12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPenitenciarele din Portugalia, în vizorul CEDO, după denunțul unui român

Penitenciarele din Portugalia, în vizorul CEDO, după denunțul unui român

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat marţi în vizor situaţia din închisorile Portugaliei, cerând Lisabonei să ia măsuri pentru ca deţinuţii să poată beneficia de condiţii de detenţie “conforme” standardelor europene privind drepturile omului, informează AFP.

Statul portughez va trebui să “preconizeze adoptarea de măsuri generale (…) pentru ca deţinuţii să poată beneficia de condiţii de detenţie conforme articolului 3 al Convenţiei” europene a drepturilor omului, care interzice “tratamentele inumane şi degradante”, subliniază instituţia paneuropeană într-un comunicat.

Aceste recomandări au fost formulate într-o hotărâre emisă marţi de Curtea cu sediul la Strasbourg, pe marginea plângerii formulate de un cetăţean român cu privire la condiţiile de detenţie din două închisori portugheze. Arestat în 2012 şi condamnat la şapte ani de detenţie pentru furt şi activitate criminală organizată, acesta se plângea de “celulele suprapopulate, lipsa de igienă şi de încălzire, precum şi de lipsa de salubritate”, potrivit comunicatului.

În decizia sa, CEDO conchide că au avut loc “mai multe încălcări ale articolului 3” din Convenţie în cazul acestui cetăţean român, care a fost supus unor “tratamente inumane şi degradante” în timpul încarcerării sale.

“O problemă structurală de suprapopulare carcerală exista în momentul faptelor şi afectează şi azi jumătate dintre penitenciarele” Portugaliei, notează CEDO, care constată de asemenea că legislaţia portugheză “nu oferea niciun recurs suficient de accesibil şi efectiv” pentru a face să înceteze aceste tratamente şi “a obţine o ameliorare a condiţiilor de detenţie” ale reclamantului.

Lisabona va trebui de asemenea să pună în aplicare un sistem de recurs “pentru a împiedica orice altă presupusă încălcare sau pentru a le permite deţinuţilor să obţină o ameliorare a condiţiilor lor de detenţie”, insistă CEDO, care a condamnat Portugalia să-i plătească reclamantului 15.000 de euro daune morale.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă