18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinistrul de Interne explică ordinul de la Iași, de a permite pelerinajul:...

Ministrul de Interne explică ordinul de la Iași, de a permite pelerinajul: “Pentru a salva situația”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a oferit, joi, prima explicație oficială privind evenimentele produse cu o zi înainte la Iași, unde forțele de ordine au renunțat, la un moment dat, să-i mai legitimeze pe pelerini, ceea ce le-a permis tuturor, chiar și celor veniți din afara municipiului, să ajungă la racla Sfintei Parascheva.

“A fost o decizie operativă menită să salveze situația care putea degenera pentru persoanele care participau și care ar fi putut fi speculată în plan intern și internațional, cu privire la modul cum intervine Ministerul de Interne”, a explicat, joi, ministrul Marcel Vela.

Cu o seară înainte, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), declarase că nu știe cine a dat ordinul de acceptare la Iași a pelerinilor din afara municipiului.

“Nu știu cine a dat sau dacă a dat un asemenea ordin”, a declarat, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor, secretarul de stat Raed Arafat. Arafat afirma acest lucru imediat după ședința de Guvern de miercuri, 14 octombrie.

Controversele au apărut după ce, pe parcursul zilei de miercuri, la Iași s-a permis accesul pelerinilor la racla Sfintei Parascheva, fără ca pelerinii să mai fie legitimați de jandarmi.

Astfel, practic, a fost permis pelerinajul la Iași pentru cetățeni din întreaga țară, în ciuda măsurilor care erau anterior dispuse pentru combaterea pandemiei și care precizau că la pelerinaj vor fi acceptați doar locuitori cu domiciliul în Municipiul Iași.

Secretarul de stat Arafat a susținut că despre decizia de a permite accesul pelerinilor la Iași ar trebui întrebați cei de la “Ordine Publică”.

Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, în prima parte a zilei de miercuri pelerinii au păstrat ordinea și au purtat măști. În cea de-a doua parte a zilei, în mulțime se aflau și persoane care nu purtau mască.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă