Motivarea revizuirii controversatului dosar de adopţie: s-a solicitat interzicerea părăsirii ţării

Motivarea revizuirii controversatului dosar de adopţie: s-a solicitat interzicerea părăsirii ţării

Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinţei de adopţie a Sorinei Lucan, fetiţa din Baia de Aramă, că „interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate“.

Elena Marinescu 0 comentarii

UPDATE: După numeroasele anchete deschise de diverse instituţii, pe tema cazului fetiţei din Mehedinţi care a fost adoptată de un cuplu de români cu cetăţenie americană, şi Parlamentul va deschide o anchetă, care va fi făcută de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.

_____

În motivarea Parchetului este invocat şi faptul că „mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală“.

Parchetul explică faptul că familia Şărămăt a preluat în plasament, în 2012, doi copii minori, însă a putut adopta doar unul. Cele două fetiţe, subliniază Parchetul, „au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă“.

„Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului. Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni – minorii LS şi CA. Cu toate că, în acel moment, asistentul -maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA“, se mai arată în cererea de revizuire.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonan-ţă prezidenţială, adresată Tribunalului Mehedinţi, prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinţei prin care a fost încuviinţată adopţia şi a cerut suspendarea executării sentinţei. Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți și-au declinat competența, iar procesul în cazul Sorinei se va judeca la instanța din Drobeta-Turnu Severin.

În ordonanţă se menţio-nează că, prin acțiunea formulată, s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată, adresată Curții de Apel Craiova, a fost formulată o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţio-nale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod Procedură Civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri“. 

 

Comentarii

loading...