12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPolițiști din Pitești sunt acuzați de ucidere din culpă. Cazul Floyd se...

Polițiști din Pitești sunt acuzați de ucidere din culpă. Cazul Floyd se repetă în România

Cazul tragic din Statele Unite, unde un polițist l-a ucis pe cetățeanul neînarmat George Floyd, este urmat de un incident extrem de asemănător, consemnat în România.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean Argeş au deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă, după o intervenție controversată, la Pitești, a forțelor Ministerului de Interne. În urma acelei intervenții, care a avut loc vineri, un bărbat de 63 de ani a murit.

Inițial, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș anunța că bărbatul a murit după un stop cardio – respirator.

“Cu ocazia intervenţiei la un incendiu la un local (aparatură electrică), un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. Bărbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicaţiilor şi s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator”, anunţase IPJ Argeș.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că știe ce s-a întâmplat la Pitești și a susținut că “din păcate, bărbatul a intrat în stop cardio – respirator”, ceea ce, dacă ar fi fost real, ar fi redus vinovăția polițiștilor. Medicul legist a dezmințit însă, ieri, ipoteza că ar fi existat un stop cardio – respirator.

“O veste care m-a întristat, tragedia de la Pitești. Când moare un om în timpul unei intevenții – ISU, Poliție, Jandarmerie, este cu adevărat o tragedie. Știu ce s-a întâmplat”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

 

Medicul legist Dan Manu a prezentat rezultatul necropsiei și a dezmințit ideea că bărbatul a suferit un stop cardio-respirator. Medicul afirmă că victima a murit în urma unui politraumatism care s-a produs prin lovirea de asfalt, urmat de o asfizie mecanică. La momentul asfixiei, bărbatul era imobilizat, culcat, cu fața în jos, de polițiști.

“Moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”

Dan Manu,

Medic legist

Medicul Dan Manu, foarte cunoscut la Pitești, a precizat, ieri, că s-au constatat “mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident, care s-au putut produce prin cădere şi lovire”.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean Argeş, Marius Ştefan, a precizat că ancheta asupra morții violente de la Piteşti are ca scop lămurirea completă a tuturor împrejurărilor decesului, fiind necesar să fie stabilită clar o eventuală vinovăție a participanţilor.

Până la acest moment, după moartea violentă de la Pitești, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă. Polițiștii au fost audiați, deocamdată, doar în calitate de martori.

Din imaginile difuzate la posturile TV pare să reiasă că bătrânul a murit în timp ce era imobilizat de un agent de poliție cu piciorul pe gât. Niciun alt polițist nu a încercat să-l salveze.

“Vreau să vă asigur că ancheta este, în momentul de faţă, îndreptată spre lămurirea completă a tuturor împrejurărilor cauzei. Având în vedere contextul în care s-au produs aceste leziuni, trebuie să stabilim clar o eventuală contribuţie a participanţilor. Toţi poliţiştii aflaţi la faţa locului au fost audiaţi şi cei care au sosit imediat după producerea evenimentului”, a declarat procurorul Marius Ştefan, duminică, într-o conferinţă de presă la Piteşti.

El a menţionat că vor fi făcute demersuri pentru a ataşa la dosar înscrisuri, de a verifica dacă bărbatul decedat suferea de vreo boală gravă şi dacă figura cu evidenţe la medicul de familie.

“În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă – pentru că am aşteptat şi concluziile preliminare ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate. Noi urmează să interpretăm toate probele”, a precizat prim-procurorul de la Parchetul Județean Argeș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă