13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCarta Albă a Apărării. Teritoriul național al României poate fi parțial ocupat

Carta Albă a Apărării. Teritoriul național al României poate fi parțial ocupat

Apărarea națională a României se bazează pe trei documente fundamentale, unul dintre ele fiind Carta Albă a Apărării. Varianta ei cea mai recentă, aprobată de Guvernul Cîțu, a intrat în vigoare în această săptămână.

Carta Albă încredințează Armatei misiuni pe timp de război și de pace. Una dintre misiuni este următoarea: “în situația ocupării temporare a unei părți a teritoriului național, să conducă mișcarea de rezistență concomitent cu pregătirea și executarea contra-ofensivei pentru refacerea integrității teritoriale, în context național sau aliat”.

De asemenea, Armata trebuie “să faciliteze dislocarea rapidă și să asigure intrarea în luptă, pe teritoriul României sau în vecinătatea acestuia, a forțelor aliate, iar după preluarea responsabilității operaționale privind apărarea comună de către autoritățile NATO, să participe decisiv la operația de apărare a țării și restabilire a suveranității și integrității teritoriale a statului român”.

Potrivit legii, Carta Albă este elaborată de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), apoi Guvernul o adoptă iar în final Parlamentul o aprobă. Cea mai recentă variantă este cea din anul 2021, care a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute. Altfel spus, MApN a întocmit documentul, iar Guvernul și Parlamentul l-au aprobat.

“Consolidarea posturii de apărare și descurajare prin dezvoltarea de forțe și capabilități care să permită să ripostăm oricărui agresor, indiferent de mărimea forței acestuia”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Cea mai recentă variantă a Cartei Albe a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 13 mai 2021. Textul este asumat de șeful Guvernului, Florin Cîțu, precum și de ministrul Apărării Naționale, generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Evident, președintele Klaus Iohannis a agreat și el documentul, chiar dacă nu a fost necesar să-l semneze.

“Regiunea Mării Negre a căpătat noi valențe strategice, Peninsula Crimeea transformându-se în platformă de proiecție a forței la mii de kilometri distanță, până în estul și sudul Mării Mediterane”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Șeful Guvernului României recunoaște că, după ce a ocupat ilegal Crimeea, Rusia a transformat această peninsulă într-o zonă de atac cu rază de acțiune la mii de kilometri distanță.

Carta Albă din anul 2021 pare inspirată din documentul similar care fusese elaborat cu un an înainte, tot cu ministrul Nicolae Ciucă la Apărare, dar cu Ludovic Orban ca prim-ministru.

Carta Albă a Apărării – ediția din anul 2021 este documentul care implementează Strategia Națională de Apărare valabilă pentru perioada anilor 2020 – 2024, strategie care fusese aprobată de președintele Klaus Iohannis la începutul celui de-al doilea mandat de șef al statului. Carta Albă este actul care “reflectă schimbările majore la nivel regional și internațional, identifică și propune soluții ca forțele armate ale României să fie pregătite să facă față oricărui tip de provocare”.

“Relațiile politico-militare în cadrul Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) continuă să fie marcată de persistenţa lipsei de încredere între statele participante şi deteriorarea mediului de securitate la nivel european prin încălcările repetate de către Federaţia Rusă a normelor, valorilor şi principiilor consacrate în documentele fundamentale adoptate la nivelul OSCE şi prin perpetuarea crizei ucrainene şi a conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre”, precizează Carta Albă.

“Pe fondul interdependenței, instabilității și impredictibilității existente la nivelul sistemului global, este de așteptat activarea unor conflicte înghețate, fapt care va duce la multiplicarea cazurilor de conflicte asimetrice și hibride, în funcție de interesele statelor aflate în regiunea respectivă. Luând în considerație existența unor astfel de conflicte în proximitatea României și comportamentul asertiv al Federației Ruse, apariția unor astfel de confruntări constituie un factor major de îngrijorare”, subliniază Carta Albă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gazele și electricitatea s-ar putea scumpi de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă