Aeroportul de la Cancun într-o zi obișnuită, înainte de sosirea românilor  (Foto: www.cancunairporttransportations.com)

Aeroportul de la Cancun într-o zi obișnuită, înainte de sosirea românilor (Foto: www.cancunairporttransportations.com)

Peste o sută de români sunt reținuți fără explicații în Mexic

Peste o sută de români care au sosit ca turiști în Mexic sunt reținuți de o săptămână pe aeroportul din orașul Cancun. Alți câțiva au fost retrimiși în Europa fără vreo explicație.

Mihai Diac 0 comentarii

Ministerul de Externe al României a luat poziție, abia acum două zile, față de situația dramatică a peste o sută de cetățeni români care sunt reținuți pe un aeroport din Mexic. Românii au venit în calitate de turiști și au aterizat în Mexic pe aeroportul din Cancun, acum circa o săptămână. Potrivit relatărilor acestora, imediat după ce li s-au verificat pașapoartele, românii au fost separați de călătorii de alte naționalități, după care au fost opriți pe aeroport, fără posibilitatea de a-și continua călătoria în Mexic, deși majoritatea aveau rezervări deja plătite prin intermediul agențiilor de turism. Românilor nu li s-a spus de ce li se aplică o asemenea procedură și nici nu li s-a adus vreo acuzație din partea autorităților locale. O explicație – neplauzibilă – ar fi legată de pandemia din Mexic.

În plus, românilor pe aeroport li s-au reținut și telefoanele mobile, astfel că li s-a blocat posibilitatea de a cere ajutor din țară. Se pare că primul semnal legat de această situație a provenit de la un turist care apucase să-și ascundă telefonul mobil și care a reușit să transmită un mesaj de la toaletă.

“Numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Câțiva români au fost însă obligați de autoritățile de frontieră din Cancun să se îmbarce pe avioane spre Europa. Într-o astfel de situație s-au aflat și o mamă cu un copil. Ei au fost retrimiși cu forța în Europa în condițiile în care soțul femeii a rămas reținut la Cancun, fără a-și putea însoți familia spre casă.

“Situația nu are absolut nicio legătură cu pandemia, așa cum lasă să se înțeleagă Ambasada României din Mexic. Care ambasadă este, în opinia mea, absolut degeaba. Cele mai cretine răspunsuri sunt trimise turiștilor”

Răzvan Pascu,

Consultant în turism

Abia la data de 3 februarie 2021, Ministerul Afacerilor Externe de la București a postat pe internet un avertisment în care recunoaște această situație de criză.

 “Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră și în contextul multiplelor situații semnalate recent cu privire la accesul cetățenilor români în acest stat în scop de turism”, precizează comunicatul MAE.

În Mexic, regiunile Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat. “Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic”, explică MAE.

La 3 februarie, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a trimis o scrisoare omologului său mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, apoi a avut o convorbire cu acesta prin telefon.

“Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii. În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cei 114 cetățeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internațional din Cancun”, a anunțat MAE.

Pe alte canale, se invocă o conexiune între decizia de a-i reține pe turiștii români și unele infracțiuni comise în Mexic, în care au fost implicați și români. Dar nu există acuzații oficiale că vreunul dintre turiștii români reținuți la Cancun ar fi implicat în asemenea fapte.

Comentarii

loading...