10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensiile speciale au crescut în ultimii patru ani cu 60 la sută....

Pensiile speciale au crescut în ultimii patru ani cu 60 la sută. Pentru unii se găsesc bani

În Guvernul Cîțu, Claudiu Năsui conduce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, deci nu are atribuții directe cu privire la pensii – această chestiune fiind în sarcina Ministerului de Finanțe, a Ministerului Muncii sau a instituțiilor care au case de pensii proprii, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne. Totuși, Claudiu Năsui a intervenit, marți dimineață, în această chestiune controversată, printr-o postare pe contul lui de Facebook.

Ministrul Claudiu Năsui susține că, între anii 2016 – 2020, adică înainte de instalarea Guvernul Cîțu, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60 la sută. Interesant este faptul că perioada indicată de Claudiu Năsui (USR PLUS) include și anul în care a funcționat guvernul condus de Ludovic Orban (PNL).

Disputa privind pensiile speciale, care ar fi prea mari, este agravată de situația pensiilor obișnuite, cu privire la care Parlamentul dominat de PSD (înainte de alegerile din decembrie 2020) aprobase să fie majorate cu 40 la sută. CCR s-a pronunțat, ulterior, printr-o decizie care aprobă această majorare.

 

“Săptămâna asta sau următoare să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”

Dan Barna,

Vicepremier

 

Imediat după ce ministrul Cladiu Năsui a ridicat chestiunea pensiilor speciale, șeful său, vicepremierul Dan Barna, a anunțat că, în cel mult două săptămâni, Imediat după ce ministrul Claudiu Năsui a redeschis chestiunea pensiilor speciale, șeful său, vicepremierul Dan Barna, a anunțat că, în cel mult două săptămâni, pot fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. O asemenea decizie ar putea fi însă luată nu în Guvern, ci în plenul reunit al Parlamentului.

 

“Firmele românești lăsate de izbeliște. Salarii înghețate. Facturi mărite. Pensii reduse, deși CCR a reconfirmat ceea ce a spus în mod repetat anul trecut și anume că majorarea pensiilor cu 40 la sută este constituțională”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

 

Punctul de vedere exprimat de PSD, inclusiv prin intermediul unui proiect de buget “alternativ”, este că mărirea pensiilor cu 40 la sută este legală și obligatorie.

Mărirea pensiilor civile și eventuala recalculare a pensiilor speciale ar trebui consfințite prin Legea bugetului de stat pe anul 2021 și prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Guvernul Cîțu încă lucrează la aceste proiecte, iar ele vor ajunge în dezbaterea Parlamentului pe la jumătatea lunii februarie 2021. O anumită întârziere în finalizarea acestor proiecte a fost anunțată, chiar ieri, de premierul Florin Cîțu.

Până la votarea celor două legi, Guvernul Cîțu a plafonat, printr-o Ordonanță de Urgență, pensiile parlamentarilor, ale magistraților, pensiile militare, cele ale funcționarilor parlamentari și de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic din aviaţia civilă. Drept urmare, aceste pensii nu vor fi indexate cu rata inflației. Dar de aici și până la eliminarea pensiilor speciale, așa cum promite USR PLUS, este cale lungă.

Premierul Cîțu a anunțat, acum câteva zile, că Guvernul și actuala Coaliție de guvernare vor elabora și vor aproba, în anul 2021, o nouă Lege a pensiilor. Dar premierul a precizat că o asemenea lege se va aplica abia de la 1 ianuarie 2022. Până atunci, pensiile se vora corda conform actualului cadru normativ. Este greu de crezut că parlamentarii vor aproba, în plen, chiar în această lună februarie, să își anuleze propriile pensii speciale.

Chiar Ludovic Orban, președintele Camerei, este evaziv pe acest subiect. „Am discutat despre statutul deputaților și senatorilor pentru a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor. Odată cu îmbunătățirea legislației în domeniul pensiilor vom viza și reglementările privind pensiile speciale”, a spus Orban.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă