22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOmar Hayssam află pe 15 mai dacă îi va fi acceptată cererea...

Omar Hayssam află pe 15 mai dacă îi va fi acceptată cererea de eliberare condiționată

Judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa, care au pe rol o cerere de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, au decis să amâne pentru data de 15 mai dosarul înregistrat în noiembrie 2017. 

Între timp, pe data de 24 aprilie, aceeaşi instanţă va lua în discuţie o cerere formulată de Omar Hayssam, prin avocat, prin care acesta solicita să beneficieze “de serviciile şi cunoştinţele unui expert parte”. Surse apropiate acestuia susţin că Omar Hayssam solicitase să fie tratat în afara sistemului penitenciar pentru afecţiuni stomatologice şi, pentru că nu a primit acest drept, a cerut acest lucru în faţa instanţei.

Omar Hayssam este încarcerat la Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, în 12 martie, că a fost sunat de către soţia lui Omar Hayssam şi că s-a întâlnit cu aceasta, care i-a spus că fostul omul de afaceri sirian este “extraordinar de bolnav” şi “probabil o să moară în închisoare”.

Omar Hayssam a fost condamnat în anul 2014 la 23 de ani şi patru luni de detenţie în urma contopirii pedepselor din cele trei dosare în care fusese condamnat pentru terorism, înşelăciune şi fraude, respectiv dosarul răpirii celor trei jurnalişti în Irak, dosarul înşelăciunii în cazul “Volvo” şi cel al fraudelor din cauza “Foresta Nehoiu”.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad, iar o lună mai târziu autorităţile române îl reţineau pe  Omar Hayssam. Deşi preşedinţia anunţa la acel moment că Omar este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a dispus eliberarea, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a inculpatului s-a degradat, după o operaţie pentru cancer la colon care a avut loc în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave, fiind dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fugă sa din ţară.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă