Ministrul de Interne explică ordinul de la Iași, de a permite pelerinajul: "Pentru a salva situația"

Ministrul de Interne explică ordinul de la Iași, de a permite pelerinajul: "Pentru a salva situația"

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a oferit, joi, prima explicație oficială privind evenimentele produse cu o zi înainte la Iași, unde forțele de ordine au renunțat, la un moment dat, să-i mai opreacă pe pelerini.

Mihai Diac 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a oferit, joi, prima explicație oficială privind evenimentele produse cu o zi înainte la Iași, unde forțele de ordine au renunțat, la un moment dat, să-i mai legitimeze pe pelerini, ceea ce le-a permis tuturor, chiar și celor veniți din afara municipiului, să ajungă la racla Sfintei Parascheva.

"A fost o decizie operativă menită să salveze situația care putea degenera pentru persoanele care participau și care ar fi putut fi speculată în plan intern și internațional, cu privire la modul cum intervine Ministerul de Interne", a explicat, joi, ministrul Marcel Vela.

Cu o seară înainte, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), declarase că nu știe cine a dat ordinul de acceptare la Iași a pelerinilor din afara municipiului.

"Nu știu cine a dat sau dacă a dat un asemenea ordin", a declarat, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor, secretarul de stat Raed Arafat. Arafat afirma acest lucru imediat după ședința de Guvern de miercuri, 14 octombrie.

Controversele au apărut după ce, pe parcursul zilei de miercuri, la Iași s-a permis accesul pelerinilor la racla Sfintei Parascheva, fără ca pelerinii să mai fie legitimați de jandarmi.

Astfel, practic, a fost permis pelerinajul la Iași pentru cetățeni din întreaga țară, în ciuda măsurilor care erau anterior dispuse pentru combaterea pandemiei și care precizau că la pelerinaj vor fi acceptați doar locuitori cu domiciliul în Municipiul Iași.

Secretarul de stat Arafat a susținut că despre decizia de a permite accesul pelerinilor la Iași ar trebui întrebați cei de la "Ordine Publică".

Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, în prima parte a zilei de miercuri pelerinii au păstrat ordinea și au purtat măști. În cea de-a doua parte a zilei, în mulțime se aflau și persoane care nu purtau mască.

Comentarii

loading...