16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Patronii de presă din România în continuare sub lupa procurorilor: Cazurile Burci și Sârbu

Aproape că niciun patron de presă din România nu a scăpat în ultimii ani de acuzații ale procurorilor, deși multe dintre aceste acuzații au ajuns chiar să fie respinse de judecători. Dacă în cazul Burci acuzațiile privesc o societate de stat, în cazul Sârbu acuzațiile sunt de ,,neplata taxelor la stat” și vin în neconcordanță majoră cu jurnaliști deveniți moguli sub umbrela unor Asociații – vezi cazul Dan Tăpălagă/G4 media – cu 0 plăți către stat.

G4media.ro nu ratează niciun moment să atace judecătorii incomozi, în timp ce susține independența judiciară la un pahar de bere cu judecătorii preferați.” 

 

Citește și: Derapaj : Magistrați la chefuri cu jurnaliști

 

Dosarul lui Cristi Burci: 8 mil. euro prejudiciu în Dosarul Romvag Caracal 

Cristian Burci este investigat încă din 2016, în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro, DIICOT i-a pus sechestru pe bunuri, iar de curând Curtea de Apel București a menținut sechestrul.

Acuzațiile din dosar

Cristian Burci, Vilson Stancu, Denisa Turcu, Ion Dinoiu şi Clara Clementina Gheocov , în data de 27 aprilie 2016 au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT Olt într-un dosar privind devalizarea societăţii Romvag Caracal. Cristian Burci este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT au susţinut că grupul infracţional condus de Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri şi care nu au mai fost niciodată returnate, dar şi prin vânzarea de vagoane în străinătate, folosind intermediari. Cristian Burci este acuzat că a reuşit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajaţi, să rămână doar cu o clădire de câţiva zeci de metri pătraţi. Prejudiciu : SC Romvag SA de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei.

Citești și: Omul de afaceri Cristian Burci reținut de către procurorii DIICOT din Slatina

 

Implicație presă

Cristi Burci este Patronul Prima Tv și Adevărul și a fost a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă.

 

Surse susțin că omul de afaceri,Cristian Burci, ar fi plecat în Abu Dhabi împreună cu omul de afaceri Cristian Hideg, patronul Romwine and Coffee în timpul stării de urgență.

 

Cazul Adrian Sârbu

 

Judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, au restituit la Parchetul general dosarul de evaziune și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu. Dosarul nu a trecut de camera preliminară de 4 ani. În plus, judecătoarele au anulat și raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul uriaș de 14 milioane de euro.

În acest dosar, Adrian Sârbu a fost trimis în judecată in aprilie 2016, împreună cu mai mulţi foşti angajați, fiind acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani.   Potrivit procurorilor în perioada 2006 – 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de către Adrian Sîrbu, ar fi fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă, şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor,  acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Prejudiciul de aproape 14 milioane de euro  

„În consecinţă, prin întreaga activitate infracţională derulată de inculpatul Sârbu Adrian în nume individual dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentând cca. 14 milioane de euro”, arată procurorii. 

Citește și : Parchetul General l-a trimis în judecată pe pe Adrian Sârbu, în dosarul Mediafax

Ultima oră
Pe aceeași temă