15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOamenii lui Iohannis. Controversatul Bogdan Despescu primește gradul suprem în Poliția Română

Oamenii lui Iohannis. Controversatul Bogdan Despescu primește gradul suprem în Poliția Română

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost avansat de președintele Iohannis de la gradul profesional de chestor șef la cel de chestor general – acesta fiind gradul profesional maxim în Poliția Română.

Gradul profesional de chestor general (cu patru stele), existent în Poliția Română și în Poliția de Frontieră, este echivalent gradului militar de general (cu patru stele) din Armata Română și din serviciile de informații.

În Ministerul Afacerilor Interne, gradul profesional maxim, de chestor general, l-a mai deținut Ioan Buda – fostul șef al Poliției de Frontieră.

Avansarea lui Bogdan Despescu la gradul de chestor general s-a produs printr-un decret semnat de președintele Iohannis la data de 27 noiembrie 2020, când au fost avansați, în total, peste 20 de ofițeri din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Bogdan Despescu este fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și deține în prezent funcția de secretar de stat în MAI.

Despescu a devenit foarte controversat după ce Comisia de Etică a Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a stabilit, într-un raport, că teza de doctorat a lui Bogdan Despescu reprezintă un plagiat. Teza de doctorat cu titlul ”Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice” a fost susținută de Bogdan Despescu în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” din București în anul 2010. Plagiatul lui Despescu a fost devoalat în luna ianuarie 2020 de jurnalista Emilia Șercan.

“Lucrarea mea, o spun cu toată modestia, a servit la îmbunătățirea legislației din România în materia achiziţiilor publice și a eficientizat activitatea Poliției în combaterea criminalității economice. Resping ferm orice acuzație referitoare la un eventual plagiat în ceea ce mă privește! De asemenea, susțin orice investigație legitimă a oricărui jurnalist sau orice evaluare de ordin academic cu privire la activitățile mele și vă asigur că, oricând, din orice postură profesională aș fi, voi susține demascarea și sancționarea plagiatorilor”, declara, drept răspuns, chestorul Bogdan Despescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă