Moldova.

După cum se știe, președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a vizitat-o pe Maia Sandu la Chișinău, la finalul lunii decembrie. Dar deși România și UE reprezintă acel pol politic spre care privește Maia Sandu, nu poate fi neglijată nici poziția Rusiei – o țară care menține ilegal trupe pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea din zona Nistrului, cea aflată sub controlul așa-zisului guvern de la Tiraspol. Regiunea nistreană are o populație aproape sută la sută rusofonă și are, pe de altă parte, cea mai mare forță economică din Republica Moldova.

Tot în luna decembrie 2020, presa de la Moscova a anunțat că președintele Vladimir Putin i-a trimis și el un mesaj de felicitare Maiei Sandu. “Sper că activitatea dumneavoastră ca şef a statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre. Aceasta, cu siguranţă, ar răspunde intereselor fundamentale ale popoarelor Rusiei şi Republicii Moldova”, menționează mesajul semnat de președintele Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă