9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPenitenciarul-spital Rahova, o închisoare ca pe vremea Inchiziției

Penitenciarul-spital Rahova, o închisoare ca pe vremea Inchiziției

 

Justiția din România îi sancționează dur pe doi turiști germani acuzați că, în urmă cu doi ani, ar fi racolat mai mulți orfani dintr-un centru de plasament și i-ar fi abuzat. Cei doi s-au plâns de condițiile cumplite de detenție din România.

După doi ani de confruntări între acuzare și apărare, Tribunalul București i-a găsit vinovați pe Dan și Mat de folosirea prostituției infantile și pornografie infantilă și i-au condamnat la 5 ani și respectiv 4 ani de detenție. Singura diferență între cei doi e că al doilea a fost condamnat și pentru că ar fi găzduit, în locuința sa din București, consumul de droguri.

Cei doi cetățeni germani, unul de 36 de ani, celălalt de 23 de ani, au fost arestați la București în 2015 pentru suspiciuni de trafic de minori și relații sexuale cu aceștia. Iar în spatele gratiilor, susțineau surse apropiate de proces, s-ar fi logodit ca să fie eliberați mai devreme.

S-au plâns că în penitenciarul Rahova este prea frig și trebuie să stea înfofoliți, iar apa caldă e cu rația. Nici suportul medical pentru deținuți nu este demn de o țară din Uniunea Europeană. Mathias Mundin a fost operat de o excrescență a pielii, fără anestezie, într-o cameră neizolată, practic o altă celulă. Daniel Otto, pe de altă parte, a contactat, în timpul detenției, o ciupercă la unghii, iar răspunsul medicului a fost: „Dacă vrei ți le scot pe viu“. Otto a refuzat „propunerea“ medicului și a acceptat un tratament cu Augmentin. În cele din urmă, cei doi deținuți germani au scăpat sănătoși.

 Turism sexual în București

 Cuplu este acuzat că în ultimii doi ani ar fi practicat turism sexual în Romania. Și-ar fi închiriat o locuință în Capitală unde aduceau copii de la un centru de plasament: băieți cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani pe care îi ademeneau cu bani și telefoane.

Cei doi germani au fost arestați preventiv încă din iulie 2016, iar din noiembrie au fost transferați în arestul Penitenciarului Rahova. Acolo s-ar fi logodit, iar vestea au făcut-o publică la Curtea de Apel București, în încercarea de a fi eliberați.

Pentru judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București este o premieră cu adevărat inedită ca suspecții arestați preventiv să ceară să fie eliberați sau plasați în arest la domiciliu invocând rațiuni sentimentale. Acuzațiile ce le sunt aduse sunt însă mult prea grave ca cererea lor să fie într-adevăr acceptată.

Logodiți în închisoare

Șefii Penitenciarului de maximă siguranță Rahova spun că în România, deși legăturile dintre bărbați nu pot fi oficializate, este dreptul celor doi cetățeni germani să rămână împreună, atâta vreme cât nu deranjează alți deținuți.

Despre situația neobișnuită a celor doi au aflat și două organizații care luptă pentru drepturile minorităților sexuale. Cei de la ACCEPT spun că nu se amestecă în afacerile judiciare ale statului, iar cei de la Apador-CH confirmă că în spatele gratiilor viața nu e deloc ușoară. Nicoleta Andreescu, Apador-CH: „Știm că, de regulă, o persoană care își asumă acest statut și solicită să fie protejat este cazat separat pentru a se evita anumite probleme care pot interveni, pentru că exista mentalitatea de a discrimina pe acest criteriu.

Până la problemele din România cei doi locuiau împreună de aproape cinci ani, de când Mat a făcut 16 ani. Asta deoarece în Germania este permis să te muţi cu partenerul de viaţă de la vârsta de 16 ani şi să-ţi întemeiezi o familie. Dan este de profesie educator, iar în perioada 2006-2014 a fost angajat şi la diferite hoteluri ca animator de copii, în ţări precum Austria, Tunisia, Grecia, Germania sau Liechtenstein. Activitatea sa presupunea supravegherea şi însoţirea copiilor la schi, la ştrand, şi desfăşurarea unor activităţi de divertisment pentru copii. 

La rândul lui, Mat a lucrat în Germania, Austria şi Liechtenstein, în perioada 2011-2013, ca animator de copii, la hoteluri, campinguri şi locuri de relaxare. Veniturile fiecăruia erau în jur de 800-1.500 de euro/lună, primind mâncare şi cazare de la angajatori. Din veniturile realizate, cei doi își permiteau să plece în concedii în Thailanda, Cambodgia, România, Danemarca, Olanda, Liechtestein.

Procurorii DIICOT îi acuzau că veneau cu trenul în România, iar în Gara de Nord ar fi racolat copii dintr-un centru de plasament. Cei doi  susțin că ei înșiși sunt victime și că, în realitate, cel care ar fi abuzat de minori era un apropiat al lor, un cetățean elvețian, arestat în timpul aceleiași operațiuni. Dan, condamnat: „Sentința este ilegală. România face o mare greșeală. Nu suntem vinovați. Totul e o invenție”. Elvețianul a fost și el condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. 

 

DISPUTĂ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune un act normativ prin care deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare vor primi despăgubiri materiale. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor (FSANP), se opune acestei inițiative, susținând că victimele infracțiunilor sunt cele care ar trebui despăgubite, nu deținuții. „Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă statul român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali, trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate“, precizează sindicaliştii. În replică, ministrul Toader a declarat, pentru stiripesurse.ro, că legea prevede deja modalitatea de despăgubire a victimelor. „Victimele infracţiunii se constituie parte civilă în procesul penal. Paguba o repară cel care o produce, nu statul“, afirmă ministrul Justiţiei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă