6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPercheziţii în Sibiu şi Bucureşti la suspecţi de trafic de persoane şi...

Percheziţii în Sibiu şi Bucureşti la suspecţi de trafic de persoane şi spălare de bani

Conform informaţiilor rezultate din ancheta autorităţilor belgiene, persoanele vizate ar fi cauzat un prejudiciu estimat la 2,8 milioane de euro, prin folosirea unor firme fantomă, pentru angajarea mai multor persoane în sectorul contrucţiilor, potrivit unui comunicat transmis joi de Agerpres, de către IGPR.

Şi DIICOT menţionează, printr-un comunicat de presă, că un ordin european de anchetă, solicitat de către autorităţile belgiene într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală, trafic de persoane, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat a fost pus în aplicare, în perioada 11-14 iunie,
de către procurori, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare.

În fapt, s-a reţinut că gruparea infracţională investigată s-a folosit de persoane juridice belgiene şi române pentru a crea aparenţa că anumite lucrări de construcţii erau executate în Belgia de către firme româneşti autonome, însă în realitate acestea nu erau autonome ci administrate din Belgia, în scopul obţinerii în mod fraudulos de beneficii materiale prin sustragerea de la plata contribuţiilor sociale belgiene.

De asemenea, există indicii potrivit cărora persoanele de naţionalitate română recrutate pentru muncă în construcţii în Belgia îşi desfăşurau activităţile în condiţii aflate sub standardele minime reglementate în acest sens în legislaţia statului belgian.

În cauză au fost efectuate 11 percheziţii, în municipiul Sibiu şi pe raza municipiului Bucureşti, la persoane din cadrul grupării infracţionale investigate şi la sediile unor societăţi comerciale specializate în încheierea de contracte de muncă, în străinătate, în special în Belgia, menţionează sursele citate.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, pentru continuarea cercetărilor, trei telefoane mobile, două laptopuri, şapte medii electronice de stocare, documente contabile, contracte de muncă, poliţe de asigurări, evidenţe ale angajaţilor şi documente bancare.

De asemenea, poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere, emise pe numele a patru persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor, şi au audiat, în calitate de martori, alte patru persoane.

La acţiune au participat procurori belgieni, iar aceasta s-a desfăşurat cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă