12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMușuroiul Romatsa colcăie de angajările trucate ale nevestelor, amantelor și copiilor

Mușuroiul Romatsa colcăie de angajările trucate ale nevestelor, amantelor și copiilor

Motivul este cât se poate de simplu: aici sunt printre cele mai mari salarii din România, media fiind undeva la 7.000 de euro/lunar. Pentru acești bani, orice ștab din conducerea Romatsa și nu numai a încercat să își angajeze aici fie nevasta, fie amanta, fie copiii. Și nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Culmea este că, deși aceste lucruri se știu, nici o autoritate nu are curajul să stopeze hemoragia de trafic de influență și corupție de la Romatsa. Întrebați de „România liberă“ dacă ancheta lor derulată în prezent la Romatsa pe tema achiziționării serviciilor juridice are în vedere și mecanismul angajărilor trucate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 ne-au precizat că, deocamdată, nu pot oferi detalii.

Cel mai clar exemplu despre cum tolerează instituțiile statului aranjamentele de la Romatsa este oferit de Bogdan Donciu. Fost director al administratorului de trafic aerian, Donciu a fost anchetat penal, trimis în judecată și condamnat pentru că ar fi angajat fictiv persoane. Romatsa a plătit nu mai puțin de 669.596 lei drept salarii pentru patru persoane angajate la cererea expresă a lui Donciu către Serviciul Resurse Umane. Pilele directorului nu numai că nu aveau pregătirea necesară, dar nici măcar nu veneau la muncă. În instanță, Bogdan Donciu a scăpat de acuzațiile de instigare la abuz în serviciu, dar a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de instigare la fals intelectual în formă continuată și pus să achite prejudiciul de 669.596 lei. Condamnarea penală a fost văzută drept o glumă de conducerea Romatsa. Căci Bogdan Donciu este și acum, bine merci, angajat la Romatsa, având în coordonarea sa controlorii de trafic. Iar aici este o altă poveste, căci printre aceștia se numără și Horiana Elena Donciu. Întâmplător, soția sa. Dacă ai noștri români acceptă să aibă în conducerea Romatsa un personaj condamnat, este de neînțeles cum onorabila instituție Eurocontrol nu are un cuvânt de spus. Și nu doar în cazul lui Donciu, ci în multe alte învârteli ale Romatsa.

Din vânzătoare de cartoane și ambalaje, soția directorului Cârnu a ajuns expert în trafic aerian

Pensionar MapN, Fănică Cârnu este directorul general adjunct al Romatsa. Nu ar fi o problemă că încasează, în paralel, și pensia, și retribuția. Deși anul trecut a primit în mână aproape 150.000 de euro din aceste două surse. Ci că încet-încet a făcut tot posibilul să o aducă și pe soția lui, Apetroaei Anca, tot la Romatsa. Prin 2009, aceasta era un soi de agent comercial al unei fabrici de cartoane din Iași. A cochetat apoi cu o firmuliță ce avea ca obiect de activitate publicitatea. Apoi a făcut pasul în fericita familie Romatsa. Cât și mai ales cum a ajutat-o generalul Cârnu pe soția Apetroaei Anca să se angajeze la Romatsa, e treaba procurorilor. Mai ales că bârfele de ultimă oră spun că la concursul din toamna anului trecut a fost angajat și fiul lui Cârnu. Plus încă trei odrasle ale unor angajați. Cum? Este, iarăși, atributul procurorilor. Mai ales că există zvonul că în cadrul unor concursuri calculatoarele ce fac legătura în vederea monitorizării cu Eurocontrol se îmbolnăvesc brusc de gripă și se opresc. Nu pentru mult timp, ci doar cât să fie bifate răspunsurile corecte de către cei aleși.

Cuplul Surugiu – Răileanu, angajare și contracte

Semnificativ pentru situația Romatsa este cazul cuplului Surugiu Andrei – Răileanu Irina. El, director juridic al administrației de trafic, a organizat un concurs ce avea drept țintă, evident, angajarea soției. Tot în cadrul Departamentului Juridic. 15 candidați s-au prezentat la concurs. 14 dintre aceștia au primit punctaje cuprinse între 25 și 44 de puncte și au picat examenul. Doar al 15-lea candidat, exact Irina Răileanu, soția, a reușit perfomanța de a primi 82 de puncte. Cum situația a „explodat” în presă, concursul a fost anulat. Și s-a așezat batista pe țambal, deși în mod firesc a doua zi procurorii ar fi trebuit sa descindă la Romatsa să ancheteze concursul trucat. Nu s-a întâmplat așa. Doamna Răileanu s-a întors la casa de avocatură Tucă, Zbârcea. Iar Surugiu a rămas director juridic la Romatsa. Povestea nu s-a încheiat. Pentru că, ce concidență, Romatsa a început să contracteze fix serviciile casei de avocatură la care presta Irina Răileanu. Adică exact genul de contracte suspecte pe care procurorii le au acum în studiu. Dovada o constituie un extras din 2018 privind obligațiile financiare ale Romatsa.

Concursurile trucate și aranjamentele de la Romatsa nu sunt de o găselniță a presei. Operatorul de trafic aerian a devenit de ceva timp aproape o afacere de familie. Chiar dacă directorii mai pleacă, rămân neclintite rudele angajate. Așa cum este, de exemplu, cazul soției fostului manager Aleodor Frâncu, Adriana Frâncu. Angajată inițial ca expert pe vremea soțului, aceasta a ajuns să controleze Serviciul Investiții.

O carieră strălucită la Romatsa ar fi urmat să aibă și o anume domnișoară Raluca Rașca, consilier al fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova. Recomandată din tot sufletul și cu multă, poate prea multă căldură de Sova, domnișoara Raluca a fost subiectul unor intense negocieri cu directorii Romatsa în vederea angajării.

Foste secretare și vânzătoare de polițe au ajuns în CA

Independentă financiar, dar plasată totuși sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Romatsa este de prea mult timp tința multor interese. Consiliul de Administrație pare, efectiv, nefuncțional. Din cei șapte membri, șase sunt provizorii. Ca să nu mai vorbim de competența acestora. Căci, de exemplu, a ajuns ca Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian să fie controlată de un secretar de stat de la Turism, Cristina Tărteață, fosta secretară a lui Marian Miluț, ajunsă în timp consilier la Senat. Sau de o fostă vânzătoare de polițe de asigurare specializată apoi ca operator resurse umane, pe numele ei Cristina Andronic, în prezent subsecretar de stat cu atribuții în… domeniul tineretului.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă